La Târgu-Neamț se țin – obligă legea – ședințe ale Consiliului Local, unde arareori se discută și probleme pe care unii nu le-ar dori publice. Așa s-a întâmplat de curând, când consilierul independent Maria Vrânceanu a făcut câteva remarci privitoare la situația Spitalului Orășenesc. Condus, prin voia și decizia asumată, cu tot ce înseamnă asta, a primarului Vasile Apopei, de către dr. Mihaela Antohi, în calitate de manager interimar.
Mandatul domniei sale se încheie pe 6 iulie și a fost marcat de câteva momente jenante, cum a fost episodul cu dispensere de distribuit hârtie care ar fi înregistrat totul în jur pentru a transmite date de maximă importanță nu se știe cui sau episodul cu atacul cibernetic fix pe calculatorul directorului economic care trebuia executat pentru că fusese adus de fostul manager. Nu trebuie uitat că doamna manager a continuat să ofere (legal?), consultații la cabinetul particular, unde, dădea bilete de trimitere la spitalul unde era manager.
Maria Vrânceanu a vorbit prezentând cifre care nu arată deloc bine și care, din lipsa unui raport oficial, sunt singurele de pe piață:
”Am fost și eu interesată, că sunt interesată, de instituții din subordinea primăriei și anume de spital. Pentru că se apropie de planul celor șase luni a managerului, m-am uitat un pic pe cifre. Așa se spune. Cifrele vorbesc. Vreau să vă dau câteva exemple. În comparație cu anul 2024, la încasările pe ambulatoriu (…) încasările au scăzut cu peste 30%. Și eu nu pot să cred că au scăzut pentru că nu sunt pacienți.
Pentru că dacă mă uit pe baza de tratament de exemplu, dacă mă duc în fiecare zi în policlinică, văd că acolo e plin mereu. De ce o fi scăzut așa încasările, nu știu. Și vă zic că în luna februarie 2024 au fost încasări pe ambulator de 103.000 de lei, în 2025 în aceeași lună de… 60.402 de lei. În martie 2024, 92.877 față de 2025- 39.699. 94.304 lei în aprilie 2024, 67.914 în aceeași lună din 2025.
Scăderea este una mare, scădere care nu a fost ani la rând, adică mereu s-a muncit și s-au făcut încasări și a fost adresabilitate tocmai pentru a încheia contractul cu casa, cu un indice, cu un ICM, așa cum se prescurtează el, indice de complexitate a cazurilor de 133, pentru că în luna iulie vine și trebuie un nou contract cu casa. Din păcate, din șase luni tu nu ți-ai îndeplinit obiectivul decât în una și atunci nu poți negocia, trebuie să accepți ce ți se oferă.
S-ar putea să-ți scadă indicele și îl va scădea cu siguranță, dar problema este următoarea, a scăzut și adresabilitatea.”
După ce a părut să atragă atenția interlocutorilor, Maria Vrânceanu a făcut comparații: ”M-am uitat un pic pe Spitalul Buhuși, unde acolo, pe cuvântul meu, chiar putem fi invidioși, că ar fi un exemplu de bune practici, au mai puține paturi decât Spitalul Târgu Neamț, au 173, noi avem 260, și au o performanță acolo cu personal mai puțin angajat. Și se descurcă și îndeplinesc contractul cu Casa. Ba chiar îl depășesc. S-au dezvoltat extraordinar de mult. Au vreo 32 de specializări în ambulatoriu. Adică, știți, cifrele vorbesc. (…) Intrați pe Institutul Național de Sănătate și acolo se pot urmări activitățile tuturor spitalelor. Știți câte paturi zice Institutul ca ar trebui să aibă spitalul Târgu Neamț? Conform rezultatelor, din 260, 151 de paturi. Așa zice”.
Primarul Vasile Apopei nu a putut să ofere explicații cât de cât rezonabile, singurul lucru concret spus a fost că s-a primit de la Consiliul de Administrație, cu mare întârziere, regulamentul de concurs și că acesta va fi făcut public. Nu a amintit nimic despre aberația prezentată la începutul mandatului, că respectivul concurs va fi organizat de Ministerul Sănătății, ceea ce știa toată lumea că nu este posibil.
Întrebarea pe care nimeni nu a adresat- o primarului este pe cine va numi ca interimar- dr. Antohi este pensionară și deja a fost 6 luni în fruntea spitalului, dr. Apostoae nu are voie să fie, are interdicție de la justiția română – și dacă concursul pentru postul de manager va fi totuși organizat până la sfârșitul anului.
Răspunsul va veni sigur într-un comunicat pe Facebook. (V.B.)