O acțiune de amploare a Poliției Locale Piatra-Neamț pentru a-i aduna și a-i conduce la adăpostul din cartierul Speranța, pe cei care cerșesc, precum și persoanele fără adăpost, în special cele cunoscute pentru consumul de alcool și scandalurile pe care le provoacă, s-a soldat cu o “colecție” de 12 astfel de pietreni.
Acțiunea a avut loc luni, 7 iulie, în zonele din Piatra-Neamț cunoscute ca fiind frecventate de reprezentanții acestor categorii sociale.
“Echipajele de ordine publică – Serviciul Dispecerat Pază și Intervenție din cadrul Poliției Locale Piatra Neamț, au acționat luni, 07 iulie 2025, în punctele cunoscute ca fiind frecventate de oamenii fără adăpost sau de cei care apelează la mila publică. Piața Centrală, parcările centrelor comerciale și stațiile de autobuz au fost doar câteva dintre locurile unde peste 12 persoane, marea lor majoritate cunoscute ca fiind consumatoare de alcool sau cu diverse afecțiuni au fost legitimate și consiliate să facă demersuri pentru a beneficia de locurile de cazare de la adăpostul Speranța, gestionat de D.A.S. Piatra Neamț ori să depună documentele necesare obținerii unor ajutoare sociale sau a unei locuințe sociale.
În același context, mai mulți tineri au fost îndrumați să părăsească zona adiacentă Pieței Bistrița, respectivii fiind cunoscuți pentru scandalurile provocate pe fondul consumului de băuturi alcoolice și care deseori fac obiectul sesizărilor venite de la locuitorii blocurilor din zonă.
Mai multe persoane cunoscute pentru faptul că apelează la mila publică au fost îndrumate către domiciliu, mai ales că majoritatea provin din localitățile limitrofe și sunt beneficiare de ajutor social, pensii sau venituri stabilite în urma încadrării unui grad de handicap.
De asemenea, au fost verificate și parcările unor centre comerciale, unde tineri cu cetățenie moldoveană apelează la mila publicului sub pretextul unor afecțiuni locomotorii care necesită intervenții chirurgicale. Unul dintre aceștia a fost condus la sediul Poliției Locale Piatra Neamț. În urma verificărilor, tânărul a fost identificat, deși nu avea asupra sa acte de identitate și nici documente medicale recunoscute pe teritoriul României, care să-i ateste gradul de invaliditate. Astfel, au fost anunțate autoritățile competente în domeniul imigrări, cât și Poliția Municipiului Piatra Neamț, în vederea continuării cercetărilor, având în vedere faptul că există suspiciuni asupra existenței unei rețele care trimite astfel de persoane la cerșit, folosindu-se de invaliditatea acestora”, precizează Poliția Locală Piatra- Neamț într-un comunicat de presă.
Reamintim că problema cerșetoriei a fost în prim plan și la Târgu Neamț în ultimii ani, unde s-a pus de mai multe ori problema unor rețele organizate de cerșetori, în principal din Republica Moldova și Ucraina (amănunte aici). Deși în spațiul public au apărut și materiale filmate de cetățeni (mai multe date aici), trimise inclusiv la Mesagerul de Neamț (un exemplu din 2024 puteți vedea mai jos), problema persistă.
Angela Croitoru