Este sezonul salatelor, al roșiilor, al siropurilor naturale din fructe de pădure și al dulcețurilor, perioada în care gospodinele încep să pună în cămară borcane și sticle pline de miresme și bunătăți aromate pentru mai târziu.
Producătorii și comercianții nemțeni și din alte zone ale țării vă invită în Piața Centrală “Sfântul Gheorghe” din Piatra- Neamț să degustați, să cumpărați, să vă bucurați de bogăția naturii: roșii de toate soiurile pentru salate, suc și bulion fără E-uri, struguri proaspeți, albi și negri, coacăze și coarne de pădure, mure, zmeură, cătină, porumb proaspăt, în lapte, pentru fiert și alte asemenea bunătăți naturale, aduse aproape de inima dv!
Suc de roșii pentru iarnă – fără conservanți
După ce dați o roată prin piață și vă alegeți roșiile după pofta inimii, odată ajunși acasă nu mai aveți decât să vă pregătiți un suc delicios din roșii bine coapte, măcinate și păstrate în sticle sterile. Se folosește pentru ciorbe, tocane sau se poate bea ca atare și este sănătate curată!
Roșiile de grădină, de vară sunt adevărate porții de sănătate, aroma, gustul și mirosul lor nu se compară cu nimic pe lumea asta! Pentru o sticlă de 800 de ml aveți nevoie de 1,5 kg de roșii, pentru suc sunt de preferat cele mai puțin zemoase, pentru a fierbe mai puțin. Spălăm și tăiem codița, le feliem și le dăm prin blender, cu tot cu coajă și sâmburi care-i dau o savoare nemaipomenită!
Sucul de roșii astfel obținut se pune într-o oală și se lasă la fiert, mai întâi la foc mediu, apoi la foc mic până scade cu o treime. Se amestecă din când în când, mai des spre final când se îngroașă și începe să stropească. Dăm deoparte sucul după ce a fiert și aducem sticlele. Acestea trebuie bine spălate și sterilizate la cuptor, la o temperatură de 105-110 grade Celsius, înainte de a pune sucul la fiert.
Se umplu sticlele cu sucul încă cald, cu ajutorul unei pâlnii, se umplu bine de tot și apoi trecem la partea de conservare la bain-marie pentru 60 de minute.
Ponturi pentru porumb fiert
Toți am râvnit în copilărie la porumb fiert. Ni se umple și acum gura de apă, numai cât de amintim. Producătorii din Piața Centrală vă oferă acum știuleți de porumb numai buni pentru fiert.
Cum trebuie să alegeți porumbul pentru fiert? În primul rând să nu aibă pănușele ofilite, ci de un verde deschis. Desfaceți pe o lungime pănușele și observați boabele de porumb. Acestea trebuie să fie rotunjoare, fără spații între ele (să fie lipite unele de altele) și, pe cât posibil, să nu aibă părți negre, mucegăite sau cu dăunători. Dacă înțepăm o boabă de porumb cu unghia, trebuie să iasă un lichid ușor lăptos, de unde și denumirea de „porumb de lapte”.
După revoluție a apărut și în România varianta dulce a clasicului porumb, cea care fierbe mai ușor, mai deschis la culoare, și cu pănușele de un verde mai deschis, care are bobul mai lăptos și mai rotund. Este așa numitul Sweet corn (Zea mays convar. saccharata var. rugosa).
Singura deosebire, pe lângă gustul ceva mai dulceag, față de porumbul clasic pe care ni-l ofereau bunicii în copilărie, este timpul de fierbere. Porumbul dulce fierbe ceva mai repede, față de cel clasic. Este simplu să împungi un bob și să vezi dacă laptele din interior s-a îngroșat, atunci este bun de mâncat. Sărați apa în care îl puneți la fiert, pentru omogenizare și serviți-l încă cald. După răcire nu mai are aceeași savoare.
Vă așteptăm în piață, la tarabele producătorilor și comercianților pentru mai multe ponturi și rețete!
Poftă bună!