Joi, 10 iulie 2025, sala „Calistrat Hogaș”, Consiliul Județean Neamț, ora 18:00
RECITAL CAMERAL
Valentin MACOVICIUC – clarinet
Athanasios TRIKOUPIS (Grecia) – pian
Program:
- W. A. Mozart – Concertul pentru Clarinet în La și Orchestră K. 622, partea a II-a
- C. Saint-Saens – Sonata pentru Clarinet în Sib și Pian, op. 167, părțile I și a II-a
- F. Poulenc – Sonata pentru Clarinet în Sib și Pian, părțile a II-a și a III-a
- R. Schumann – Phantasiestucke pentru Clarinet în A și Pian
- L. Bassi – Fantezia de Concert pe teme din opera Rigoletto de G. Verdi
VALENTIN MACOVICIUC
S-a născut la Piatra Neamț, în anul 1974. Și-a început studiile muzicale, la Școala de muzică din localitate, la vârsta de șapte ani. În ultimul anul an de studii la Liceul de Artă (1994), a câștigat premiul al treilea la Olimpiada Națională de Clarinet de la Constanța.
A urmat cursuri de interpretare muzicală cu renumitul clarinetist Aurelian Octav Popa. Și-a continuat studiile la Conservatorul Municipal din Zografou, Atena. În anul 2000, a obținut Diploma de clarinet cu calificativul „Excelent”. În același an a fost angajat ca muzician principal în Filarmonica Municipiului Pireu, poziție pe care o ocupă și în prezent.
Între anii 2009 și 2015, a participat ca muzician colaborator în cadrul Orchestrei mici a Scenei pentru Copii și a Orchestrei Operei Naționale a Greciei.
În iunie 2013, după patru ani de studii la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (România), a obținut Diploma de licență în interpretare muzicală (clarinet) cu onoruri. Această realizare a fost urmată, în anul 2015, de studiile postuniversitare (încheiate cu prezentarea lucrării de disertație „Diversitate stilistică în muzica pentru clarinet în secolul XX”) și, în anul 2018, de studiile doctorale, finalizate cu teza de doctorat „Creația românească pentru clarinet solo în secolul XX
Între 2021-2024, a deținut funcția de profesor asociat al Facultății de Muzică a Universității din Ioannina, Grecia.
ATHANASIOS TRIKOUPIS
Este profesor conferențiar universitar la Universitatea din Ioannina. A obținut titlul de doctor în muzicologie la Universitatea „Aristotel” din Salonic. A predat la Universitatea „Democritus” din Tracia, Universitatea „Aristotel” și la Universitatea din Macedonia. Este autorul cărții Muzica occidentală în comunitățile elene. Muzicieni și instituții (Universitatea din Atena, 2015). Interesul său de cercetare se concentrează în prezent asupra studiului muzicii culte elene și al muzicii avangardiste din secolele XX și XXI.
Este, de asemenea, inginer mecanic (Universitatea Tehnică Națională din Atena), compozitor (master, Universitatea de Muzică din Graz), dirijor și pianist (Conservatoire Européen de Musique de Paris), axat pe patrimoniul muzical elen necunoscut. Este membru al Societății Internaționale de Muzicologie, al Societății Germane de Muzicologie (GfM), al Societății Elene de Muzicologie, președinte al Asociației Profesorilor de Muzică din Macedonia de Est – Tracia și membru în Consiliul de Conducere a Societății de Studii Tracice.
Joi, 10 iulie 2025, Platoul Curții Domnești, ora 21:00
CONCERT „POVESTE DIN ECUADOR”
Cu participarea:
- ANSAMBLULUI „MUSICA VIVA”
- Andreea BUTNARU (pian)
- Florin MITREA (violoncel)
- Adrian FLORESCU (vioară)
- Fernando MIHALACHE (acordeon)
- Marius IANCU (contrabas)
Soliști:
- Margarita LASO (Ecuador) – mezzosoprană
- Pablo VALAREZO (Ecuador) – vibrafon, percuție
MARGARITA LASO
Născută la Quito (capitala Ecuadorului), Margarita este o artistă care a ştiut să cultive poezia şi muzica cu aceeaşi grijă, pasiunea sa pentru muzică fiind moştenită de la tatăl său, căruia îi plăcea să cânte melodii populare ale ţării lor natale. La vârsta de opt ani a început să ia lecţii de pian şi chitară, iar mai târziu s-a dedicat cu fervoare cântatului şi perfecţionării vocii cu profesoara Blanca Hauser. De-a lungul carierei sale de solistă, s-a specializat pe interpretarea mai multor genuri – Tango Argentino, muzică tradiţională sud-americană și eucadoriană.
Artist plurivalent (interpretă, compozitoare, artist plastic, poet), a primit mai multe recunoaşteri pentru cariera sa profesională, printre care Premiul Naţional pentru Poezie „Jose Carrera Andrade” (1997) şi premii pentru activitatea muzicală.
A susţinut numeroase spectacole în întreaga Americă Latină şi în Europa, a înregistrat numeroase lucrări muzicale şi a publicat cinci cărţi de poezie.
PABLO VALAREZO
Muzician ecuadorian format în România, la Academia de Muzică din Cluj, Pablo Valarezo a fost şef de partidă al Orchestrei Simfonice Naţionale din Ecuador, din 1984, şi profesor la Universitatea Gainsville-Florida. A cântat, în calitate de solist, cu Orchestra Simfonică Naţională din Ecuador şi cu Orchestrele Simfonice din Lima şi Trujillo din Peru, Cali din Columbia şi din Republica Dominicană; în Statele Unite, la Festivalul de Muzică Contemporană Louisville (Kentucky), cu Oklahoma City Orchestra. Prin activitatea sa de muzician, ca producător, aranjor şi compozitor, a acumulat o mare experienţă scenică şi versatilitate interpretativă. A dirijat, printre alte producţii, mai multe recitaluri de percuţie, vibrafon şi marimba.
Activitatea sa didactică a fost semnificativă, deoarece a dus la cunoașterea repertoriului muzicii culte pentru marimbă şi vibrafon în Ecuador, unde a format primul ansamblu de percuţie în urmă cu mulţi ani.
În prezent, îşi concentrează activitatea pe interpretarea muzicii ecuadoriene şi latino-americane, atât regională, etnică cât şi populară.
A înregistrat trei albume: „Los ecuatorianos”, „Ven te abrazo” şi „Madera dulce şi a cântat pe mai multe scene din Europa (Franţa, Germania şi fosta Uniune Sovietică), America Latină (Brazilia, Peru, Columbia, Costa Rica, Venezuela, Republica Dominicană, Cuba, Panama, Chile, Argentina. Uruguay) şi Statele Unite.
ANSAMBLUL „MUSICA VIVA”
Fondat în 2005, de către pianista Andreea Butnaru, ansamblul este gândit, conceput şi realizat ca o manifestare dinamică a muzicii camerale clasice, cu tematici special concepute a fi originale şi autentice.
Pasiunea pentru muzica de cameră a dat naştere unor proiecte de succes realizate în ţară şi în străinătate, care s-au extins la peste două sute de spectacole – muzicale, sincretice, educative filme, înregistrări, stagii de lucru cu tineri talentaţi.
Ansamblul a concertat pe mari scene europene (Sala Radio, Ateneul Român, Filarmonica din Praga, Filarmonica din Kassel, Festivalul „George Enescu”) şi a participat la proiecte culturale româneşti de mare anvergură, menite să promoveze educaţia tinerilor şi repertoriul românesc şi european rar şi inedit, producând înregistrări speciale şi compact-discuri dedicate publicului larg.
ANDREEA BUTNARU
Este absolventă a Universităţii de Muzică din Bucureşti (UNMB) şi a Universităţii de Arte din Berlin (UdK). Câştigătoare a unor prestigioase premii, pianista a cântat concerte solo şi camerale pe importante scene din România, Germania, Cehia, Belgia, Ucraina, Polonia şi Japonia, a avut numeroase apariţii la posturi de radio şi televiziune – TVR, BBC Classic, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internaţional.
Andreea Butnaru a iniţiat şi creat numeroase tematici concertistice şi camerale, împletite cu repertorii atât clasice cât şi inedite, aducând pe scenele româneşti un număr important de prime audiţii, precum şi spectacole în care muzica se împleteşte cu textul, mişcarea scenică, arta plastică.
Este unul dintre puţinii artişti români care a realizat o integrală de repertoriu – „Integrala Trio-urilor de L. van Beethoven”, realizat cu Ansamblul „Musica Viva” – şi l-a prezentat într-un turneu de paisprezece concerte, înregistrat şi fonotecat de Radio România.
Doctor în muzică şi artist cu multiple teze de cercetare în domeniul muzical şi educaţional, Andreea Butnaru împleteşte armonios activitatea solistică cu pedagogia, în calitate de lector universitar la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Ca profesor de muzică de cameră, dezvoltă în paralel o activitate de educare a publicului prin spectacole cu muzică şi povestiri care aduc în sala de concert un număr din ce în ce mai mare de auditori. Este, de asemenea, creator, organizator şi director artistic în proiecte culturale guvernamentale, precum şi reputat colaborator al postului Radio România Muzical.
Pentru activitatea profesională meritorie şi pentru promovarea şi susţinerea valorilor noastre muzicale pe scenele lumii, pianista a fost răsplătită cu titlul de „Artist de Onoare” al României, decernat în toamna anului 2005, cu ocazia participării sale la Festivalul „Enescu” de la Berlin.
FLORIN MITREA
S-a născut la Piatra-Neamţ, într-o familie unde talentele artistice ale părinţilor i-au oferit cel mai bun drum de urmat în viaţă. Licenţiat la Conservatorul bucureştean, a absolvit apoi Master-ul la Universitatea de Arte din Berlin şi a câştigat poziţia de şef de partidă şi solo violoncelist al Orchestrei Naţionale Radio la doar 26 de ani. Graţie talentului şi ţinutei sale profesionale a fost invitat să reprezinte România la Paris, în cadrul evenimentelor organizate de UNICEF şi la Kyoto, în cadrul Expo 2005.
Violoncelistul Florin Mitrea a susţinut recitaluri în România, Germania, Italia, Spania, Cehia şi Japonia, precum şi concerte solo cu Orchestra Naţională Radio, Orchestrele filarmonice din Iaşi, Bacău, Piteşti. A fost premiat în ţară, dar şi în afara ei, solo şi în formaţii camerale.
Printre apariţiile sale solistice se numără colaborarea cu dirijori şi muzicieni importanţi ai momentului, precum Cristian Mandeal, Julien Salemkour sau violonistul Răzvan Hamza. Este membru al „Quadriga Quartet” şi „Celloarte Octet”, precum şi şef de partidă permanent al orchestrei „Camerata Regală”.
Florin Mitrea este co-organizator în realizarea cu succes a conceptului „Musica Viva” şi unul dintre artiştii care se implică activ în educarea noii generaţii de muzicieni, prin creare de cursuri de perfecţionare, ca membru activ al Asociaţiei Culturale Mklasica Melos şi în colaborare cu Uniunea Compozitorilor din România şi UNICEF.
ADRIAN FLORESCU
„Descoperim în Adrian Florescu, un muzician excepţional, cu reale abilităţi expresive şi sunet generos!”Aceasta este descrierea lui Pedro Carneiro, unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii, despre violonistul cu care a colaborat în cadrul proiectelor sale. Rafinat constructor de lumi sonore, Adrian Florescu are o carieră prestigioasă pe scenele Portugaliei, fiind membru fondator în cvartetele „Lusitano” şi „Odeon” şi creator al unor stagiuni camerale de anvergură internaţională, organizate în palatele Viţosa, Alter do Chao şi Vendas Novas; în realizarea acestora, violonistul a colaborat cu Preşedintele Fundaţiei „Casa de Bragança”, actualul Preşedinte al Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa.
În cadrul concertelor realizate, a acumulat un bogat repertoriu cameral, realizând serii de integrale de autor pentru cvartet de coarde, numeroase lucrări pentru ansambluri cu pian, muzică nouă.
A reprezentat cultura românească pe multe dintre scenele europene, colaborând, printre alţii, cu percuţionistul Pedro Carneiro şi chitaristul Bogdan Mihăilescu, în concerte organizate la Zürich, Berna, Lisabona şi Sofia. A concertat, în calitate de solist, cu Orchestra de Cameră Radio şi cu Orchestra simfonică din Lisabona.
În prezent, Adrian Florescu este concert-maestru al uneia dintre cele mai bune orchestre româneşti, Orchestra Naţională Radio. Împreună cu „Musica Viva”, realizează un repertoriu de o mare diversitate, ajutat atât de muzicalitatea matură, precum şi de spontaneitatea concertistică cu care construieşte sonorităţi camerale într-un mozaic coloristic inventiv.
FERNANDO MIHALACHE
Este unul dintre puţinii acordeonişti români cu o prezenţă constantă pe multe scene din ţară şi străinătate, într-o imensă varietate de genuri artistice, de la spectacole sincretice sau de jazz, concerte, la recitaluri solo şi camerale.
În 2014, înfiinţează prima Clasă de acordeon clasic la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, devenind, din anul 2019, lector universitar doctor al acestei instituţii.
Este invitat în ansamblurile „Traffic Strings” şi „Maxim Quartet”, proiecte alături de care participă în festivaluri de prestigiu, precum: Festivalul „George Enescu”, „European Weeks Festival in Passau” ori Festival of Ierusalim.
Alături de vibrafonistul Alexandru Anastasiu, pune bazele unui ansamblu de anvergură – „Accord Vibes” (acordeon, vibrafon și contrabas) cu care susţine mai multe recitaluri și turnee. Înregistrează două compact-discuri: „Just Musette” (2013) și „Just Tango” (2016).
În Festivalul „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi”, din anul 2017, susţine în primă audiţie românească, alături de Orchestra de Cameră Radio, „Concertul pentru Acordeon şi Ansamblu de Cameră”, de Aurel Stroe.
În septembrie 2018, în cadrul turneului naţional „Muzica Palatelor României” prezintă primul proiect solo „De la Bach la Galliano” la acordeon şi bayan.
Din 2023, Fernando Mihalache este membru al Confederaţiei Internaţionale a Acordeoniştilor.
MARIUS IANCU
Marius a urmat studiile la Liceului de Muzică George Enescu din București. După absolvirea Universității Naționale de Muzică la clasa profesorului Ion Cheptea a urmat doi ani de Master la Hochschule der Künste Bern, Elveția. Activează ca membru titular în orchestre de prestigiu: Gustav Mahler Jugend Orchester, Opera din Valencia, Würth Philharmoniker, Romanian Chamber Orchestra și Orchestra Națională Radio București şi este membru fondator al ansamblului cameral Arte Quintet. A realizat de-a lungul carierei sale artistice atât spectacole camerale clasice şi înregistrări speciale pentru Institutul Cultural Român şi Radio România, cât şi proiecte interdisciplinare sau sincretice, cu muzică tradiţională a spaţiului balcanic.
În prezent este solist-instrumentist al Orchestrei Naţionale Radio şi membru al Orchestrei Teatrului de Operetă şi Musical Ion Dacian.
„POVESTE DIN ECUADOR”
Într-o lume în care distanţele par mari, iar culturile par atât de diferite, există un limbaj universal care le poate uni: muzica.
Povestea unui grup de muzicieni din România şi Ecuador – două ţări aflate la mii de kilometri distanţă, dar apropiate prin sensibilitate artistică, ritmuri pătimaşe şi temperamente similare – a început printr-o întâlnire la Paris, în cadrul concertelor UNICEF din anul 2007 şi apoi la Bucureşti, unde artişti din lumi muzicale diferite (muzica clasică, folclor argentinian, folclor ecuadorian) au experimentat cântatul împreună şi au simţit o conexiune emoţională imediată prin calitatea umană a participanţilor şi prin conexiunile muzicale.
Colaborarea lor a fost o întâlnire a sufletelor prin sunet, fructificată apoi într-un concert la Quito, organizat de Consulul Onorific al României în Ecuador, moment în care pianista Andreea Butnaru şi violoncelistul Florin Mitrea au cântat repertorii româneşti şi argentiniene împreună cu Margarita Laso şi Pablo Valarezo.
Explorând tradiţiile muzicale ale fiecărei ţări, au descoperit că muzica clasică se poate împleti natural cu ritmurile ecuadoriene şi pasionalul tango argentino. De asemenea, artiştii români au descoperit la Quito o mică comunitate de muzicieni care a studiat la Conservatoarele româneşti în anii ’70, legându-se astfel de noi prin cunoaşterea limbii române şi a culturii româneşti de atunci şi iubind ţara noastră suficient de mult încât, după 40 de ani, să mai cânte melodii populare româneşti şi alte repertorii din acest spaţiu geografic. Din această conexiune a luat naştere un spectacol vibrant, care combină eleganţa, pasiunea, culoarea vie şi dramatismul într-un singur concert, menit să satisfacă gusturile publicului de orice fel.
Proiectul „Poveste din Ecuador” este o premieră românească şi o primă colaborare între artişti de pe două continente, după o pauză de mai mult de 45 de ani de relaţii culturale.
Programul concertului cuprinde compoziţii ale lui Pablo Valarezo, cântece tradiţionale ecuadoriene, tango-uri celebre din tradiţia argentiniană, precum şi lucrări instrumentale de Astor Piazzolla şi George Gershwin.