Contorizarea individuală a consumului de apă, cel puțin la Piatra Neamț, și-a făcut loc pe agenda de priorități a conducătorilor orașului, după cum declară primarul interimar Dragoș Chitic. Metodologia specifică, un fel de cadru legal local, are de urmat mulți pași până să fie luată în considerare și, eventual, aplicată. Beneficiari ipotetici sunt doar cei care locuiesc la blocuri de locuințe. Discuțiile purtate pe această temă cu Apa Serv și ADI Aqua Neamț sunt departe de a fi încheiate. Tehnic vorbind, șase sunt localitățile unde metodologia poate fi operațională: Piatra Neamț, Roman, Târgu Neamț, Bicaz, Roznov și Săvinești.
Odată stabilite forma și conținutul proiectului de metodologie, împreună cu Apa Serv și Aqua Neamț și după o dezbatere publică, ar urma consfințirea prin hotărâri de consiliu în fiecare localitate.
Miza înțeleasă și dorită de consumatori se referă la facturarea individuală, după modelul celorlalte utilități, precum energie electrică, gaz, telefon. Astfel, s-ar simplifica și debranșarea, și depistarea pierderilor în instalații.
În realitate, așa cum a demonstrat „Mesagerul de Neamț” (http://mesagerulneamt.ro/2014/08/o-teapa-de-proportii-contorizarea-si-facturarea-individuala-a-consumului-de-apa/ ) în august anul trecut, orice metodologie se lovește de incoveniente semnificative. În primul rând, contracte individuale de contorizare se pot încheia direct cu furnizorul fără a avea treabă cu o hotărâre de consiliu local. Dragoș Chitic a anunțat că, în Piatra Neamț, trei asociații de proprietari au rezolvat problema fără să facă valuri, fără notorietate publică. Surpriza surprizelor sare din Mărăței unde o asociație beneficiază de contorizare individuală, în condiții experimentale, din 2007! Altele două, din Dărmănești, transmit cifrele de consum prin radio-relee de anul trecut! În al doilea rând, poate cel mai important, contorizarea individuală se lovește de probleme tehnice care țin de instalațiile din fiecare bloc. Comasarea blocurilor de măsură pentru apă – într-un singur cămin sau o firidă de branșament similară celor pentru curent electric – riscă să umple blocurile de locuințe și apartamentele de un păienjeniș de țevi mai complicat decât racordurile la centralele termice de apartament. În medie, două coloane de apă în casă sunt obișnuite. Primarul interimar a mărturisit că are trei! Și a recunoscut că proiectele tehnice vor ridica probleme peste nivelul beneficiilor scontate din clamata contorizare personală.
Neoficial, costul estimat pentru reasamblarea țevilor de apă, la un apartament cu două coloane de apă, se ridică la 1.200-1.500 lei. Apariția unor investitori este iminentă. (V. COSMA)
2 comentarii
Nu mai bine pun cismele cu fisa? Asa, ca la parcare. Cobori cu galeata, oala, ulcica, etc… bagi fisa, iei apa si gata! Cismelele sa le amplaseze pe locul fostelor centrale de bloc, ca-i investitia facuta pe jumate: beton pe jos (nu se face glod), sursa de apa este… la o adica merge si acoperis. Ne intoarcem in evul mediu si gata! Ca si-asa nu suntem departe. De ce sa mai spargem pereti? Doar ca sa-i imbogatim pe unii si pe altii?
Nu stiu cand se vor destepta toti postacii neinformati sau sant salariati la apa serv si asociatii de propietari care zilnic CANTA pe toata mas media ca contorizarea si facturarea individuala la apa rece,la fel ca la gaz metan este ineficirnta si instalatia scumpa.
Acesti DOMNI ar trebui sa citeasca si comentarile celor care au aceasta contorizare si vorbesc in cunostinta de cauza.Exemplu edificator este la Roman care are cateva scari cu contorizare si facturare individuala la fel ca la gaz metan ,consumatorul plateste direct la operator numai consumul inregistrat la apometrul montat la intrarea in apartament ,fara adaugari de pierderi fara CONVETII inutile ci in baza unui contract simplu numai intre consumator si apa serv.In acest fel locatarii sant multumiti ca anual fac o economie de 300 lei prin eliminarea pierderilor de apa,bani care pot fi folositi pentru diferita reparatii curente sau modernizarea instalatiei electrice pe casa scarii.Deasemeni instalatia se face prin canalele existente fara sa se sparga nici un perete,iar costul instalatiei a fost de 120 lei de apartament si nu 1200 cum comenteaza anumiti analfabeti,si apometrul de aceeasi clasa costa 90 lei ,iar instalatia existenta are termenul de garantie expirat si oricum trebuie inlocuita.
Ar fi util ca reprezentantii primariei Piatra Neamt sa tina cont de aceast comentariu si eventual sa ia legatura cu societatea civila Roman,comitetul de initiativa privind contorizarea si facturarea individuala la apa si canal.
IOAN ROMAN TEL. 0766250544
29-04-2015