Ultimul week-end din luna lui Cuptor aduce un eveniment de excepție care se desfășoară în localitatea Izvorul Muntelui, la cabana de la intrarea în Parcul Național Ceahlău. Cea de-a treia ediție a Festivalului Schinducului se desfășoară în perioada 26 – 27 iulie, timp în care localnicii dar mai ales turiștii aflați în zonă se pot distra în ritmurile artiștilor invitați la eveniment, pot gusta din bunătățile producătorilor și mai ales pot afla totul despre schinduc, o plantă despre care se spune că este specifică zonei noastre, și are nenumărate beneficii pentru sănătate. Despre toate acestea a vorbit organizatorul evenimentului, Bogdan Ardeleanu, președintele clusterului „Produs în Neamț”.
–Domnule Ardeleanu, la a câta ediție a ajuns Festivalul Schinducului și ce presupune această acțiune?
Manifestarea care se desfășoară la Cabana Izvorul Muntelui este la cea de-a treia ediție și are loc pe 27 iulie, cu începere de la ora 13:00. Va fi un recital folcloric unde Viorica Macovei este cap de afiș, alături de Doina Sulac, Mihaela și Ciprian Istrate, Nadia Duluman, Ansamblul Folcloric „Florile Tarcăului”. Ne dorim ca această manifestare să devină anuală. Prima ediție a avut loc în anul 2019, pentru că venisem în zonă și am observat că nu este nici un eveniment care să promoveze locul. Prima ediție a fost exclusiv din fonduri proprii, apoi următoarea a fost în 2021, iar ulterior, din lipsă de fonduri, nu a mai avut loc. Ne dorim un eveniment care să facă cunoscut acest loc deosebit de frumos dar și o acțiune în care să promovăm producătorii care pac parte din clusterul „Produs în Neamț”.
–De ce festivalul schinducului și nu a florii de colț, de exemplu?
Pentru că este o plantă specifică locului, aclimatizată la noi, pe munte, pe Ceahlău, și nu știu dacă este adevărat dar se spune că ar fi singurul loc din România unde crește și ar fi fost adusă de călugării de pe Muntele Athos. Nu știu exact, cert este că s-a aclimatizat aici și e specifică acestui loc. Este o plantă care nu trebuie confundată cu schinduful. Revenind, schinducul era folosit de călugări pentru trezvii, deoarece dă energie și se spune că ține departe bolile trupului. Era folosit în ceaiuri, tincturi, afecțiuni ale stomacului, pentru întărirea imunității.
–Turiștii care au venit la celelalte ediții ale festivalului știau ceva despre schinduc?
Au fost și peste 2.000 de participanți, dar unii nici nu auziseră de schinduc. Mai ales că acesta crește în locuri foarte abrupte, unde puțini se aventurează să o culeagă. Și mulți confundau schinducul cu schinduful, care este cu totul altceva.
–Edițiile precedente le-ați susținut financiar, acum sunteți sprijinit?
Eu fiind creatorul din spatele festivalului am făcut un acord cu Asociația „Victoria Tarcău”, Primăria Bicaz, Consiliul Județean Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”. Așa am acoperit suma pentru artiști, 40.000 lei, restul fiind din resursele proprii. Eu pun la dispoziție scena, sonorizarea, logistica, tot ce ține de eveniment.
–Cu ce produse vin cei din cluster?
În afară de schinduc, evident, vor fi produse locale, zacuscă, dulcețuri de toate felurile, miere de albine și derivate, lavandă și derivate precum uleiuri ori produse de cosmetică, plăcinte. Cine vine la festival găsește de toate… Estimez că vor fi 15 – 20 de producători. Chiar dacă festivalul propriu-zis este duminică, manifestarea începe de pe 26 iulie, sâmbătă, când producătorii vin cu oferta lor, va fi muzică un pic mai retro, o zi liniștită pentru promovarea produselor locale.
A consemnat Gabi SOFRONIA