Premierul Ilie Bolojan și ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete au prezentat principalele măsuri de reformă în domeniul medical. S-a vorbit de creșterea continuă a cheltuielilor în domeniul public de sănătate, cheltuieli care nu mai pot fi susținute de la bugetul de stat, în detrimentul calității serviciilor și în condițiile în care pacienții nu sunt mulțumiți de serviciile oferite la stat. „Avem conduceri de spitale care nu performează, ineficiență managerială și administrativă. O bună parte din veniturile spitalelor vin pe componenta de asigurare a salariilor, nu sunt legate direct de calitatea serviciilor. Când mai mult de jumătate de bani îți vin de la CNAS nu există stimul ca managerii să îmbunătățească serviciile”, a declarat premierul Bolojan citat de hotnews.ro. Prim-ministrul a anunțat și salarizarea personalului medical în funcție de performanță.
Alexandru Rogobete, ministrul Sănătății a susținut că eficientizarea sistemului de sănătate nu va însemna tăierea banilor de la pacienți sau că spitalele vor fi lăsate fără resurse. „Cred că prea mulți ani la rând sistemul de sănătate a fost peticit, atât de peticit încât nu ne mai permitem să facem reforme punctuale. Nu ne mai permitem să modificăm doar anumite paragrafe sau articole din Legea 95. Este nevoie de o reformă reală, care să scoată la suprafață adevărul așa cum este el. Pentru că, știți foarte bine, dacă nu recunoaștem realitatea din sistem, nu avem cum să o corectăm”, a declarat ministrul Sănătății. Demnitarul a spus că roagă pe managerii de spital care spun că nu pot să lase locul liber pentru cei care știu cum se face. Se urmărește orientarea către spitalizarea de zi a pacienților, astfel ca rata celor care pot fi tratați în unitatea medicală să crească.
Ministrul Rogobete a anunțat în cazul în care pacienții încep un tratament în clinici private și îl continuă la spitalele publice dacă situația suferinzilor se complică, spitalele private vor fi obligate să suporte costul tratamentului. „Venim cu o măsură fermă, care cel mai probabil va fi discutată mult în spațiul public, dar este absolut necesară pentru a limita acest fenomen, pe care îl cunoaștem cu toții. Transferul responsabilității achitării costurilor aferente situațiilor în care un pacient este externat dintr-o unitate sanitară privată și transferat sau reinternat în același tip de îngrijire, acut-acut, în cazul pacienților agravați, sau cronic-cronic, pentru pacienții cronici, pentru patologii de același tip, într-un interval de 48 de ore de la externare, într-o unitate sanitară publică. Transferul responsabilității achitării costurilor aferente acestor servicii va fi transferat către unitatea sanitară privată care a solicitat transferul sau care a determinat reinternarea pacientului în unitatea sanitară publică”, a declarat Alexandru Rogobete.
(G. S.)