Maria Lazăr, de profesie sociolog, absolvent al Facultății de Filosofie-Sociologie, doctor în filosofie, absolvent al Facultății de Studii politice București, este, în prezent, membru în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, cu rang de secretar de stat.
Cu ani de experiență în administrație publică, locală și centrală, evident, nu putea ocoli domeniul politic. Este, la momentul actual, secretar general al Organizației Femeilor Social Democrate. Cum urcă o doamnă treptele politicii și ce face când se apropie de vârf? Am încercat să aflăm de la domnia sa, ca femeie căreia i-a reușit.
– Când ați intrat în politică și ce anume v-a determinat să faceți acest pas?
Am intrat în politică din tinerețe, de la început cu convingeri de stânga. Întâi mi-am făcut studiile necesare, iar în politică am început cu treapta de jos. Pe parcurs, am ocupat diverse funcții politice, publice – în administrație, apoi ca parlamentar.
– De ce v-ați regăsit în PSD? De ce nu PDL sau PNL?
Mă regăsesc în PSD datorită convingerilor mele social-democrate. Cred în ele și sunt convinsă că principiile unei astfel de doctrine sunt cele mai apropiate de societate, de oameni, sunt cele care creează cadrul necesar pentru o evoluție pozitivă a societății.
– De politică se vorbește și se va vorbi mereu, politica există dintotdeauna, chiar și Moromete făcea politică. Credeți că a evoluat politica în România să zicem de două decenii încoace? În ce sens? Cum vi se pare politica acum, după ce ați avut timp să ”studiați” domeniul?
Politica, din păcate, nu a evoluat în sensul în care aș fi dorit. Dar nu e vorba de politica în sine, ci de cei care fac politică și care au decizia politică. Politica o fac oamenii. Pluralismul politic și democrația sunt principii care ar fi trebuit să ducă spre progres, dar, din păcate, aceste principii – și altele – nu sunt luate în calcul atunci când se ajunge la putere. Întrucât politica, în multe cazuri, nu se face în interesul general, asistăm la un fenomen. Constatăm că acest concept s-a golit de conținut și oamenii nu mai cred în politică și, mai ales, în politicieni.
– Dumneavoastră vă place să faceți politică? De ce?
Îmi place să fac politică atunci când mă aflu într-o echipă, într-o organizație cu oameni devotați ideilor și convingerilor pentru care militează. Pentru mine, PSD și organizația de femei sunt un mediu în care pot să mă exprim, să fac lucruri care sunt necesare, pentru femei în special, dar și pentru societate în ansamblu.
– Este politica un domeniu destinat exclusiv bărbaților sau poate fi dusă și de reprezentantele sexului frumos?
Ca orice alt domeniu, politica nu este destinată numai bărbaților. Eu aș merge pe ideea că, în multe privințe, politica este mai degrabă un domeniu în care femeile ar lua decizii mult mai bune, în interesul general al oamenilor, și nu unul exclusiv în interesul unui grup sau al unei categorie sociale.
– Este un avantaj să fii ”sexul frumos” în politică? Sau prinde mai bine dacă imiți bărbații?
Nu împărtășesc ideea de ”sex frumos”. Acest termen este un convenționalism. Frumoși sunt și bărbații. Nu iau în calcul doar frumusețea fizică. Sunt chiar deranjată de faptul că ești în politică doar ca să reprezinți ”sexul frumos”. Femeia are multe, foarte multe calități pentru care trebuie să fie în politică și mai ales în decizie.
– Practica arată că, în cazul partidelor, vorbim de ”mulți chemați, puțini care muncesc”. A devenit o obișnuință, deși este o reală problemă, ca oamenii să devină membri de partid, doar ca să fie, iar cu munca de partid mai puțin. Care este situația în cazul Organizației de Femei a PSD?
Fără îndoială că într-un partid nu toți pot fi șefi. O ierarhie, care este stabilită printr-un statut, este necesară. Însă tot atât de adevărat este și faptul că sunt cazuri, nu puține, când unii ajung fără merite sau prea repede în poziții de conducere. Și atunci partidul are cel mai mult de suferit. Aici trebuie să funcționeze democrația și asumarea responsabilității la fiecare individ care face politică. Să fie promovați, bărbați sau femei, pe criterii de competență.
– De unde credeți că vine această reticență a femeilor de a face politică activ?
Femeile au clar o reticență în a face politică și acest lucru se datorează deopotrivă lor, dar și bărbaților, care nu le susțin și nu le încurajează. Într-o societate în care nu sunt rezolvate probleme esențiale – de existență, de educație, de sănătate -, multe din griji cad în responsabilitatea femeii. Acesteia îi rămâne puțin timp ca să se ocupe și de politică. Acesta este un adevăr, dar unul care nu este valabil și pentru bărbați. Ei au mai mult curaj, sunt stăpâniți de dorința de a fi șefi, de a fi în primul rând. Și, fără să vreau să supăr pe cineva, trebuie să spun că există o mare doză de misoginism.
– Ce face concret OFSD pentru femeile din România? Există percepția că organizația de femei a unui partid, indiferent care ar fi acela, este o mare de doamne care se adună din când în când, la o șuetă, și atât. Din când în când mai duc niște cadouri copiilor sărmani sau amărâților, dacă e sărbătoare mare. Așa este?
OFSD, fiind cea mai mare organizație politică a femeilor și având privilegiul de a aparține unui partid puternic, PSD, care se află și la guvernare, a avut – și are – posibilitatea să propună, prin parlamentarii partidului, dar și către Guvern, o serie de inițiative, care vin realmente în sprijinul femeii, al familiei și societății. PSD a promovat femei în funcții de mare responsabilitate, în Guvern dar și în Parlament. Prin urmare, unele măsuri foarte bune și care s-au și aplicat au provenit și din organizația noastră. Mă refer la recalcularea pensiilor – un procent mare din numărul beneficiarilor sunt femei -, sistemul de alocații care s-a îmbunătățit, amnistia financiară pentru un număr mare de femei, alocația pentru familiile monoparentale, inclusiv reparațiile în ce privește salariile bugetarilor, din învățământ și sănătate, unde știm că peste 65% din cei care lucrează sunt femei.
– Sunt femeile importante într-un partid sau contează doar imaginea, iar deciziile importante sunt luate doar de bărbați?
Femeile sunt foarte importante într-un partid. Ele nu sunt doar pentru decor sau pentru anumite activități caritabile. Prezența și responsabilitatea femeilor din OFSD este una politică. Ele au un rol politic important, participă la decizii, își asumă responsabilități, pe care le înfăptuiesc.
– Personal, sunteți mulțumită de reprezentarea femeilor în PSD? Dar pe funcții publice? Dar pe funcții alese?
În prezent, situația s-a îmbunătățit în ce privește promovarea femeii în PSD. Sunt femei în Parlament – discutăm de un procent de 13%, în Parlamentul European – 45%, în Guvern – 25%, indiferent că vorbim de miniștri, secretari de stat, consilieri, directori generali sau alte funcții. În administrația locală, 25% sunt femei, cu mandate de consilieri județeni și municipali. Iar consilieri locali sunt femei în proporție de 19%. Desigur, nu este cea mai optimă situație, dar în comparație cu perioadele precedente este mult mai bine. Organizația noastră are un sistem de pregătire, organizat, bazat pe cursuri, traininguri, în care sunt angrenate un număr mare de femei, care se pregătesc atât pentru a participa în campaniile de alegeri, pe liste, pentru anumite funcții, cât și pentru campaniile parlamentare.
– Putem vorbi la ora actuală despre o politică mai agresivă, dusă uneori la extrem?
Din păcate, în România se face politică agresivă, mai ales în campaniile electorale, dar și în afara acestora. Părerea mea este că atunci când nu ai argumente suficiente, nu ai nici reușite în ceea ce faci. Și, la noi, puține partide au dovedit că pot guverna. Se recurge la atacuri, la agresiune – și nu numai verbală, din păcate, ci la amenințări grave, care denaturează sensul și scopul politicii.
– Ce ați schimba la politica dusă de actuala guvernare dacă ați avea puterea de decizie?
Actualul Guvern se străduiește – și, în mare parte, a reușit – să repare din nedreptățile aduse oamenilor de Guvernul precedent. A luat o serie de măsuri de însănătoșire a mediului social, dar, fiindcă ne aflăm într-o perioadă în care nu ne-am revenit total din criza pe care a parcurs-o țara, realizările nu sunt pe măsura așteptărilor noastre și ale cetățenilor. Consider că, prin schimbarea produsă la nivelul Președinției, s-a creat un mediu mai bun și mai credibil pentru consultare și pentru conjugarea tuturor factorilor în luarea unor decizii favorabile pentru oameni și pentru țară.
– Cum vedeți femeile în politică peste cinci ani? Dar pe dumneavoastră, personal?
Peste doi sau peste cinci ani, sper ca femeile să aibă o prezență, atât procentuală, cât și de decizie, mult mai bună în structurile locale și centrale. Important este ca partidele politice să-și propună, prin norme, dar și prin acțiunile lor, promovarea mai multor femei. Nu ca o sarcină, ci ca o necesitate curentă și de perspectivă.
Dana OSTAHIE