Update 2: După 3 ore de deliberări judecătorii au decis că a încetat de la sine măsura controlului judiciar care fusese dispusă în dosar și că materialul probator are toate elementele de legalitate și că teoretic, ar putea începe procesul. Gheorghe Ștefan și ceilalți inculpați din dosar au însă dreptul la contestație, pe care o pot adresa Curții de Apel Bacău, instanță competentă să dea un verdict.
Update 1: Atmosferă obișnuită pe holurile Tribunalului Neamț. Aceeași foială de avocați, grefieri, părți în procese, ca în fiecare zi. Doar în fața sălii în care urma să fie adus Gheorghe Ștefan erau vreo 3 gardieni, ca să se asigure că nu intră niciun intrus, ședința fiind secretă. De altfel, primarul suspendat de Piatra-Neamț n-a fost „expus” niciun moment. Mașina care l-a adus de la Arestul Poliției Capitalei a intrat direct în garajul din subsolul tribunalului, iar de acolo a fost dus în sală pe traseul securizat. Oricum nici n-ar fi avut cine să-l vadă în afară de fiul său, care oricum urma să intre în sală, în calitate de administrator al unora din firmele implicate în dosar. Procedura de cameră preliminară prevede, mai nou, citarea părților, pentru a le da posibilitatea să ridice excepții pe materialul din dosar și abia după aceea judecătorul să se pronunțe asupra legalității sesizării instanței. În acest dosar Gheorghe Ștefan este reprezentat de avocații Felicia și Silviu Adiaconiței, care n-au dorit să facă declarații pe marginea subiectului.
Astăzi, 19 februarie, Gheorghe Ștefan ar fi trebuit să aibă program de vizită, dar având în vedere deplasarea sa la Piatra-Neamț, fiul său l-a vizitat de ieri și i-a adus haine pentru drum.
Mâine, 20 februarie, Pinalti va fi la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se judecă ultima contestație depusă de avocatul său la cererea de înlocuire a arestului preventiv.
George Cristea, apărătorul lui Gheorghe Ștefan în dosarul Microsoft ne-a declarat că nu a mai avut loc nicio audiere a clientului său la DNA și că, având în vedere degradarea stării de sănătate, a depus o cerere de experiză medico-legală, care să certifice afecțiunile de care suferă primarul suspendat de Piatra-Neamț.
……………………………………………………………………………………………………………………………..
După 3 luni și jumătate de arest în Capitală, Gheorghe Ștefan a ajuns în orașul pe care l-a condus în ultimii 10 ani, adus cu escortă la tribunal. Purtătorul de cuvânt al Poliției București. Bogdan Ghebaur, ne-a confirmat că „de data asta”, Gheorghe Ștefan a părăsit arestul și a fost adus la Piatra Neamț, unde dosarul său de spălare de bani a intrat în procedura de cameră preliminară.
În acest dosar, Ștefan a fost trimis în judecată înainte de Crăciunul 2014, pentru „efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția pe care o îndeplinește o persoană, în scopul obținerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite; folosirea influenței sau a autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bunuri sau foloase necuvenite; și spălare de bani”. Părți în proces sunt și mai multe firme despre care se spune că le-a condamnat în ultimii ani.
În comunicatul DNA se precizează că „SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) a încheiat și a executat contracte vizând realizarea unor lucrări cu diferiți clienți și a achiziționat, de la o serie de furnizori, bunuri și servicii. Altfel spus, SC Strong Montaj SA (fostă SC Tehnoutilaj SA) s-a interpus în schimb, a făcut acte de comerț, implicând circulația banilor. Aceste operațiuni financiare ca acte de comerț, în efectuarea cărora s-a implicat Gheorghe Ștefan, sunt incompatibile cu funcția pe care o deținea, aceea de primar al municipiului Piatra Neamț și sunt menite să-i aducă sume de bani necuvenite. O parte din aceste sume de bani necuvenite provin din executarea unor lucrări în comuna Tazlău din județul Neamț, finanțate conform HG 577/1997. Pentru asigurarea alocării de fonduri bănești și pentru finanțarea cu prioritate, contrar art. 2 din ordinul 996/16.02.2011 al MDRT, a lucrărilor din care obținea sume de bani necuvenite, în perioada 2010-2012, Gheorghe Ștefan s-a folosit de autoritatea și de influența conferite de funcția de conducere deținută într-un partid, intervenind la funcționari din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) și al Consiliului Județean (CJ) Neamț”.
Anchetatorii au stabilit că, vreme de 4 ani, a fost scoasă din SC Strong Montaj SA, suma de 4.414.221,28 lei (aproximativ 1 milion euro și a fost „supusă unui proces de spălare a produsului infracțiunii”.
Revenind la procedura din camera preliminară, aceasta durează maximum 60 de zile, timp în care judecătorii studiază dosarul și stabilesc legalitatea trimiterii în judecată. În acest termen, atât procurorii DNA, cât și inculpatul pot formula diverse cereri, ceea ce probabil s-a întâmplat în cazul lui Gheorghe Ștefan, așa explicându-se aducerea lui la Piatra-Neamț. Ședința este secretă, iar arestatul este dus în sală prin calea de acces specială pentru încarcerați, separată de cea pentru public.