„Violențele există în continuare, dar oamenii au observat că nu îi ajută foarte mult certificatele”
„Din 35 de ani de căsnicie, 34 au însemnat abuzuri. Fizice și psihice. Am trecut prin fața televizorului și s-a enervat. Se enervează din orice, cred că trebuie să-l duc la Psihiatrie, să facă vreun tratament. Dar nu vrea. M-a împins de perete. Aveam două borcane în mână și am căzut. Noroc că nu s-au spart borcanele, că putea să fie și mai rău. Mi-am rupt mâna în schimb. Am căzut pe mâna dreaptă și a trebuit să mă operez. Am 4 copii și toți sunt de partea mea și-mi spun să mă despart de el. Dar unde să plec? Copiii sunt în străinătate. Cum să-mi las agoniseala mea de-o viață? Cea mare mereu îl sună și-l ceartă, dar degeaba. Eu nu am știut niciodată ce înseamnă liniște în casă. În loc să ne trăim bătrânețile în tihnă, eu umblu prin medici și pe la Poliție. Așa a fost mereu. Când bea, se enervează din orice. Acum mi-a zis că din cauza mea nu mai poate să bea, că am lăsat vorbă la magazin să nu-i mai dea băutură pe datorie. Ce rău am făcut? Vânzătoarea știe și ea că, dacă bea, e violent. Tot satul știe! Data trecută, am avut piciorul rupt și buza spartă. Niciun cuvânt nu pot să scot dacă bea. Niciun film nu pot să văd la televizor, că trebuie să se uite el la știri și la meciuri. Așa a spart televizorul ultima dată. L-a dat de pământ. De orice se leagă atunci când e beat. De multe ori, când văd că vine de la crâșmă, plec de-acasă până adoarme. Nici asta nu-i convine. Eh… numai copiii mei știu prin câte am trecut eu toată viața și câte am îndurat. Acum tot s-a mai liniștit, dar în tinerețe… Nu e prima dată când vin să îmi scot un certificat medico-legal. Ce fac cu ele? Le adun acolo, când o veni vremea să mă folosesc de ele”.
E povestea unei femei de 55 de ani, spusă pe holul Serviciului Județean de Medicină Legală din Piatra Neamț. Vânătă la un ochi, cu mâna dreaptă bandajată, povestește despre abuzurile fizice pe care le-a suferit de-a lungul vieții ca și cum ar povesti starea vremii. Abuzurile au devenit rutină în atâția ani de zile. A reclamat la Poliție, a mai dormit pe la rude, dar, în 35 de ani de căsnicie, nu a avut puterea să-și părăsească soțul care a maltratat-o. Unde să se ducă? Asta se întreabă mereu. Copiii sunt mari, la casa lor, iar ea nu vrea să le fie o povară. Când trece episodul violent… „E cel mai bun om din lume. Nu știe ce să mai facă să îl iert. Câteva zile nu mai bea. Dar apoi o ia de la capăt”. E o colecționară de certificate medico-legale, pe care speră că le va folosi. Cândva…
Vătămare cu patalama
Doctorul Serghei Ciuchilan, medic primar la Serviciul de Medicină Legală, vede și ascultă destule povești ale oamenilor care au nevoie de un certificat medico-legal. „Vin în special oameni care au nevoie de certificate în urma unui accident rutier. Parcă s-au înmulțit în ultima vreme. E important să aibă la mână un certificat medico-legal, din care să rezulte zilele de îngrijiri medicale de care au nevoie pentru a se însănătoși. Dacă vătămarea corporală a necesitat pentru vindecare un număr mare de zile de îngrijiri medicale, acțiunea penală împotriva celui care a comis fapta se pune în mișcare din oficiu. Dacă numărul zilelor de îngrijiri medicale este mai mic, acțiunea penală va fi pusă în mișcare numai la plângerea prealabilă a omului vătămat. Evident, pentru a exista o despăgubire. Dar noi, de aici, nu știm ce se întâmplă mai departe. În rest, se mai dau certificate pentru agresiuni, care pot fi diferite, ori în familie, ori pe stradă, ori la școală, ori sexuale”.
Mai puțini copii abuzați. În hârtii
„Copii abuzați nu am mai avut în ultimul timp. Și asta e bine. Anul acesta, de exemplu, n-am avut niciunul. Anul trecut, prin vară, a mai fost un caz, atât de rare sunt. Am avut și părinți care veneau să ceară un certificat medico-legal pentru că s-au bătut copiii lor. Dar nu aveau leziuni, așa că nu li s-au acordat certificate. Dar abuzați n-am mai avut demult. Mai pe la începutul carierei mele, veneau copii bătuți de profesori. Dar cazuri recente nu am mai avut. Și îmi pare bine. Oricum, la modul general, activitatea a scăzut mult la noi. Nu știu din ce motiv. Poate pentru că s-a schimbat legislația și lumea nu mai vine la noi pentru un certificat medico-legal. Violențele există în continuare, dar oamenii au observat că certificatele nu îi ajută foarte mult”, povestește dr. Serghei Ciuchilan.
Mort sau bătut, tot plătești
Indiferent dacă o persoană este asigurată sau nu, în Sistemul de Asigurări de Sănătate Național, orice serviciu de la Medicina Legală se plătește. Prețurile pleacă de la 25 de lei și pot ajunge până la 2.000 de lei. De exemplu, pentru examinarea persoanelor și constatarea leziunilor traumatice se plătește 38 de lei. Pentru determinarea concentrației de alcool, în sânge sau urină, se plătește 80 de lei. O expertiză pentru recalcularea alcoolemiei se taxează cu 510 lei. „Dacă vine cineva pentru un certificat, dă niște bani din buzunar, pentru că este o taxă. Face plângere, depune certificatul la dosar, iar agresorul se alege cu o amendă. Unde e dreptatea? Cel care e bătut se lasă păgubaș. De ce a mai scos certificat? De ce a mai plătit avocat, de ce a mai făcut plângere? Ce a recuperat din toată experiența asta? Majoritatea care nu sunt asigurați se duc și-și fac o radiografie sau ce o mai fi nevoie, plătesc, plătesc și la noi indiferent de calitatea de asigurat, iar în final agresorul se alege cu o amendă. Poate de aceea au scăzut certificatele pentru agresiuni. Mai este și varianta în care plătește Poliția. Acolo unde poliția se sesizează din oficiu, pentru că e vorba de punerea vieții în primejdie, face ordonanță, noi mergem, vedem și dăm concluziile. Dacă e punerea vieții în primejdie, obligatoriu îl caută pe autor, îl găsesc și trebuie să-l închidă. În rest, poliția ne solicită tot ce e legat de necropsie. În afară de crime și culpele medicale, pe care le solicită Parchetul”.
„Ne pronunțăm în culpele medicale când sunt foarte evidente”
În cazul în care o familie suspectează vina vreunui medic care a dus la decesul unei persoane dragi, se merge mai departe, se face necropsie la cerere și atunci familia suportă toate cheltuielile. Pentru o autopsie, se pleacă de la 300 de lei, de exemplu. Dacă sunt cazuri complexe, atunci se recoltează mai multe probe din fiecare organ și se poate ajunge la peste 2.000 de lei. „De obicei, când e vorba de culpă medicală, când familia nu e mulțumită, trebuie să meargă la Parchet, să depună plângere. Culpele medicale țin de Procuratură, pentru că sunt în altă categorie. Dacă se dovedește culpă medicală, procurorul cercetează cazul. Nu noi stabilim acest lucru. Noi putem doar să confirmăm sau să infirmăm un diagnostic. Se întâmplă ca, din probele recoltate, să le arătăm că a murit de altceva. Vedem foaia de observație, vedem dacă medicația s-a făcut corect, ulterior tot raportul ajunge la Colegiul Medicilor unde o comisie de specialitate se pronunță dacă există culpă sau nu. Noi ne pronunțăm, dar când sunt foarte grave și foarte evidente”.
În apărarea colegilor care ar fi putut face o greșeală de medicație care să fi dus la decesul unei persoane, doctorul Ciuchilan spune că „în spital fluxul de oameni e prea mare”. ”După părerea mea, sistemul nu e bine pus la punct și nu se pot acuza medicii. În pat stau câte doi oameni. Internările sunt multe, oamenii stau la ușa spitalului plângând și nu poți să îi lași acolo. Trebuie să-i internezi. Pacienți mulți, paturi puține. Au prea mult pe cap doctorii. Nu se compară cu medicii din afară, care au 3-4 pacienți pe zi. La Unitatea de Primiri Urgențe vin în jur de 200 de oameni pe zi. Cum să avem actul medical bun cu 200 de persoane în 24 de ore? Asta e situația, sistemul e făcut de așa manieră… Am văzut la televizor că și în America o persoană a murit la UPU, a căzut din picioare așteptând. Greșelile se întâmplă. Nu e vorba că medicul nu știe, ci nu poate”.
Reciproca e valabilă – bărbați bătuți de femei
Nu doar femeile stau pe holul Serviciului Județean de Medicină Legală Neamț. Există și cazuri de bărbați bătuți de soțiile lor. Și sunt destui.
„Am avut un bărbat lovit cu fierul de călcat aprins. Sau… a mai venit aici un bărbat cu semnul de la Zepter pe față. L-a lovit soția atât de tare cu o tigaie, încât i-a rămas imprimat semnul. I-am eliberat certificat medico-legal. Ce o fi făcut cu el, nu știu. Poate l-a folosit în instanță. Cântărește mult un asemenea certificat atunci când se luptă pentru custodia copiilor. Sunt cazuri în care bărbatul are certificat, iar femeia nu, pentru că nu a bătut-o niciodată. Avem și clienți fideli. E abonat unul de acest fel la noi. El are și probleme și toată familia îl bate, inclusiv copiii. Are vreo 60 de ani și e colecționar de certificate medico-legale. Nu știu ce face cu ele, că mereu revine bătut. Vine cu un buchet de flori și cere un certificat. Deja e de-al casei. Familia, la rândul ei, face plângere la Poliție, că e scandalagiu. El arată că l-au bătut și trăiesc așa de ani de zile. Poliția, familia și bătrânul”.
Oana IOSUB-TOMA