Coaliția de guvernare se clatină deja destul de serios la mai puțin de o lună de când a fost învestit Guvernul
La 23 iunie, grupurile PSD-PNL-USR-UDMR și minorități votau un guvern Bolojan care, se știa, că va lua măsuri numite de unii „de austeritate” și de alții „de echilibrare a deficitului”. Indiferent de formulare, un lucru era clar: erau măsuri nepopulare. Matematica spunea însă că, în ciuda criticilor opoziției, Guvernul ar fi trebuit să se bucure de o largă majoritate parlamentară și, deci, de siguranță.
Dar în practică, actuala coaliția scârțâie și viitorul nu sună deloc bine. Problemele au început chiar înainte de a fi investit noul Guvern, negocierile dintre forțele politice prelungindu-se mult mai mult decât ar fi fost normal pentru „criza fără precedent” care era anunțată pe toate canalele de comunicare. PSD trecea, declarativ, de la guvernare la opoziție în funcție de zi, Ilie Bolojan și Nicușor Dan nu cădeau de acord privind măsurile fiscale și toată lumea aștepta soluții. Chiar dacă, până la urmă, s-a ajuns la un acord, problemele sunt departe de a lua sfârșit.
Pachetele de măsuri anunțate până acum de premierul Ilie Bolojan a fost criticat dur chiar de partenerii de coaliție de la PSD. După primul anunț de la începutul lunii iulie, în care a fost prezentată, printre altele, și majorarea TVA de la 19 la 21%, chiar liderul PSD Sorin Grindeanu afirma că această măsură nu fusese agreată în cadrul coaliției.
„Am propus în Coaliție, și partenerii pot confirma acest lucru – o alternativă rațională la această avalanșă de taxe. O alternativă pe care toată Europa civilizată o aplică, o alternativă care a fost validată de Banca Mondială, Comisia Europeană și OCED. Această alternativă simplă și corectă era impozitul progresiv. Nu mai era nevoie de creșterea TVA dacă acest principiu era corect aplicat. Cei cu venituri mici plăteau mai puțin, iar cei cu venituri mari plăteau mai mult, dar aveau posibilitatea de a-și deduce cheltuielile cu sănătatea, educația copiilor sau investițiile în propria dezvoltare. Aceasta era soluția corectă și echitabilă, cu care puteam depăși această criză cu costuri mult mai reduse!”, a fost declarația dată de președintele interimar al PSD.
În cadrul dezbaterilor din Parlament Sorin Grindeanu a criticat foarte dur colegii de guvernare spunând că „nu vom accepta niciodată să fim scoși țapi ispășitori de niște amatori care nu au construit nimic în viața lor”.
Dar critici nu au venit doar din partea social democraților. Chiar dacă oamenii din fruntea statului, Nicușor Dan și Ilie Bolojan s-au ferit de a aduce direct acuze PSD-ului, membri importanți ai USR au pus vina pentru situația actuală la picioarele guvernului condus de Marcel Ciolacu.
O nouă voce din PSD cere reexaminarea poziției partidului în coaliția de guvernare
Nici al doilea pachet de măsuri anunțat de Ilie Bolojan nu este văzut cu ochi buni în PSD. Cel care a ieșit public cu critici dure este un alt om cu ștate vechi în partid, anume secretarul general al partidului, Paul Stănescu. El cere ca social democrații să facă o nouă consultare pentru a vedea dacă ar mai trebui să rămână la guvernare.
„Angajamentul PSD, care nu este unul conjunctural, de azi sau de ieri, ci dintotdeauna, este să fim un partid apropiat de oameni. Mereu am reprezentat interesele celor mai vulnerabile categorii sociale și indiferent de contextul în care a fost România, noi ne-am ținut de acest angajament. Dar iată că, odată cu asumarea pachetului de măsuri de ieri, am fost puși în situația de a nu ne putea ține de această promisiune. A fost și supărător și apăsător pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare coleg social-democrat, că propunerile PSD au fost ignorate. Am fost prezenți, am venit cu soluții. Suntem angajați, împreună cu partidele din Coaliție, să corectăm deficitul. Dar, cu tot respectul, nu călcând în picioare pe cei care o duc greu și care o vor duce și mai greu. Nu acesta este scopul nostru principal. Rolul nostru este să fim în primul rând aproape de oameni, prin măsuri și politici publice. Nu cred, de exemplu, că interesele jocurilor de noroc sunt mai presus decât cele ale românilor vulnerabili. PSD nu poate fi ignorat. Măsurile propuse de noi nu pot fi date la o parte. Avem, totuși, cea mai mare pondere în Parlament și nu putem fi tratați ca o prezență decorativă într-un moment cheie pentru țară. Având în vedere această stare de fapt, împreună cu toți colegii trebuie să ne punem, în mod legitim, o întrebare: rolul PSD este de a guverna sau de a face figurație doar pentru a asigura stabilitatea guvernamentală? Chiar dacă suntem într-un moment dificil pentru noi ca partid, ne mulțumim cu un loc la masă, dar fără cuvânt? Mergem înainte indiferent de costuri sau adoptăm o poziție care contează și pentru noi și pentru românii pe care îi reprezentăm? Cred că este timpul ca împreună cu toți colegii să decidem în partid ce-i de făcut. Avem nevoie, în aceste momente dificile, de unitate, curaj și mai ales de adevăr între noi. Dacă vrem să recâștigăm încrederea oamenilor trebuie să începem cu o discuție sinceră despre direcția partidului”.
Tensiunile din coaliție se pot vedea și din vizita externă făcută de reprezentanții puterii în Germania. Acolo, Nicușor Dan a fost însoțit de reprezentanți ai Guvernului, dar de niciun membru PSD.
Ce rezervă viitorul?
Guvernul Bolojan pare că are zilele numărate. Tensiunile din coaliție nu par că se vor rezolva prea curând. Fiecare pachet de măsuri fiscale aduce nemulțumiri nu numai în coaliție dar și în societate. Protestele blocurilor sindicale dau semne că vor continua. Nemulțumiri sunt și în sănătate și în educație. Funcționarii publici deja au făcut mișcări revendicative, mai mult sau mai puțin spontane, la nivel local și național. În condițiile în care România s-a angajat să ia măsuri pentru îndreptarea deficitului bugetar, nu este mult loc de negociere cu sindicatele.
Al treilea pachet de măsuri anunțat de Ilie Bolojan viza administrația publică locală, un domeniu în care cei de la PSD domină categoric la nivel național. Acesta ar putea fi un nou motiv de nemulțumire între partenerii coaliției. Dacă privim și din perspectivă politică, sondajele care au arătat un PSD în scădere vertiginoasă pun presiune pe conducerea partidului pentru a arăta că își apără electoratul.
Cu alte cuvinte, în perioada următoare guvernul s-ar putea vedea atacat din interior, cu tensiunile dintre PSD și USR la cote maxime. AUR crește în sondaje și așteaptă în opoziție. Deja George Simion a anunțat că pregătește noi moțiuni de cenzură împotriva Guvernului pentru ultima parte a anului. Societatea civilă este nemulțumită de sacrificiile pe care trebuie să le facă în numele „solidarității” pentru că suferința pare să cadă doar la populație, nu la conducători. Dacă protestele vor continua și se vor accentua spre începutul lunii septembrie, presiunea ar putea fi prea mare pentru ca un Guvern scindat și cu multe lupte interne să poată răzbate.
Vlad B.