De vreo trei ani, în Consiliul local Girov nu pare să mai fie liniște și nici să se instaureze prea curând. Analizată la milimetru, activitatea aleșilor locali are la bază doar interese personale, cu bani mulți la mijloc, iar modestele tentative de scoatere în evidență a unor fapte comise de anumiți funcționari publici și consilieri locali au dus la tot tămbălăul ce parcă nu se mai termină. În focul luptei sunt suprafețe mari de terenuri, ajunse nu la persoanele îndreptățite să le primească după 1991, în timp ce altele sunt luate din averea publică și vândute ilegal. Toate acestea poartă marca inimitabilă a modului în care se face administrație la Girov și unde sunt implicați toți cei care s-au perindat la conducerea comunei – primari, viceprimari, consilieri cu atribuții de primari, consilieri simpli, secretar de comună. Evident, având în vedere poziționarea comunei, în spatele fiecărui personaj local se află altele, care-I sprijină și îndrumă. Bătăile, procesele, spartul ușilor, amenințările, spionatul contracandidaților, toate sunt la ele acasă la Girov. Lipsesc sancțiunile legale, lipsește cineva care să vadă exact ce s-a întâmplat cu pământurile comunei, cine a beneficiat de ele și cum.
Tabăra opoziției…
… e consistentă și aici se regăsesc figuri marcante, precum:
- Valeriu ANDRIEȘ. Lider al organizației PSD Girov, a luptat, la ultima campanie electorală, împotriva ex-primarului Vasile Olaru. În timp, s-a dovedit a fi unul dintre cei mai înverșunați susținători ai acestuia. Marea sa dorință este s-o alunge pe secretara Adriana Roca din Primăria Girov, personajul în jurul căruia, zice el, s-au țesut toate scenariile privind alungarea lui Vasile Olaru. Valeriu Andrieș a fost viceprimar o perioadă, timp în care a vrut să remăsoare terenurile din zona Livadă Turturești, dar a fost penalizat rapid, fiind îndepărtat din funcția respectivă de tabăra adversă. Tentativele sale de a fi ajutat de partid, cu intervenții la Emilia Arcan și la liderul Ionel Arsene, s-au soldat cu eșec pe toate fronturile, ceea ce denotă că mai-marii PSD Neamț sunt mult mai apropiați de liberalul Sarion&Comp. decât de proprii membri de partid.
- Ion PURCEL a fost viceprimar, a fost dat jos, iar acum deține o hotărâre judecătorească de repunere în funcție, cu tot cu plata aferentă a drepturilor, impusă de instanță, care a considerat că debarcarea lui din scaunul de secund la comanda primăriei a fost ilegală. Așa cum a menționat de mai multe ori, scârbit de campania ”sus vicele, jos vicele”, este decis să se întoarcă la fostul loc de muncă, în cadrul Oficiului Poștal Girov. Spune că nu mai vrea vice nici dacă primăria ar fi spoită cu aur. Mai ales că au ieșit la iveală niște contracte ciudate ale fratelui său cu primăria.
- Ciprian AVASILOAEI este, și el, unul dintre viceprimarii recenți ai acestei comune. Este beneficiarul unei suprafațe de 6.000 mp, teren pe care se află două grajduri personale, unul fiind achiziționat de la o bancă. Toată averea sa este pe numele soției. Pactul cu trupa lui Andrieș i-a atras imediat penalizarea: echipa Roca – Sarion – Enache – Guriuc – Lungu l-a executat după numai câteva zile și l-a suspendat din funcția de viceprimar cu atribuții de primar. Evident, pe cale democratică, prin vot.
- Ioan BOUREANU a fost și este veșnicul președinte de ședință, unul dintre cei mai importanți pioni în numirea și apoi debarcarea unor viceprimari, așa, doar de dragul schimbatului.
- Dumitru ZAHARIA, singurul consilier local care nu are interese personale, el declarând că vrea doar lucruri bune pentru comună. N-a reușit mare lucru până acum, fiind mereu în opoziție.
- Constantin CATANĂ duce un război pe toate fronturile în satul Turturești, cu greii Consiliului local – aceiași Sarion, Guriuc și Enache. Nu se știe încă unde va ajunge disputa, dar omul pare hotărât să nu cedeze.
- Neculai CHIUARIU rămâne unul dintre cei mai controversați consilieri locali. Din motive de… flexibilitate. Când cu unii, când cu alții, când ridică stânga, când dreapta pe la ședințe. Într-o vreme, era neam cu acte în regulă cu Vasile Olaru. Deocamdată, deși a fost amenințat cu excluderea din PNȚCD, continuă să facă parte, chipurile, din opoziția locală. Până când, nu se știe!
Puterea…
… e și ea bine reprezentată, chiar înfiptă. Lista e cuprinzătoare și-i include pe:
- Florinel SARION, omul bun la toate, care a rezolvat, cel puțin la vedere, problemele de incompatibilitate, trecându-și afacerile pe altă persoană. A fost acuzat de legături de afaceri chiar cu secretara Adriana Roca, lucru, dacă nu greu de dovedit, sigur greu de descâlcit. Ajuns proprietar de terenuri în buza orașului Piatra Neamț, este un apropiat al lui Dorinel Ursărescu și s-a dovedit a fi un maestru în a face alianțe care să-l propulseze spre fotoliul de primar.
- Vasile ENACHE este un alt personaj cheie de la Girov. A reușit să concesioneze vreo 50 ha de teren de la Consiliul local, iar recent și-a mai adjudecat 12 ha, din care 8 de pe izlazul vacilor și vreo 4 de la… ”eoliene”. Contrar legislației actuale, a schimbat destinația unei pășuni, arând-o ca pe toloaca proprie. La fața locului au sosit și două echipe ”șoc” de la Direcția Agricolă și APIA, acestuia aplicându-i-se o cumplită pedeapsă: o mustrare scrisă. Personajul își vede liniștit de afaceri, beneficiind și de relațiile fiului său, fost consilier personal al lui Vasile Pruteanu, fost consilier județean, director al Parcului Național Ceahlăul și consilier personal al directorului Apa Serv, Ionuț Cătălin Dughir.
- Vasile GURIUC este un alt fost viceprimar al comunei Girov, care se pare că a știut exact care-i sunt interesele. A concesionat terenuri cu zero lei pe ha, după care a vândut un hectar, tot concesionat, taman în spatele stației de carburant de lângă gârla Cracăului, după care a înființat două iazuri, unul fiind deja vândut. A cumpărat o suprafață de 5.700 mp cu 153 milioane lei, chiar dacă se pare că terenul valora mult mai mult.
- Ștefan LUNGU, un domn profesor, care visează și dorește să ajungă directorul Școlii Girov, fapt pentru care s-a alăturat tripletei de mai sus.
- Constantin NĂFOREANU e consilier PP-DD-ist și a reușit să ajungă proprietar pe niște suprafețe de la Consiliul local, inițial pe bază de concesiune, pe care apoi și le-a trecut în proprietate.
- Vasile VĂIDEANU, proprietar al unei societăți de prestări servicii în instalții termice și sanitare, se pare că a făcut afaceri și cu vreo doi preoți din comună. Este fidel partidului care l-a ales și votează în consecință.
- Marieta NĂDĂȘANU a călcat cu stângul taman în strachina opoziției pe când a venit la putere Ciprian Avasiloaei, hotârând destituirea acestuia. În schimb, a primit o însărcinare serioasă, fiind numită consilier delegat cu răspunderi de… viceprimar.
- Constantin ARAVEICEI este veteranul Consiliului local, dar a luat, ca și ceilalți de mai sus, terenuri din rezervele comunei, pe care, desigur, după tradiție, le-a vândut. A rămas în istoria politicii locale drept marele trădător al defunctului primar Dumitru Sandu. În ultimii ani a valsat când la PNL, când la PSD, de nimeni nu mai știe cine cu cine. Se impune precizat că, inițial, PSD a vrut să-l suspende, dar totul a rămas la stadiu de intenție.
Personaje ”adiacente”…
sau generalii de oștire sunt două. Unul ar fi până-recent-primarul, celălalt încă-pe-funcție-dar-nu-se-știe-cât secretarul comunei.
- Vasile OLARU a devenit indezirabil pentru trupa greilor de la Girov de când Adriana Roca a constatat că primarul nu mai corespunde intereselor sale de secretar de comună și că, uneori, se bagă prea adânc peste retrocedările pe care ea le-a făcut din 1991 până în 2003. Pare-se că de aici a început totul, cu plângeri, cu dosare, procese, alte plângeri, alte procese, pentru ca, în final, Olaru să ia cu suspendare, pentru câteva facturi plătite pentru reparațiile la mașinile primăriei, la un auto-service al familiei sale.
- Adriana ROCA, considerată ca fiind buricul a tot ce se întâmplă la Girov, a fost acuzată, pe rând, de toată lumea, iar acum nici ea nu știe dacă este pe funcție sau e suspendată. În dreptul ei s-au contorizat acuze că ar fi facilitat împărțirea pe criterii ciudate a pământurilor în zona Turturești și că s-ar afla în spatele sarabandei schimbărilor de primari și viceprimari. Mulți spun că a profitat de poziția fiicei sale din PNL pentru a influența decizia fostului prefect George Lazăr de a-l suspenda pe primarul Olaru. Din această ultimă acuză un lucru este dovedibil, că fata doamnei Roca are o poziție importantă la cabinetul depututului Dorinel Ursărescu.
Hora staccato
Între atâtea faceri și desfaceri la Girov, au intrat și patru personaje, mai mult sau mai puțin importante în acest moment. Este vorba de fostul prefect George Lazăr, care a apărat-o pe Adriana Roca, de șeful PNL Neamț Dorinel Ursărescu, de actualul prefect Ioan Vlad Angheluță și de Ilie Petre, directorul compatimentului Legalitatea actelor din Prefectura Neamț. Dl. Ilie Petre a anunțat recent că la Girov va fi trimisă o comisie care să analizeze totul. Nu știm când va fi trimisă comisia și ce va mai analiza, însă important este că la această oră Comisia de disciplină a secretarilor din județ analizează activitatea de secretar a Adrianei Roca, după ce a audiat o grămadă de martori.
D.O.