* dialog cu dl. Gavril LUPU, primarul comunei Hangu
Alimentare cu apă potabilă
– Domnule primar, a mai rămas mai puțin de un an pînă la încheierea celui de al treilea mandat. Ce ați realizat în această perioadă?
– Realizări sînt multe. Firesc, este vorba de aproape 12 ani de primăriat. De atunci și pînă acum, în comuna Hangu au fost făcute multe și mari investiții care au dus la dezvoltarea economică și socială a așezării, la îmbunătățirea condițiilor de muncă și de trai a locuitorilor din satele componente. Aceste realizări sînt rodul fondurilor provenite din finanțările europene
– Pe care le considerați cele mai mari, cele mai importante?
– E greu de făcut o ierarhizare, toate au fost necesare. Cea mai mare realizare o consider investiția începută încă din primii ani, aducțiunea de apă curentă în satele Hangu, Chirițeni și Grumăzești, făcută prin programul SAPARD. Valoarea acesteia, nerambursabilă, a fost de un milion de euro. Prin FRDS, tot cu finanțare externă, am mai realizat o aducțiune de apă și modernizarea drumului comunal din satul Ruginești. Tot cu fonduri europene, alocate de Banca Mondială, derulate prin Inspectoratul Școlar al Județului Neamț, au fost modernizate, mai puțin Școala Hangu, toate unitățile de învățămînt de pe raza comunei. Sperăm să reușim și modernizarea acestei școli. Din păcate, de la an la an, populația școlară este în descreștere. Școlile, precum și biblioteca comunală sînt dotate cu calculatoare conectate la internet care înlesnește legătura elevilor și a locuitorilor cu lumea întreagă.
Primărie așteptată de cîteva decenii
– Construiți un nou sediu în primăriei. Pe când vă veți muta în noua casă?
– Nu mai este mult timp. Se fac ultimele lucrări de finisare. Este o clădire modernă, frumoasă care va întregi aspectul centrului civic al comunei, va fi funcțională, cu condiții foarte bune de lucru pentru salariații primăriei și, cel mai important, pentru oferirea serviciilor către populație. Toate birourile sînt amplaste în așa fel încît să fie cît mai accesibile publicului. Lucrările au mers cam greu, s-au întîrziat cu aproape un an, s-au mai schimbat și constructorii. Mai sînt lucrări de finisare la interior, la fosa septică, la amenajarea parcării și la realizarea canalizării menajere. Sperăm ca în două luni să ne mutăm în noul sediu.
Grădiniță nouă
– Ați construit și o grădiniță…
– Este o clădire modernă, cu etaj și mansardă, are patru săli de clasă, două pentru copii și două pentru elevii de la clasele I-IV. Grădinița dispune de condiții pentru a funcționa și cu program prelungit. Deocamdată, funcționează cu program normal.
Mai trebuie să amenajăm și să dotăm cu mobilierul necesar spațiul din jurul clădirii. Sîntem în faza amenajării și a spațiului din centrul civic al comunei. Au fost finalizate lucrările din parcul aflat în imediata vecinătate. Au fost turnate alei, au fost amenajate spații verzi, au fost plantați puieți de arbori. Banii necesari au provenit de la Fondul de Mediu.
– Anul trecut ați finalizat o investiție destinată elevilor și tinerilor, în fapt, tuturor locuitorilor din comună. Este vorba de sala de sport și dacă are “căutare”?
– Această investiție, contestată de unii ca fiind mai puțin utilă, pe zi ce trece este tot mai “întrebată”, îndeosebi la sfîrșit de săptămînă. În sală își desfășoară activitățile sportive elevii de la școală, iar la sfîrșit de săptămînă găzduiește competiții sportive la nivel de comună la care sînt invitate și echipe din comunele vecine. Cert este că în fiecare seară sala de sport este frecventată de elevi și de tineri.
Centru civic modern
– Să ne întoarcem la centrul civic al comunei…
– Modernizarea centrului civic o vom face pe baza unui studiu arhitectural, după un alt PUZ, încît acesta să arate frumos, modern și specific zonei noastre. În curînd vor începe și lucrările pentru amenajarea și modernizarea centrului de comună. Vor dispărea gardurile inutile, vom face alei, vom monta bănci, vom amenaja spațiul verde, vom reabilita iluminatul public din zonă. Avem depus un proiect, pe Măsura 3.1.3., pentru construcția unui frumos și modern centru de promovare a turismului, care va fi amplasat în centrul civic al comunei.
Tot aici vrem să construim, prin ANL, un bloc de locuințe, iar proiectul l-am depus deja. Blocul va avea 16 unități locative și va fi destinat tinerilor căsătoriți și specialiștilor din comuna noastră. Avem toată documentația în regulă, așteptăm fondurile necesare.
– Ce investiții mai aveți pe agenda de lucru?
– În derulare sînt lucrări de investiții în valoare de 2,5 milioane de euro, cuprinse în proiectul integrat, finanțarea primind “undă verde”. Acestea constau în rețele de alimentare cu apă potabilă, canalizare menajeră și modernizarea a trei drumuri comunale în satele Buhalnița, Grozăvești și Ruginești, pînă acum realizate în procent de 60%.
(D. CROITORU)