Miercuri, 9 iulie 2025, Platoul Curții Domnești, ora 21:00
CONCERT „VIVALDI & PIAZZOLLA: ANOTIMPURI”
ORCHESTRA „CAMERATA REGALĂ”
dirijor: Constantin GRIGORE
solistă: Rebekka HARTMANN (Germania) – vioară
Program:
- Vivaldi & Piazzolla – 8 „Anotimpuri”
„CAMERATA REGALĂ”
Prospețime, fantezie fără limite, culori diverse și o extremă versatilitate. Acestea sunt calitățile pe care muzicienii „Cameratei Regale” le-au dobândit în cei peste cincisprezece ani de existență. Numele grupului de muzicieni nu a fost dat întâmplător, orchestra dobândind în anul 2009 Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Însuflețiți de cel mai autentic entuziasm pentru muzică, instrumentiști de cel mai înalt nivel s-au reunit pentru a forma un ansamblu cameral de excelență.
„Camerata Regală” este o prezență nelipsită de pe scenele românești și internaționale, unde desfășoară proiecte inedite. A fost alături de Casa Regală a României la Ceremoniile prilejuite de Aniversarea Jubileului Alteței Sale, Regale Principele Radu al României, de Investirea cu Titlul de Alteță Regală a Principelui Nicolae al României, la momentul Jubileului de 90 de ani ai Regelui Mihai, la Ceremonia Decorației Regale „Nihil Sine Deo”, precum și la Aniversările a 25 și 35 de ani de la revenirea în țară a Majestății Sale Margareta.
Începând cu 2011, Camerata Regală este invitată să susțină concerte la fiecare ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”, consolidând astfel statutul acestui ansamblu de elită, catalogat de specialiști ca fiind „La creme de l’orchestre de chambre d’ Europe” (Liege 2021).
„Camerata Regală” a fost decorată de către Familia Regală a României cu Medalia „Regele Mihai I” pentru loialitate și a primit din partea Forumului Cultural Român – Premiul „Musica Viva”. La împlinirea a zece ani de existență, apreciatul ansamblu cameral a primit una dintre cele mai înalte distincții ale Familiei Regale a României, Medalia „Crucea Casei Regale a României”.
CONSTANTIN GRIGORE
În perioada studiilor urmate în ţară, apoi în Polonia, la Academia de Muzică „Karol Lipinski”, dirijorul Constantin Grigore a beneficiat de îndrumarea unor maeştri recunoscuţi ai dirijatului: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galați sau dirijorul polonez Marek Pijarowski. A participat la diverse cursuri de dirijat, precum Malaga Philharmonic Masterclass (Malaga 2017 – prof. Manuel Hernandez Silva), Weimar Meisterkurse (Weimar 2016 – prof. Nicolas Pasquet), „International Masterclass for Orchestral Conducting and Phenomenology of Music” (Craiova 2012 – prof. Konrad von Abel), „Wiener Meisterkurse” (Viena 2008 – prof. Salvador Mas Conde), „The Roads of Romanticism” (Varșovia 2006).
Constantin Grigore s-a perfecționat printr-un stagiu de asistență la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (2011), sub îndrumarea maestrului Marek Janowski și, ulterior (2012), la Bayrische Rundfunk și Munchner Philharmoniker, unde a participat la repetițiile și concertele susținute de Mariss Jansons, Bernard Haitink, Alain Gilbert, Paavo Jarvi, Lawrence Foster sau Vasily Petrenko, în paralel fiind prezent şi la cursurile de fenomenologie susţinute de Konrad von Abel.
A susţinut concerte la pupitrul unor orchestre importante, atât din ţară (Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Națională Radio, Filarmonica de Stat „Moldova” din Iași, Filarmonica de Stat „Banatul” din Timișoara”, Filarmonica de Stat „Oltenia” din Craiova, Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, Filarmonica de Stat din Piteşti, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica de Stat din Oradea, Orchestra Teatrului „Nae Leonard” din Galaţi, Orchestra Teatrului de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța), cât şi de peste hotare (Portugalia – Orchestra Simfonică din Coimbra și ESMAE Orchestra din Porto, Spania – Orchestra Filarmonicii din Malaga, Polonia – Orchestra de Cameră „R-20” din Wroclaw, Filarmonica din Kielce, Filarmonica din Rzeszow, Filarmonica din Zabrze, Filarmonica din Lublin, Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova sau Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău).
În 2009, s-a aflat la pupitrul „Bucharest Symphonic Pops”, în concertul extraordinar susținut de Al Bano și Montserrat Caballe în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. În 2013, este ales dirijorul „Evolution Orchestra” în turneul susținut de Steve Vai în Rusia, Polonia, Italia, Spania și România, iar în anul 2014, susține un turneu de concerte în Coreea de Sud, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat „Oltenia”.
Din 2009, este invitat să susțină concerte la fiecare ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”.
De asemenea, este unul dintre membrii fondatori și dirijorul orchestrei „Camerata Regală”, cu care a susținut numeroase concerte în România și în Albania, Republica Moldova, Austria, Germania și Belgia. La invitația Institutului Cultural Român, susține, în ianuarie 2016, un concert la pupitrul „Cameratei Regale”, în „Mozart Saal” din „Konzerthaus” Viena, în iunie 2018, la pupitrul aceleiași orchestre, un concert la Bruxelles, iar in 2019, cu ocazia Zilei Naționale a României, un concert în Sala Mare a Filarmonicii Regale din Liege.
În anul 2017, a fost invitat la pupitrul Filarmonicii Regale din Liege, unde a susținut o serie de șapte concerte în Liege (Sala Filarmonicii), Bruxelles, Ath, Ottignes și Namur.
A colaborat cu soliști de renume ai scenei muzicale, precum Shlomo Mintz, Alexandra Conunova, Jonathan Tetelman, Gabriel Croitoru, Nicolae Licareț, Florin Croitoru, Rebekka Hartmann, Daniel Podlovschi, Aura Twarowska, Teodor Ilincăi, Irina Iordachescu, Sergi Gimenez Carreras, Katarzyna Dondalska, Celia Costea, Ruxandra Donose, Ioana Cristina Goicea, Josu de Solaun, Adela Liculescu, Raluca Ouatu, Zlatomir Fung, Laura Nicorescu, Wictor Kociuban, Alessandro Safina sau Corul Național de Cameră Madrigal „Marin Constantin”.
În prezent, Constantin Grigore este dirijorul principal al Orchestrei „Camerata Regală” și al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București.
REBEKKA HARTMANN
A început să cânte la vioară la vârsta de cinci ani, sub îndrumarea profesorului Suzuki Helge Thelen. Ulterior, a studiat la München cu prof. Andreas Reiner și la Los Angeles cu prof. Alice Schoenfeld.
Prezența sa în concerte internaționale i-au dat ocazia de a urca pe scenă alături de dirijori notorii, precum Christoph Eschenbach, Esa Pekka Salonen, Enoch zu Guttenberg sau Kent Nagano. A susținut numeroase spectacole ca solist în Europa, Asia și S.U.A., precum și în cadrul unor festivaluri importante: Festivalul de muzică „Schleswig Holstein” sau „Weilburger Schlosskonzerte”.
Repertoriul ei acoperă întregul spectru compozițional, de la baroc timpuriu până la muzica contemporană. A lansat numeroase înregistrări pe compact-disc, inclusiv lucrări solo de J. S. Bach, P. Hindemith și B. A. Zimmermann, cu eticheta „München Farao Classics”. În 2012, Pentru compact-discul „Birth of the Violin” a primit premiul „Echo Klassik” pentru „Cea mai bună înregistrare solo a anului”. În 2015, a lansat un albumul „Views from Ararat” cu lucrări ale compozitorilor armeni și turci, împreună cu duo-ul ei de pian, partener Margarita Oganesjan. În septembrie 2017, a produs un alt album cu soliștii de cameră din Salzburg, dirijat de Lavard Skou Larsen, la Solo Musica.
Rebekka Hartmann este câștigătoarea a numeroase concursuri naționale și internaționale, inclusiv Concursul de vioară „Henri Marteau”, Lichtenberg (2005), Concursul „Pacem in Terris”, Bayreuth (2004) și Bursa „Jascha Heifetz”, S.U.A. (2002).
Rebekka Hartmann cântă pe o vioară „Antonio Stradivari 1675”, care se numește acum „Hartmann Stradivari”.
Miercuri, 9 iulie 2025, sala „Calistrat Hogaș”, Consiliul Județean Neamț, ora 18:00
Bijuterii camerale
- TRIO „ACADEMIK”
- Ion URDEȘ (tenor)
- Petrea GÂSCĂ (corn)
- Aurelia SIMION (pian)
Program:
- Carl Böhm – „Still wie die Nacht”
- Giacomo Puccini – „Terra e mare”
- Jean-Baptiste Arban – „Le carnaval de Venise”
- Paolo Tosti – „Tristezza”
- Richard Strauss – „Morgen”
- Achim Stoia – „După nuntă”
- Aurel Eliade – „Revedere”
- Ciprian Porumbescu – „Ich liebte dich”
- Pascal Bentoiu – „Veselie”
- Vasile Popovici – „Dorința”
- Ion Runcu – Șapte babe blestemate
- Aurelia Simion – „Fantezie”
- Petrea Gâscă – „Piesă în stil popular”
- Ionel Fernic – „Cruce albă de mesteacăn”
- Aurelia Simion – „Erai tu”
- Constantin Rusnac – óBalada inimii”
Prezintă: Diana Maria URDEȘ
TRIO „ACADEMIK”, formație a Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE) Iași, s-a înființat în 2016 (la început în formulă clarinet, corn, pian). Cei trei membri actuali sunt profesori ai Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul UNAGE Iași, fiecare dintre ei având o bogată activitate artistică, de cercetare, științifică și de conducere în cadrul instituției de învățământ.
Repertoriul grupului cuprinde lucrări originale și unele transcripții pentru Trio „Academik”, piese de mare încărcătură muzicală, profunde, foarte apreciate de public. Unele dintre acestea sunt dedicații speciale pentru formația camerală.
În anii din urmă, Trio „Academik” a susținut mai multe recitaluri în centre muzicale ale țării și în străinătate. Amintim aici recitalul de la Filarmonica de Stat „Mihail Jora” Bacău – 2017; participarea la Festivalul internațional de muzică de cameră de la Plovdiv (Bulgaria) – 2018; recitalul extraordinar de la Cahul (Republica Moldova), cu prilejul Zilei Naționale a României – 2021; recitalul din cadrul Festivalului național de muzică de cameră „Subito” Brăila – 2022; recitalul cameral de la Sala cu Orgă din Chișinău – 2023; recitaluri la Iași în cadrul Festivalului muzicii românești și FILIT, precum și numeroase alte recitaluri de la Suceava, Tecuci, Bârlad, Bistrița, Filarmonica „George Enescu” Botoșani.
ION URDEȘ s-a născut în orașul Tulcea, în anul 1976, într-o familie de artiști. Cizelarea profilului artistic a început odată cu admiterea la Liceul de Arte „George Georgescu” din localitatea natală, în anul 1991, fiind continuată apoi la Liceul de Muzică şi Coregrafie „Dinu Lipatti” din Bucureşti, Specializarea Canto clasic.
În perioada 1996-2001, urmează studiile de licență la Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, Facultatea de Interpretare Muzicală, Specializarea Canto, sub îndrumarea maestrului Corneliu Solovăstru, pentru ca apoi să urmeze cursurile de Master în interpretare vocală în cadrul aceleiași instituții. În anul 2008 finalizează Doctoratul în muzică, specializarea Interpretare, cu teza intitulată „Valențe expresive ale vocii de tenor în miniatura vocal-instrumentală”, sub îndrumarea cercetătorului științific, profesor univ. dr. Gheorghe Firca.
Începând cu anul 2002, Ion Urdeș este cadru didactic la Specializarea Canto din cadrul Facultății de Interpretare Muzicală a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iaşi. De-a lungul anilor, pe lângă activitatea concertistică preponderent camerală, a susținut numeroase masterclass-uri de specialitate, a participat în jurii la numeroase concursuri naționale și internaționale din țară și străinătate, având de asemenea apariții în emisiuni radio-tv, precum și în presa scrisă.
Actualmente, Conf. univ. dr. Ion Urdeș susține cursuri și seminarii la disciplinele Canto și Lied-oratoriu. Pe lângă activitatea de predare, conf. univ. dr. Ion Urdeș se ocupă cu îndrumarea activităţilor artistice ale studenţilor în spectacolele, recitalurile și concertele reprezentative ale universității, precum și pregătirea pentru participarea la concursuri și festivaluri de specialitate.
PETREA GÂSCĂ – instrumentist şi profesor (n. 31 V 1962, com. Horodniceni, jud. Suceava). A urmat cursurile Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Octav Băncilă” Iaşi (1973-1981), la clasa de corn a prof. Neculai Musteaţă. Şi-a desăvârşit studiile superioare de specialitate la Conservatorul „George Enescu” (1981-1985), cu prof. Constantin Petrea (corn), facultate pe care a absolvit-o ca şef de promoţie. În 1984, a obţinut o bursă de studii, urmând Cursurile de perfecţionare muzicală de la Lanciano – Italia, cu prof. Sigilfrido Covizzi, precum şi cursuri de orchestră şi muzică de cameră. În 1990, a participat la Cursurile de vară de la Bayreuth – Germania.
A obţinut titlul de Doctor în muzică (2009), cu Summa cum laude, elaborând şi susţinând public teza cu tema „Cornul în creaţia lui Franz Strauss şi Richard Strauss. Contribuţia lor la emanciparea tehnicii şi expresivităţii instrumentului”, cond. ştiinţific prof. univ. dr. Nicolae Gâscă.
În anul 2018, a obținut atestatul de abilitare în domeniul de studii universitare de doctorat – Muzică, iar în 2021 a fost afiliat la Școala doctorală a UNAGE, domeniul Muzică. A fost membru în jurii de specialitate.
A fost instrumentist (1985 – 1991), prim-cornist, şef partidă (1991 – 2005), prim-cornist solist, şef partidă (2005 – oct. 2010) al Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Moldova” Iaşi. Membru permanent al Orchestrei „Europa Symphony” – Viena, dir. Wolfgang Gross (1995-1998). Între 2011-2015, a fost prim-cornist, colaborator permanent al Filarmonicii de Stat Botoşani. Între 2017-2022, a fost solo cornist, şef partidă în Orchestra Operei Naționale Române Iaşi.
Desfăşoară o activitate solistică constantă. A susţinut peste o sută de recitaluri şi a cântat, ca solist, peste o sută treizeci concerte cu toate orchestrele simfonice româneşti. Are o bogată activitate camerală. A fost invitat ca prim-cornist de diferite orchestre din ţară, pentru concerte sau turnee în străinătate și a efectuat peste nouăzeci și cinci de turnee artistice.
AURELIA SIMION este absolventă a Şcolii Republicane de Muzică „Eugen Coca” şi a Conservatorului Moldovenesc de Stat „Gavriil Musicescu” din Chişinău, Republica Moldova, la clasele prof. Lia Oxinoit şi Ludmila Vaverco. În prezent, este profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, prorector UNAGE (2016-2020).
A colaborat cu soliști din Republica Moldova, România, Italia, Elveția, Franța, Coreea de Sud, Japonia, Belgia, Suedia, Germania, precum și cu formațiile GAMA (R.Moldova), Caffé-Concerto Strauss (Italia), Nova Musica Viva, Pro Musica, A-TON, Academik, Alternances (din România), corurile „Lia-Ciocârlia” (Chişinău), „Gavriil Musicescu” (Iaşi), „Cantores amicitiae”, „Talmud Tora”, „Laudate Dominum” (Iaşi).
A fost distinsă cu Premiul UAGE (2007) pentru cercetare științifică și activitate artistică, cu Medalia de Aur a EUROINVENT pentru volumul „Anton Rubinstein şi arta sa pianistică” (2011), cu Medalia de bronz pentru cartea ,,Să laşi loc de Bună ziua! Portretul muzicianului şi profesorului Florian Simion” (2014), Medalia de Argint a EUROINVENT pentru partitura „Țurai – ansamblu de percuție și pian” (2021) și Diplome speciale de Merit şi Excelenţă (peste 100) pentru creativitate și acompaniament la diverse cursuri de măiestrie, festivaluri, concursuri naţionale şi internaţionale.
A susţinut recitaluri în România, Republica Moldova, Ucraina, Rusia, Franţa, Germania, Italia, Austria, Elveţia, Olanda, Belgia, Bulgaria.
Repertoriul abordat cuprinde creaţii ale compozitorilor preclasici, clasici, romantici şi ai secolelor XX-XXI, pentru instrumente de coarde, de suflat, de percuţie, instrumente populare, muzică camerală, dar şi creaţii vocal-simfonice. Unele din aceste creații au fost înregistrate pe CD.
A publicat volume de specialitate, articole, partituri. A participat la numeroase proiecte culturale și emisiuni radio – TV.