Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț și-a desemnat șefii de promoție. Câte unul la fiecare din cele două profile, uman și real. La primul, profil uman, șefă de promoție este Nicola-Ioana Avram. Tânăra a terminat liceul cu rezultate remarcabile, media 9,97 clasând-o în fruntea generației sale. Care a fost resortul care a împins-o spre performanță și cum a reușit să ajungă aici a detaliat în cadrul unei întâlniri care s-a dovedit a fi relaxată și relaxantă. În nici un caz nu ai putea să o numești „șoarece de bibliotecă”, așa cum ai fi tentat să o cataloghezi înainte de a o cunoaște. Născută în Piatra Neamț Nicola a urmat cursurile Școlii Gimnaziale nr. 2 unde, spune ea, nu a fost printre cei mai buni, ci undeva pe la mijlocul clasamentului.
„Performanța din liceu nu a fost și în școala generală și drept să spun atunci nu eram nici pe departe cea mai bună din clasă. Ba chiar eram printre cei medii, cam la jumătate. Cu toate acestea gimnaziul a fost o bază foarte bună pentru viitor. Știam încă de atunci că vreau foarte mult să studiez pe partea umanistă, știam că există profesori și cadre didactice foarte bune pe partea asta la Hogaș. Am intrat la Științe sociale și odată ajunsă la Colegiul Național Calistrat Hogaș mi-am dorit foarte mult să văd dacă pot să mă autodepășesc. Să văd care este limita și dacă pot atinge maximul. Unde s-ar opri cumva tot ce pot să fac. Și știam că pot mai mult. Cel mai probabil aș fi putut cu mult mai mult și atât timp cât am fost la școala generală, dar acum, uitându-mă în urmă, aș putea spune cu ușurință că nu mi-am dat interesul la fel de mult pe cât am făcut-o în perioada liceului. Probabil că în liceu am vrut să arăt că pot mai mult”, a spus Nicola cu cea mai mare sinceritate.
Clasa a IX-a a fost cumva anul de acomodare de care nu au avut nevoie colegii ei care au făcut gimnaziul la Calistrat Hogaș, dar chiar de atunci rezultatele au fost promițătoare. Și tot atunci a avut singurele două medii de 9, medii care au contat și nu a atins zecele perfect, chiar dacă este șefă de promoție. Cu toate acestea spune că în nici un caz nu a fost depunctată de profesori din orgolii neînțelese, ci pur și simplu atât a meritat.
„Încă din primul an de liceu am gândit că este cazul să ridic ștacheta mult mai mult. Pentru că am simțit că este nevoie. Aveam colegi care făcuseră acolo gimnaziul, elevi valoroși care aveau avantajul de a cunoaște colectivul didactic. Știau deja cam cu ce se mănâncă, este într-adevăr un liceu de prestigiu și asta m-a motivat foarte mult. Nu m-am simțit cumva exclusă de colectivul de colegi format din gimnaziu, dar m-a determinat mai mult să ajung la același nivel și chiar să-i depășesc. În clasa a IX-a am avut două medii mai mici, 9 la istorie și 9,50 la chimie. În nici un caz nu pot spune că am fost defavorizată. Nu. Pentru că îmi știam nivelul. Dar la acel moment pentru mine media din clasa a IX-a a fost o realizare comparativ cu evoluția din clasele V-VIII. Mi-am demonstrat că pot și am fost foarte mândră că am reușit să fiu prima din clasă chiar și cu două medii sub 10. A însemnat foarte mult pentru mine și a fost deschiderea către ce urma să fie. La intrarea în liceu nu am pus prea mult accent pe notă, dar am fost hotărâtă să vreau mai mult, și mai mult, astfel că în afară de cele două note de 9, toate mediile din următorii ani au fost numai de 10”, explică tânăra absolventă.
A găsit echilibrul perfect între studiu și timp liber
A ajunge în vârf nu aduce doar felicitări, reversul medaliei fiind unele reacții care nu au avut la bază decât competiția. Chiar dacă nu i-a reproșat nimeni nimic și meritele nu i-au fost contestate, a simțit din plin competiția, dar și stăruința colegilor de a fi șefi de promoție. Cu atât mai mult cu cât colectivul din care a făcut parte a fost unul cu totul și cu totul de excepție. Pentru că în anul terminal 10 elevi din clasa ei au terminat anul școlar 2024-2025 cu media 10.
„În cel mai direct mod nu mi-a spus nimeni, dar s-au simțit anumite antipatii generate în primul rând de spiritul de competiție. Nu le-am lăsat să mă afecteze pentru că am avut un grup de prieteni cu care m-am înțeles foarte bine și ne-am susținut reciproc. Știam cumva că voi fi șefă de promoție încă din clasa a XI-a, dar cu o condiție. Într-a XI-a se înmânează cheia colegiului. Am fost la festivitate de premiere atunci și am primit cheia liceului, am ținut un discurs. Deci practic știam din clasa a XI-a că urmează să fiu șefă de promoție, atât timp cât îmi mențin media. A însemnat o presiune în plus pe lângă celelalte. Presiunea bacalaureatului, a admiterii la facultate, dar am jonglat cu toate în așa fel încât am ajuns la acest rezultat”, punctează Nicola Avram.
În mod cu totul surprinzător, tânăra absolventă spune că în ciuda faptului că s-a concentrat foarte mult pe rezultatele școlare, nu a ratat nimic din viața de licean, cea mai frumoasă perioadă din viața unui tânăr. Și cum nu poți trece prin liceu fără să chiulești, a bifat acest lucru atât individual, cât și în grup. A mers la petreceri, la aniversări, la majorate și chiar dacă a alocat destul timp și studiului spune că nu crede că a ratat nimic „vital”. Și că a reușit să împletească foarte bine viața de licean cu preocupările din afara orelor de curs.
„Nu, chiar nu am ratat nimic. Am parcurs perioada de liceu cu toate provocările aferente. Nu fumez, nu consum băuturi alcoolice, dar asta nu înseamnă că nu am mers la petreceri specifice vârstei, majorate, balul bobocilor sau altele. Am găsit un echilibru între studiu și timpul liber, o armonie care nu a adus prejudicii nici unei părți. Am două surori, una de 14 ani și una mai mică. Prima dintre ele tocmai a terminat gimnaziul și a susținut examenul de Evaluare Națională. Dorește să urmeze tot Colegiul Național Calistrat Hogaș, iar din acest punct de vedere sunt conștientă că îi va fi greu și că tot timpul rezultatele ei vor fi comparate cu ale mele. Dar are drumul ei și cel mai probabil se va descurca la fel de bine pentru că va fi motivată să mă ajungă, poate chiar să mă depășească”, adaugă Nicola Avram.
O lungă vară fierbinte
Cea mai presantă vară, cea a bacalaureatului și a admiterii la facultate nu este încă pe sfârșite pentru că abia de acum încolo tânăra absolventă va susține examenul la o unitate de învățământ superior. „Ținta” ei este Facultatea de Drept din cadrul Universității București. Fără a avea un scop declarat în a deveni avocat, notar, jurist consult sau magistrat, spune că domeniul o fascinează și va decide pe parcursul facultății către ce ramură se va îndrepta. Chiar și fără un model în familie care să o inspire pentru drumul ales, pare destul de sigură că știe care este direcția.
„Admiterea nu este pe bază de dosare, ci este examen. Important este să intru, apoi să urmez cursurile și să termin facultatea aceasta care, la final, îți poate oferi mai multe oportunități pentru o carieră. Aceasta a fost ideea când am ales facultatea de drept. Știu că îmi oferă foarte multe oportunități după. Am niște idei, dar aștept foarte mult să văd ce mă atrage în facultate. Și avocatura îmi place, și ideea de magistratură m-ar atrage, dar aștept să văd cum va în facultate”, spune șefa de promoție de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”.
Nicola Avram adaugă că în nici un caz nu este doar efortul ei, ci rezultatele reflectă sprijinul necondiționat al părinților, al familiei, dar și a întregului corp profesoral.
„Țin neapărat să-i mulțumesc doamnei diriginte Cristina Neculăeș, a muncit la propriu să ne fie nouă bine și timp de 4 ani a fost alături de noi, doamnei Nina Sava – căci eu am fost și la olimpiada de geografie și am ajuns la națională datorită dânsei iar acolo am primit un premiu special, doamnei Antoaneta-Gabriela Pușcălău, profesoara de engleză, așa că am avut multe modele și foarte mulți oameni care m-au susținut și m-au ajutat să-mi ating scopul. Mi-am ridicat nivelul, știu ce pot să fac, nu mai pun limite, am o viziune mult mai bună asupra mea. Știu că pot să fac tot ce îmi propun”, spune cu foarte multă siguranță viitoarea studentă.
Gabi SOFRONIA