Primul ministru al României, Ilie Bolojan a anunțat ce va conține al doilea pachet al reformei fiscale. Reamintim că la începutul lunii iulie, premierul a anunțat o primă serie de măsuri de austeritate care au vizat majorarea TVA, a accizelor, dar și măsuri care au vizat învățământul (creșterea normelor didactice și reducerea burselor), reducerea unor sporuri (Amănunte aici). Implementarea acestor măsuri a dus la o serie de proteste din partea sindicaliștilor din finanțe, învățământ și din partea unor funcționari din alte instituții.
Unul dintre principalele reproșuri care au fost aduse Executivului a fost faptul că în loc de a începe cu reforma administrației, s-a trecut direct la austeritate pentru mediul de afaceri și angajați. Ilie Bolojan anunța încă din 2 iulie că măsurile ce vizează reducerea importantă a cheltuielilor bugetare vor veni în al doilea pachet, care a fost anunțat astăzi.
Printre problemele amintite de către primul ministru se numără:
- Reforma companiilor în care acționar majoritar este statul. „De la cheltuielile acestor societăți, de la creșterea indemnizațiilor, de la randamentele lor, de la pierderile pe care le au rezultă un tablou foarte prost pentru stat. Vom asigura transparența gestionării companiilor de stat, publicând, de săptămâna viitoare, toate datele ce țin de conducere și de indicatori”. Premierul a anunțat și că se vor aduce modificări la indicatorii de performanță.
- Reducerea pierderilor sau închiderea societăților care acumulează pierderi mai mulți ani consecutiv.
- Reducerea numărului de membri în în structurile de conducere a organizațiilor de stat și plafonarea indemnizațiilor. „Sunt societăți cu 2-3 angajați sau cu mai mulți membri în consiliile de administrație decât angajați”, a declarat Ilie Bolojan.
- Măsuri luate pentru creșterea gradului de încasare prin ANAF: „Nu putem face asta de pe o zi pe alta. Pentru a combate munca la negru, trebuie controale serioase, la micile construcții de exemplu, unde munca la negru este o constantă, dar trebuie indicatori de performanță la cei care fac controale. E nevoie să terminăm digitalizarea ANAF, nu am văzut să se facă acest lucru, pentru că dacă era, se vedeau problemele prin analizele de risc”.
- Reducerea risipei din sistemul de sănătate. Printre elementele menționate în acest domeniul de premier se numără: legarea salarizării de activitatea spitalului; decontări fictive sau umflate („Aproape toate spitalele au consultanți pentru a-și îmbunătății indicatorul de complexitate și, dacă știi să faci o foaie de tratament, foaie de consultații, atunci primești sume mai mari, nu pentru că este mai complex, că faci lucrurile mai bine, ci pentru că doar scrii mai bine”); acordarea de concedii medicale extinse în mod fraudulos; cheltuieli prea mare pentru medicamente inovative raportat la cele generice.
- Eficientizarea administrației locale: „trebuie să renormăm personalul ca să ținem cont de realități și numărul de locuitori. Avem orașe cu 1.900 de locuitori, dar salarizarea și numărul de angajați e la nivel de oraș. Avem municipii cu 11-15 mii de locuitori, ar trebui să fie peste 50 de mii. Ei nu au fost stimulați spre eficientizare. Trebuie să redimensionăm acest aparat, ca să avem servicii la fel de bune, dar cu mai puține cheltuieli”.
- Descentralizarea autorizării jocurilor de noroc: decizia urmează a fi luată la nivel local, în funcție de ceea ce își propun autoritățile locale;
- Probleme legate de pensionare, exemplu fiind dat în rândul magistraților, care pot deveni eligibili pentru pensionare la 48 de ani.
M.N.