Statul român este un stat bolnav. Boala vine din interiorul mecanismelor care fac funcțional acest organism. Rotițele sînt reglate în așa fel încît să producă pagube, disfuncțiuni. În centrul atenției acestui stat nu stă cetățeanul, cel pentru care statul ar trebui să aibă rațiunea de a fi. Peste cetățenii de rînd stau privilegiații, politicienii și cei care-i sprijină, pentru care statul reprezintă tortul aniversar pe care ei îl servesc în fiecare zi. Pentru ei sînt banii statului, ei beneficiază de toate avantajele, pentru ei se fac legi speciale, ei dictează mersul lucrurilor. Nu există exemplu mai clar și mai direct despre cît de bolnav este statul român, decît cel reprezentat de sistemul sanitar. Spitalele nu au medicamente, aparatură, este criză de asistenți, de medici, farmaciile sînt plătite pentru medicamentele compensate cu întîrzieri enorme de peste 9 luni, bolnavii cronici nu primesc rețete pentru că nu sînt bani. Se închid spitale. În paralel, clinicile private prosperă (majoritatea cu doctori din sistemul de stat), marile rețele farmaceutice n-au nici o problemă, firmele producătoare de medicamente și aparatură prosperă și acordă bonusuri și facilități doctorilor dacă recomandă medicamentele ori propun cumpărarea materialelor sau aparatelor respective. Nici județul Neamț nu face excepție. Numai că aici avem o situație aparte. Cei puși să gestioneze sitemul au reușit să demonstreze că lăcomia, incompetența și prostia, mînă-n mînă, au falimentat Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.
Datoriile spitalului, enigmă cu autori necunoscuți?
În nici un caz. Orice om din spital, chiar și paznicii de neclintit și foarte bine plătiți de la Grup Est Security, știu cănd s-au făcut datoriile și de către care echipă managerială. {tiu, pentru că tuturor le-a convenit. Datoriile făcute nu au putut fi acoperite, chiar dacă prin Casa Națională s-a făcut un efort pentru plata arieratelor. Numai că la Piatra Neamț, cu toată bunăvoința Casei și cu toate ordinele venite de la partid, nu au putut fi plătite sume pentru servicii ce nu puteau fi justificate! Că nu se puteau plăti, oameni buni, erau ilegale! Ați auzit pe undeva, pe la vreo conferință de presă, pe la vreun talk show ca cineva să-l acuze pe managerul din perioada respectivă? Nici vorbă, dacă pronunțai numele de Ghiță erai automat schimbat din funcție. Moștenirea lăsată se simte acum în situația spitalului, plin de datorii, de probleme, cu manageri care se schimbă după temperatura președintelui Consiliului Județean și lucrările care trebuie să se desfășoare acolo. Pentru că spitalul este o adevărată vacă de muls, este raiul afacerilor, este locul unde toată lumea vrea să se desfășoare. Ultimul pas îl va reprezenta bătălia pentru farmacia din interiorul spitalului, bătălie cîștigată deja, se spune, de farmacia fetei unui conducător local. Revenim la datorii. Într-o adresă către ministrul Sănătății, Consiliul Județean recunoștea că datoriile din 2008 grevează buna activitate a spitalului și că ele reprezintă cancerul care nu poate fi tratat. Nici măcar chirurgical. Aceeași adresă atrage atenția unui ministru mai preocupat de “}inutul Secuiesc” decît de sănătatea românilor, că “nu putem face angajamente noi (achiziții de medicamente, materiale sanitare, reactivi, etc.) pînă nu plătim arieratele în totalitatea lor”.
* Gheșeftul “Datoria” Piatra Neamț: 8 miliarde penalități
Să ai de primit bani de la Spitalul din Piatra Neamț poate fi o afacere bună. La sfîrșitul lui martie 2011 datoriile erau de peste 120 de miliarde lei vechi. Am mai scris despre asta. Despre ce nu s-a scris pînă acum în presă este situația situația obligațiilor datorate de spital, constatate prin hotărîri judecătorești și rămase de achitat. O asemenea situație a fost întocmită de oficiul juridic al spitalului pe 21.02.2011. La numărul 3944. Poți afla lucruri drăgute și în același timp te poți întreba dacă spitalul a fost condus de cineva atunci cînd se semnau contracte.
Exemplu: un număr de 23 de firme primeau prin hotărîri judecătorești penalități de întîrziere la plată sau dobînzi legale de peste 7 miliarde 900 de milioane lei, iar cheltuielile de judecată ajungeau la peste 500 de milioane! Analiza fiecărui dosar în parte o vom face – va releva lucruri cutremurătoare. Să fim bine înțeleși, aparent, totul este legal, firma dă marfa, se încheie un contract, el nu se plătește la timp și curg penalități. De ce s-au semnat acest tip de contracte? De ce nu s-a negociat cu firmele, care probabil mai vor să vîndă la Piatra Neamț?
Trecem la faza exemplificărilor.
S.C. Corex SRL Odorheiul Secuiesc, primește 714 milioane lei vechi ca penalități pentru o datorie de 1 miliard și vreo 200 de milioane;
S.C. Procardia SRL Tîrgu Mureș, la o datorie de 1.780.500.000 lei vechi, primește penalități numai pentru 10 luni suma de 510 milioane lei;
S.C. Fresenius Medical Care România SRL, la o datorie de 8.700.000.000 lei vechi primește 2.560.000.000 lei penalități și 300.000.000 milioane cheltuieli de judecată;
S.C.Urvas SRL Iași, primește prin mai multe sentințe penalități calculate pe perioade, pentru un debit suspect de asemănător cu cel al fiemei din Odorhei, de 1.200.000.000 milioane. Penalitățile arată așa: prima dată 280 de milioane, apoi 230 de milioane și 191 milioane, adică un total de 701.000.000 lei vechi, mai mult decît jumătate din datoria inițială!!! Generoși, nu mai cer cheltuieli de judecată.
S.C. Fidelio Farm SRL Sibiu, obține și ea peste 500.000.000 lei, nu dăm cifra la bănuț, cine se mai pune pentru cîteva milioane acolo, că este de unde, doar aduc bolnavii medicamente pe banii lor!
S.C. Three Pharm Tîrgu Mureș, are de primit ca datorie 3.261.000.000 lei vechi și obține penalitățI 1.980.000.000 în aceeași monedă!
Am ales doar cîteva din firmele care au obținut bani în acest fel. Trebuie să recunoaștem că să vinzi marfă de 3 lei și să primești încă doi, chiar după doi ani, reprezintă o rată a profitului frumușică. {i putem sta liniștiți, asemenea penalități se vor plăti și de acum înainte. Din banii tuturor.
*Întrebări la care bolnavii așteaptă răspuns
1. Cine răspunde de aceste datorii și de efectelor lor în timp?
2. A făcut cineva vreo anchetă să vadă cine sînt aceste firme, de ce s-a ajuns la proces, cine a ales să nu plătească datoria și, mai ales, dacă se mai face afaceri cu ele?
3. Cine își asumă numirea politică a unui om nepregătit pentru funcția de președinte al Casei Județene de Asigurări de Sănătate?
4. Cine își asumă prostia schimbărilor de manageri la spital, că nu mai știau săracii dacă seara se culcă directori și dimineața se trezesc cu demisiile aprobate, chiar dacă nu erau scrise?
5. Cine are curajul, dintre organele de anchetă, prin contractele de la spital?
Auzim?
(Valentin BĂLĂNESCU)