Societatea DRUPO SA, subordonată Consiliului Județean Neamț, este singurul operator public care se ocupă de drumurile județene, pe partea de întreținere, reparații și asfaltări. Dat fiind și contextul economic actual, cu reduceri și restricții ale cheltuielilor bugetare, creșterea prețurilor materialelor de construcții, societatea având și un număr limitat de angajați, actualul director Vasile Panaite se străduiește pe cât posibil să rezolve tot ceea ce ține de buna administrare și de organizarea activității societății, astfel încât să încheie anul, pe cât posibil, fără datorii.
“Am reușit să aducem societatea pe linia de plutire, cum se spune. Probleme mai sunt, dar nu sunt de nerezolvat! Urmează să mai angajăm câțiva șoferi și muncitori, dar este destul de greu pentru că salariile la noi sunt undeva în jur de 3.000 de lei la nivel de muncitori și de 5.000 de lei pentru ingineri. Am reușit să formăm o echipă, cei care nu s-au integrat în principiile de integritate și de muncă susținută au plecat. Încetul cu încetul vom pune la punct toate lucrurile, cu un management eficient și judicios. Am mai făcut și mici achiziții de utilaje care erau strict necesare, achităm și facturile către furnizori. Lucrurile au început să se miște înspre bine și vom continua pe această linie”, a declarat Vasile Panaite, managerul societății DRUPO SA.
Societatea execută lucrări de întreținere, reparații, modernizări și consolidări de drumuri și poduri, lucrări de marcaje longitudinale și transversale pentru siguranța rutieră, curățare șanțuri și rigole ș.a. De asemenea, societatea produce în regie proprie mixturi asfaltice, agregate naturale și agregate concasate.
Lucrări efectuate pe parcursul lunii iunie
Luna aceasta societatea a mai executat o serie de lucrări cum ar fi turnare covor asfaltic pe DJ 127A, sectorul Toșorog, drumul care face legătura între Tulgheș, județul Harghita și Bicazu Ardelean. În această perioadă, echipele S.C. DRUPO NEAMT S.A. s-au aflat pe DJ 157 între localitățile Făurei și Mărgineni, unde au fost făcute reparații la îmbrăcămintea asfaltică și unde s-a turnat peste reparații făcute un covor de întreținere. Lucrările fac parte din activitatea de întreținere și reparații pe drumurile județene, astfel încât să se poată circula în condiții de siguranță.
Continuă lucrările de întreținere și reparații pe drumurile județene. Pe 12 iunie, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Mihaela-Elena Isciuc, a fost pe teren în comuna Mărgineni, acolo unde se efectuau lucrări de tratare a burdușirilor (remedierea unor porțiuni de drum unde au apărut denivelări).
„Ne dorim ca toate drumurile județene să ofere siguranță și confort. Așa cum a precizat și domnul președinte Daniel-Vasilică Harpa, avem proiecte ambițioase în acest domeniu: 7 tronsoane de drum (32 de km) vor fi făcute prin programul Anghel Saligny – valoarea totală a investițiilor fiind 98 milioane lei. De asemenea, alte 78 milioane de euro se vor investi în DJ 28G și DJ 156A prin Programul Operațional Regional. Întreținerea drumurilor cuprinde aproximativ 100 km de covor bituminos + 500 km de marcaje rutiere, marcaje transversale și benzi rezonatoare. Iar societatea noastră, S.C. DRUPO NEAMȚ S.A., în această perioadă, a intervenit pe DJ 157E la Almaș, pe DJ 157H la Girov și pe DJ 157H la Dănești, unde s-a turnat covor asfaltic. S-au făcut plombări pe DJ 156A Girov-Roznov și marcaje rutiere pe DJ 207C Pădure Stejaru-Valea Ursului și pe DJ 159 Valea Ursului-Oniceni până la limita cu județul Vaslui”, a spus Mihaela Isciuc, vicepreședintele CJ Neamț.
Pe 26 iunie, președintele Consiliului Județean Neamț, Daniel Harpa a fost într-o vizită de lucru, pe teren, pentru a verifica stadiul lucrărilor de pe DJ 127A, drumul care face legătura între localitatea Tulgheș (județul Harghita) și Bicazu Ardelean (județul Neamț). Pe acest sector, echipele SC DRUPO SA Neamț a lucrat la turnarea covorului asfaltic.
„Mai avem de turnat covor asfaltic pe aproximativ 3 kilometri de drum și sperăm ca, în câteva zile, să finalizăm lucrările. Mă bucur că ne-am ținut de cuvânt și în legătură cu asfaltarea acestui tronson. Continuăm să investim în infrastructura rutieră – fie că vorbim de fonduri din bugetul Consiliului Județean, fie de surse europene sau guvernamentale. Important este ca nemțenii să circule în siguranță, pe drumuri moderne și bine întreținute”, a spus Daniel-Vasilică Harpa, președintele Consiliului Județean Neamț.
În prima săptămână din luna iunie, o parte dintre echipele S.C. DRUPO Neamț S.A. au executat lucrări de reparații pe DJ 157H Girov-Dănești-Dochia.
Zilele următoare s-a intervenit pe 157 Făurei-Mărgineni pentru tratarea burdușirilor, pe DJ 156A Girov-Roznov au fost efectuate plombări și pe DJ 159 Valea Ursului-Oniceni, au fost realizate marcajele rutiere pentru siguranța participanților la trafic.
Tot în prima parte a lunii iunie a fost finalizată parcarea de pe DJ 157E, în localitatea Almaș, care reprezintă doar una dintre intervențiile recente realizate de Consiliul Județean, prin operatorul propriu de lucrări, S.C. DRUPO Neamț S.A.
Modernizarea drumurilor județene nu înseamnă doar asfaltări, este un proces complex, integrat care implică: lucrări de întreținere periodică, pentru prevenirea degradării infrastructurii; investiții în parcări, podețe și elemente de siguranță rutieră; intervenții de urgență în cazuri punctuale, precum alunecări de teren sau accidente naturale; proiecte de modernizare pe termen lung, susținute prin fonduri europene sau guvernamentale.
Pe lângă lucrările în derulare, Consiliul Județean prin operatorul său județean SC DRUPO Neamț SA își propune să continue digitalizarea procesului de monitorizare a stării drumurilor și să crească gradul de transparență prin comunicări periodice către populație.
Lucrări de producție în iunie 2025
– Întreținere îmbrăcăminți asfaltice-plombări
DJ 208G – Hanu Ancuței-Girov
DJ 201C – Tămășeni
DJ 156A – Roznov-Dobreni
DJ 157 – Mărgineni
– Curățirea șanțurilor
DJ 208G – Girov-Ștefan cel Mare
– Cosirea vegetației ierboase în zona drumurilor (acostamente, șanțuri, taluzuri) tăierea buruienilor, a lăstărișului
DJ 207C – Stejaru-Valea Ursului
DJ 155I – Târgu Neamț-Totoiești
– Executarea marcajelor longitudinale
DJ 156A – Lim. Jud. BC-Tazlău-Borlești
DJ 155I – Siliștea-Români
DJ 157E – Almaș
DJ 207C – Stejaru-Valea Ursului
DJ 156C – Tazlău-Casa de Copii
DJ 207A – Sagna-Bîra
DJ 157H – Girov-Dochia-Itrinești
DJ 159 – Valea Ursului-Oniceni
– Executare marcaje transversale și diverse
DJ 156A – Lim. Jud. BC-Tazlău-Borlești
DJ 207A – Sagna-Bîra
DJ 155I – Siliștea-Români
– Șanțuri/rigole din pământ
DJ 208G – Girov-Ștefan cel Mare
– Covoare bituminoase
DJ 157E – Almaș, km 3+000 – 3+682
DJ 157H – Girov-Dochia, km 1+640 – 2+800, km 5+200 – 6+756
DJ 155I – Făurei, km 49+820 – 51+979
DJ 127A – Bicazu Ardelean, km 16+000 – 19+000
– Refacere sistem rutier cu balast și îmbrăcăminte asfaltică
DJ 157 – Mărgineni
Angela CROITORU