Marți, 8 iulie, profesorii debutanți susțin proba scrisă a examenului de definitivat, cu două săptămâni mai devreme decât anul trecut, potrivit calendarului oficial.
Pentru candidații din județul Neamț, centrul de examen este la Colegiul Național “Calistrat Hogaș”, iar toate sălile unde se vor desfășura activități vor fi monitorizate audio -video.
Luni, 7 iulie, vor fi afișate listele candidaților înscriși și repartizarea acestora pe sălile de examen, atât la avizierul centrului, cât și pe site-ul Inspectoratului Școlar al Județului (ISJ) Neamț.
Accesul în sălile de examen se va face mâine, în intervalul orar 7:30- 8:00, în baza buletinului sau a unui act de identitate (pașaport, permis de conducere sau carte de alegător în cazuri excepționale).
Reguli la examen
Candidații nu pot avea asupra lor, în sala de examen, obiecte sau materiale următoarele categorii: genţi, poşete, ziare, reviste, cărţi, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau orice alte dispozitive/mijloace care intermediază/ facilitează comunicarea la distanţă, precum şi alte obiecte/ materiale căror utilizare afectează desfăşurarea examenului în condiții de legalitate, echitate şi obiectivitate. Materialele sau obiectele nepermise vor fi depuse în sala de depozitare a obiectelor personale, înainte de intrarea în sala de examen, se arată într-un document oficial al ISJ Neamț.
Proba scrisă începe la ora 9.00 şi durează patru ore. Candidații care nu sunt prezenți în sală în momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai susține proba scrisă.
Candidații au obligația de a redacta lucrarea scrisă pe foile tipizate, în chenar, cu cerneală sau pix de culoare albastră; desenele/ graficele se pot realiza şi cu creion negru. Este interzisă utilizarea instrumentelor de scris (stilou, pix) a căror cerneală se poate şterge.
Toţi candidații vor respecta recomandările responsabilului de sală şi ale profesorilor asistenţi. Toţi candidații vor verifica, înainte de a începe redactarea răspunsurilor, dacă subiectul primit corespunde disciplinei pentru care a validat fişa de înscriere la examen.
Toţi candidaţii vor completa, cu majuscule, pe foaia tipizată, denumirea disciplinei de examen, copiind formularea din subiectul primit. Candidații care din motive de sănătate sunt obligați să părăsească sala de examen pot solicita anularea lucrării.
Candidaţii care renunță din proprie inițiativă la examen pot solicita anularea lucrării, pe baza unei declarații şi pot părăsi sala după cel puțin o oră, dar nu la mai mult de 3 ore de la deschiderea plicului cu subiecte. Candidaţii nu au dreptul de a părăsi sălile de examen având asupra lor subiecte de examen, foi tipizate sau ciorne.
Baremele de evaluare se afişează după finalizarea probei scrise, la ora 15.00.
Calendar definitivat
- Afişarea rezultatelor inițiale: 15 iulie 2025;
- Înregistrarea contestațiilor: 15-16 iulie 2025;
- Soluționarea contestațiilor: 16 iulie – 20 iulie 2025;
- Afişarea rezultatelor finale: 21 iulie 2025;
- Transmiterea la Ministerul Educației a tabelelor nominale cu rezultatele candidaților promovați: 21-23 iulie 2025;
- Validarea rezultatelor examenului prin ordin al ministrului educației: 24 iulie – 14 august 2025.
Informaţiile privind depunerea/transmiterea şi înregistrarea contestațiilor la Centrul de examen: în data de 15 iulie 2025 contestațiile se depun, în scris, până la ora 20:00; în data de 16 iulie 2025 contestațiile se depun, în scris, până la ora 12:00.
Transmiterea contestațiilor la centrul de examen se poate realiza şi electronic (scanat), prin poştă electronică, la adresa [email protected], în data de 15 iulie 2025 şi în data de 16 iulie 2025 până la ora 12:00.
În contestație candidatul precizează următoarele informaţii: judeţul, numărul fişei de înscriere la examen, denumirea centrului de examen, numele, inițiala / iniţialele prenumelui tatălui, prenumele, codul numeric personal, disciplina la care a susținut proba scrisă în cadrul examenului şi nota contestată, adresa de e-mail şi numărul de telefon.
Contestația la proba scrisă se depune la centrul de examen, personal de către candidat sau prin împuternicit, acesta din urmă prezentând procura notarială în original.
Candidatul anexează la contestația depusă/transmisă la centrul de examen şi o copie a buletinului de identitate/ cărții de identitate. Nu pot fi contestate lucrările scrise ale altor candidați.
Angela Croitoru