În plină campanie declarativă de luptă împotriva corupției, Neamțul mai dă un exemplu de “fermitate” – după celebrul caz IDAC, ca și îngropat (n.a. – s-a dat la pace, mai pe românește), nici alte dosare nu se grăbește nimeni să le soluționeze. Pe fondul IDAC, să precizăm că exemplul de astăzi – evaziunea “Mediarom” – s-a inspirat într-un anumit aspect al activității din experiența celebrilor vînzători de mașini și rulmenți. Cazul “Mediarom” are de toate: sume imense de bani rulate zilnic, încasări masive de numerar de la aceeași bancă din București, nume celebre (precum Erbașu), firme fantomă, mașini care nu există, administratori care sfidează statul român, autorități care bat pasul pe loc. De remarcat că atît cazul IDAC, cît și “Mediarom”, au pornit de la cercetări ale Gărzii Financiare Neamț.
Miliarde cash pentru fier vechi
SC Mediarom Group SRL este înregistrată în satul Cut, comuna Dumbrava Roșie. Administrator figurează {erban Vasile, cetațean român, cu domiciliul în Piatra Neamț, Aleea Tiparului, nr. 7, bl. C3, sc. C , apt. 65. Domiciliul este doar în actele firmei, fiindcă fizic nu e nici urmă de {erban Vasile la adresa menționată. Vecinii afirmă că s-ar fi retras de ceva timp la Cut. Oricum, pentru autoritățile din Dumbrava Roșie firma ar trebui să constituie o binecuvîntare, la cîte afaceri și la cîți bani cash învîrte. De exemplu, în martie 2009, în trei zile, pe 3, 4 și 20 martie, au fost ridicate peste 9 miliarde lei vechi, cash de la o filială a unei bănci din București. Banii au fost încasați pe bază de borderou de achiziții pentru fier vechi: nr.01/03.03.2009 – în valoare de 304.960 lei;nr. 28/04.03.2009 – în valoare de 299.8611ei; nr. 40/20.03.2009 – în valoare de 375.060 lei. Adică mergea omul de la Piatra cu o sacosă, lua miliardele și achiziționa fier vechi! Care fier, de unde, cu ce era transportat, unde era valorificat? – sînt tot atîtea întrebări la care răspunsurile pot fi extrem de relevante. Dar să nu fim cîrcotași și să cercetăm în continuare. În aprilie, aventura continuă: pe data de 16 se scot 5.700.000.000 lei vechi! Peste o lună, pe 15 mai, suma este mult mai mare, de 8,5 miliarde, în iunie peste 5 miliarde, în iulie – doar 3,3 miliarde, iar în august alte 7,5 miliarde luate cu sacoșa. Controlul făcut în actele societății a evidențat că aceste borderouri nu erau înregistrate și atașate evidenței contabile, după cum nu este înregistrată valoarea fierului vechi achiziționat. La sumele astea s-a sesizat și Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.
Ca să facem o scurtă recapitulare, un reprezentant al firmei din Cut mergea la filiala unei bănci din București, de unde ridica sume imense de bani pentru fier vechi de achiziționat. Cine plătea banii și pentru ce? Întrebări importante.
Balast, nisip, piatră și mașini invizibile
Cercetările au arătat că MEDIAROM GROUP se ocupa și cu agregatele minerale. Avea 3 furnizori importanți, toți 3 din Hîrlău, care – culmea! – asigurau cam aceeași marfă: balast pentru strat de fundație, nisip spălat și piatră concasată. La cît nisip, balast și piatră au livrat cele trei societăți, trebuia ca prin zona respectivă să dispară un munte sau mai bine zis să fie regularizate toate rîurile. Este vorba despre SC Gelco Print SRL, SC Compan Steel SRL și SC Codinu SRL.
Tabel cu marfa livrată către MEDIAROM GROUP:
SC GELCO PRINT SRL
– factura nr. 546/15.03.2009 – 910 mc balast pentru strat de fundație și 900 mc nisip spălat;
– factura nr. 1107/17.03.2009 – 900 mc balast pentru strat de fundație și 740 mc nisip spalat;
SC COMPAN STEEL SRL ,
– factura nr. 957/24.02.2009 – 1500 mc balast pentru strat de fundație și 1200 mc nisip spălat;
– factura nr. 956/24.02.2009 – 1200 mc balast pentru strat de fundație și 600 mc nisip spălat;
SC CODINU SRL
– factura nr.194/28.09.2009 – 600 mc balast pentru strat de fundație și 700 mc piatra concasată;
– factura nr. 193/27.09.2009 – 650 mc balast pentru strat de fundație și 550 mc piatra concasată.
Este important de menționat că toată această marfă trebuia transportată. Conform actelor, s-au folosit mijloace auto. Presupunînd că se transportau 40 de mc cu o mașină (n.a. – greu de crezut), era nevoie de 231 de curse. Cercetările efectuate cu privire la mașinile cu care a fost transportată marfa au scos la iveală hoția în toată frumusețea ei: 19 mașini cu care s-ar fi transportat marfa nu apar ca înmatriculate, iar restul sînt autoturisme! În toată lumea civilizată, aceste lucruri reprezintă probe indubitabile: este vorba de fals, uz de fals și, la final, de o uluitoare operațiune de evaziune fiscală, făcută – fără nici un fel de îndoială – cu protecție și aducătoare de bani negri.
Concluzia pare simplă: nu au existat mașini, deci marfa nu a fost transportată. Probabil, nici marfa nu a existat. Originale sînt facturile din care rezultă TVA și impozit pe profit. Totuși, MEDIAROM GROUP apare că a livrat această marfă unui beneficiar și a încasat banii pe ea, bani scoși în numerar. Altă dilemă, de ce-ar plăti unui beneficiar o marfă care nu a fost transportată către el? Cercul infracțional este foarte mare, este vorba de sume imense, de oameni pricepuți la asta, cu protecție peste tot. {i, cum spuneam mai devreme, totul indică o masivă spălare de bani. Prejudiciul estimat ar fi de 2.019.464,64 lei, compus din TVA 976.074,96 lei și impozit pe profit 1.043.389,68 lei. Asta pentru că, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, MEDIAROM GROUP este înregistrat ca plătitor de impozit pe profit (16%) și TVA (19%, la acea vreme).
Administrator fantomă, sesizare dispărută de la Parchet
Cum nu l-am găsit noi pe administratorul {erban Vasile la domiciliul din Piatra Neamț, așa nici Garda Finaciară nu l-a găsit, indiferent că l-a căutat acasă sau la sediul firmei. Pasul următor a fost unul firesc, o sesizare adresată Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamț sub semnătura direcorului coordonator Emil Pașcanu. Scrie acolo, printre altele:
“Întrucât dl {erban Vasile, administrator la SC MEDIAROM GRUP SRL , se sustrage în mod repetat de la prezentarea la control a documentelor legale și a bunurilor de patrimoniu, considerăm că aceasta are drept scop împedicarea verificării activității firmei pe care a administrat-o.
1) Prin omisiunea de a prezenta documentele financiar-fiscale la solicitarea comisarilor Gărzii Financiare, S.C. MEDIAROM GRUP S.R.L. și reprezentanții săi legali au încălcat prevederile art. 10 alin. 1) și 2), art. 56 alin. 1) si 2) din Codul de procedură fiscală și art. 4 din Legea nr. 241/2005.
2) Prin evidențierea în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, S.C. MEDIAROM GRUP S.R.L. și reprezentanții săi legali ar fi încălcat prevederile art. 9 lit.c, din Legea nr. 241/2005.
3) Prin sustragerea de la efectuarea verificărilor financiar fiscale sau vamale prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la adresele sediilor principale sau secundare de funcționare a societății, SC MEDIAROM GRUP SRL și reprezentanții săi legali ar fi încălcat prevederile art.9,lit.f, din Legea 241/2005.
4) Prin ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenienței, a situației, a dispoziției, a circulației sau a proprietății bunurilor ori a dreptului asupra acestora , cunoscînd că bunurile provin din savîrșirea unor infracțiuni , SC MEDIAROM GRUP SRL și reprezentanții săi legali ar fi încălcat prevederile art. 23 , lit. b din Legea 656/2002. (…)
Față de cele de mai sus, vă rugăm să dispuneți începerea cercetărilor în vederea constatării existenței sau inexistenței elementelor constitutive ale infracțiunii de evaziune fiscală prevazută și pedepsită de CAP 2 ART 4 din Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, precum și stabilirea persoanelor vinovate de săvîrșirea acesteia.
Totodată, vă rugăm să ne comunicați stadiul și soluția pronunțată în cauză, conform dispozițiilor art.228, alin.6, art. 246, alin 1și art.249, alin. 2 din Codul penal, cu modificările și completările ulterioare.”
Sesizarea a plecat de la Gardă spre Parchet cu numărul 702939 din 26.04.2010, iar dosarul cuprinde fix 178 de file. Luni, 27 iunie a.c., am încercat să dăm de urma dosarului la Parchet. {i cu vorba, și cu scrisul, sens în care am depus o solicitare de informații publice. Răspunsul oferit cu maximă operativitate de Viorel Nica, prim-procuror, a fost unul specific vremurilor și afacerilor acestor vremuri: în baza de date a Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamț nu există absolut nici o urmă din sesizarea Gărzii! {i s-a căutat din aprilie pînă în iulie 2010! Cu naivitate și bună-credință, am încercat și la Parchetul de pe lîngă Tribunal. Acolo, prim-adjunctul Virgil Cornea a fost sec: “N-aveau cum să șteargă înregistrarea!”
Urmele anchetei, urmele firmei
Paradoxal, urmele unei anchete există. Petru Slăvitescu, de la SC GENERAL CONTAB SRL Piatra Neamț, își amintește că, în 2010, a oferit informații despre evidențele contabile ale MEDIAROM GROUP, atît Gărzii Financiare, cît și unor ofițeri de Poliție. Imediat a adăugat: “Nu mai lucrez cu ei din decembrie 2009. N-au mai adus hîrtii (n.a. – documente contabile), plăteau prost.” Administratorul {erban? “Da, mi-l amintesc. Cred că era băgat în față, alții erau în spate”, a precizat binevoitor același Petru Slăvitescu.
La fel de paradoxal, în bazele de date ale Ministerului Finanțelor apar declarații în dreptul MEDIAROM GROUP înregistrate în cursul anului 2011 și mențiunea “în activitate”. Mai sec, ONRC semnalează că bilanțul anual nu a fost depus din 2009. Adresa oficială la zi e pe măsura miliardelor căutate: sat Cut, nr. 33. Fără stradă, fără nici un alt reper. Evident, fără nici un impozit vărsat în contul comunei, după cum a confirmat un oficial al primăriei Dumbrava Roșie. Singur, un robot răspunde la numărul de telefon al firmei (0748.644…): “Număr nealocat”!
Rămîne de văzut cît de nealocată este firma din București spre care se îndreptau facturile de la MEDIAROM GROUP pentru nisip, balast și alte agregate, fiindcă în denumirea ei regăsim un nume celebru: Erbașu.
(Viorel COSMA, Valentin BĂLĂNESCU)