Negrești: 10 lei pentru activarea cardului de sănătate
În Negrești, activarea cardului de sănătate se face pe bani. 10 lei per cap de pacient. Medicul de familie care taxează activarea cardului are, la vedere, chiar pe ușa cabinetului un afiș care anunță sătenii cât trebuie să scoată din portofel. Iar dacă este afișat, lumea plătește, pentru că, se presupune, cel care a pus afișul știe legea. Medicul Andrei-Ion Vădeanu, are „grijă” de sănătatea a 1600 de persoane și el este cel care cere 10 lei pentru activare. 1600 x 10 egal 16.000 lei. Simplu, probabil destul de ușor și, aparent, fără probleme. Deocamdată nu s-au activat decât vreo 70, zice medicul.
Vineri dimineața, la ora 9,30, la cabinetul medicului Andrei-Ion Vădeanu, pe holul dispensarului din comuna Negrești, aștepta să intre la consultație o femeie. Cu un plic în mână, din care se vedea cardul de sănătate, voia o rețetă pentru cineva din familie. La întrebarea dacă și-a activat cardul de sănătate și dacă se folosește de acesta, femeia a spus că da, l-a activat, și arată naiv spre ușa cabinetului. „Da, l-am activat și pe al meu și pe al celor din familie. Dar, știți, costă 10 lei”, spune conspirativ, ca nu cumva să fi venit fără bani la noi, dacă aveam de gând să folosim cardul de sănătate. Am făcut o fotografie cu anunțul și am intrat în cabinet.
Taxă pe naivitate pacientului sau lăcomia medicului
Spovedania domnului doctor despre viața grea de medic de familie și despre șmechecheriile din sistemul sanitar o lăsăm să curgă, pemntru că este relevantă în contextul dat:
„La noi nu se poate într-o țară săracă medicul să fie bogat. Noi avem venituri mici (în decembrie 2014, medicul Vădeanu a avut venituri decontate de Casă de 8869 lei. Nu vorbim despre cele nedecontate.), și noi, și cadrele didactice, și pensionarii, pentru că se fură extraordinar de mult. Eu, dacă aș avea posibilitatea să am venituri, să-mi fac un concediu, să vin cu o mașină bună la serviciu, să-mi procur o aparatură, să mă pot duce la simpozioane, lumea ar spune că doctorul impune respect. Că la români merge foarte bine treaba asta. Românul, ca să te respecte, trebuie să vadă la tine o mașină ca lumea, o casă mare și în felul acesta, fără prea multă muncă de partid, ca să zic așa, s-ar schimba mentalitatea față de una dintre florile societății. Prin respect, aceste categorii sociale (n.r. medicii, profesorii) ar deveni modele și societatea ar avea de unde să învețe. Eu acum sunt la sfârșit de mandat, sunt printre puținii care pot să gândesc în felul ăsta. (…) Eu am nevoi foarte puține. Suntem niște amărâți cu diplomă. Cum să îți ajungă niște bani pe care îi decontează Casa. Dar suntem adaptabili”.
Despre cardul de sănătate, acesta a spus că oamenii din comună „Habar n-au ce-i cu cardul. Dar oamenii sunt foarte conștiincioși. Nu știu la ce trebuie, dar au văzut la televizor. N-are nicio utilitate. De fapt, a fost o mare furăciune cardul. Niște șmecheri de la București au tras niște sute de milioane pe un nimic, care nu va avea nicio utilitate. Prin 98, când a apărut Casa de Asigurări, s-a emis carnetul de asigurat, care era un fel de legitimație. Apoi s-a mai tipărit un rând de carnete, care erau ca o cărticică. Le-a folosit cineva? El vrea să dovedească calitatea de asigurat și vrea să limiteze așa-zisa fraudă din sistemul sanitar, să nu se poată face serviciul medical decât omul este cu cardul în mână. Dar dacă acesta nu e asigurat, Sistemul de Informații Unic pe țară nu ne spune acest lucru, nici Casa de Asigurări. Deci trebuie pe om să-l trimiți să-și afle calitatea de asigurat. Am situații acum în care omul vine cu cardul, dar el nu este asigurat. E o aiureală totală! Cardul funcționează foarte greu. Activarea lui. Va funcționa și mai greu inscripționarea lui. E o aiureală îmbrăcată într-o chestie politică, ca să fie mascată furăciunea. Până acum, am activat 70 de carduri. Deci anul acesta voi activa carduri. Am o mie de carduri și eu nu pot să activez pe zi mai mult de 5-6 carduri, pentru că durează foarte mult și e din timpul meu. Sistemul e făcut în așa fel încât nu poate funcționa decât după ce și ultimul card din România este activat. Deci pică termenul de 1 mai. După care trecem la etapa a doua, inscripționarea lui. Până nu se activează ultimul card din România, nu putem trece la inscripționarea lui. Anul acesta nu se trece”.
Trebuie să recunoaștem că partea cu șmecheriile pe bază de card de sănătate la nivel național sunt bine surprinse de domnul doctor. Rămâne de lămurit partea cu încasatul banilor pentru activarea cardur
ilor.
Casa de Asigurări de Sănătate Neamț: vom face controale!
„Activarea cardului de sănătate în niciun caz nu se face pe bani. E îngrijorător să aflu că un medic de familie ar face așa ceva. În urma sesizării dvs., vom face o acțiune de control inopinat. Dacă se va confirma ce ați constatat dvs., opinez că se încalcă contractul-cadru, respectiv la litera B din contract („obligațiile furnizorului de servicii medicale, art. 7, lit.k), iar sancțiunea este prevăzută de dispozițiile cap. VI „modalități de plată” art. 9 (4). Se vor lua măsurile legale. Prima măsură este avertismentul, a doua este 10% din contract și abia a treia măsură, la a treia abatere, este rezilierea contractului. Am sunat la Casa Națională și vom face toate demersurile pentru modificarea legii în sensul înăspririi acestor măsuri. Noi propunem, la prima abatere ca și măsură să fie rezilierea contractului. Să nu mai fie gradual. Casa Națională este de acord cu propunerea noastră și vor lucra la acest aspect. Condamn drastic această acțiune a medicului respectiv, atât din punct de vedere legal, cât și din punct de vedere moral”, a declarat Radu Firăstrău, director Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Neamț. (Oana IOSUB-TOMA)