*„Voi menține prin toate mijloacele onoarea și nobila tradiție a profesiunii de medic” (Hippocrate)
„Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? Doctor!”, răspund cu entuziasm cei mai mulți dintre copii cînd sînt întrebați de părinți. Cu timpul însă trusele medicale de jucărie și păpușile bolnave se transformă în 6 ani de facultate, 3-5 ani de rezidențiat și 5 ani de specializare.
Sperie? Da!
Atrage? Pe foarte puțini!
Inteligență, putere de muncă, rezistență psihică, devotament și dragoste față de oameni sînt doar cîteva dintre nenumăratele calități obligatorii pe care trebuie să le posede un elev care se hotărăște să dea admiterea la Facultatea de Medicină. Nu toți sînt conștienți că nu le au, de aceea în timpul facultății se mai triază. Mulți nu rezistă la 500 de pagini de învățat pentru un singur examen. Cu toate acestea, facultățile de medicină din România scot anual două-trei mii de absolvenți. Pentru 1.500 de locuri disponibile.
Ce satisfacție are un tînăr absolvent, pînă în 30 de ani, după mii de pagini de învățat? Diplome și… cam atît! Să recapitulăm puțin: concurs de admitere la facultate, în jur de 120-150 de examene teoretice și practice în timpul facultății, examenul de diplomă (abia au trecut 6 ani), concurs de intrare în rezidențiat, cel puțin 10 examene teoretice și practice în rezidențiat, examen de specialist (au mai trecut 3-6 ani și acum ești medic și ai drept de liberă practică sau, mai bine zis, ești șomer cu acte în regulă), concurs pentru post în spital, examenul de medic primar (cel puțin 5 ani vechime ca medic specialist, în sfîrșit te poți liniști).
Opțional: concurs de intrare la master și susținerea acestuia, concurs de intrare la doctorat și, evident, susținerea acestuia.
Plată sau răsplată (?)
Imboldul financiar ne lasă fără medici buni: doar anul trecut au plecat peste nouă mii.
Ani întregi de examene. Unde-i satisfacția financiară? Ei, asta, în România, vine abia după ce ai trecut de prima tinerețe! Un medic rezident la noi cîștigă de la 700 pînă la 1.000 de lei, în funcție de gărzi și sporuri. Un medic rezident în Anglia, de exemplu, ia între 2.000 și 3.000 de lire sterline. De aceea, mai mult de 60% dintre medicii rezidenți au făcut deja cerere pentru obținerea certificatului de conformitate, act necesar pentru a lucra în străinatate.
Este foarte simplu: pasiunea pentru medicină rămîne, e acolo, dar nu-ți plătește facturile. Astfel o bună parte dintre absolvenți pleacă după facultate. Sau își dau rezidențiatul aici, dar își depun dosarele în străinătate.
Anul acesta numai în Cluj s-au scos în plus aproximativ 34 de locuri la rezidențiat pentru că cei care și-au dat examenul anul trecut au ales să plece în alte țări, renunțînd la locurile obținute în țară.
”Altceva nu m-aș vedea făcînd!”
Andreea Manoliu a știut din copilărie ce vrea să facă cu viața ei. A terminat Colegiul Național ”Petru Rareș” – Științe ale Naturii, iar anul acesta își dă examenul de licență în Cluj, la Facultatea de Medicină ”Iuliu Hațieganu”. Recunoaște că nu a fost ușor, dar, cu ajutorul părinților și cu ore bune de învățat, e pe cale de a-și îndeplini visul: să fie medic! Primii doi ani nu i-au prea plăcut deoarece se învațau doar generalități, dar începînd cu anul III a intrat în contact cu pacienții, lucru care a fascinat-o. Ȋși aduce aminte de o pacientă care i-a spus că va deveni un doctor foarte bun dacă se va purta cu toată lumea așa cum s-a purtat cu ea. A fost momentul-cheie în viața ei de student la medicină. Desigur, nici prima întîlnire cu un cadavru nu e de uitat.
Și totuși, după atîția ani de sacrificii, Andreea vrea să plece în Germania. O firmă de recrutare este interesată de ea. Ȋi oferă cazare, mîncare și contract pe minim un an de zile. Andreea învață aici, în timpul liber, limba germană de un an de zile pentru a ajunge la nivelul optim acceptat, deși firma îi va asigura un curs de germană în primele luni de la plecare. Ȋn septembrie își va susține lucrarea de licență, un examen grilă și examenul practic. Are de gînd să dea concursul de rezidențiat în noiembrie, dar în februarie speră să fie deja în Germania. Va îngheța anul aici în România și va alege locul unde performanța este la ea acasă. Speră să se adapteze și să nu fie nevoită să se întoarcă. ”Dacă unui medic rezident i s-ar oferi un salariu din care să poți trăi decent, fii sigură că nu aș mai pleca”, spune tristă Andreea.
Bilet dus-întors? Doar dus!
Mădălina Cucueanu este studentă în ultimul an la Facultatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davilla” din București. Cu o sinceritate debordantă mărturisește că a ales această meserie pentru că este sigură din punct de vedere financiar și că de medici va fi mereu nevoie. Acest ”nu voi muri de foame din medicină” s-a transformat între timp în ”vreau să-mi fac rezidențiatul în Anglia”. {i așa a rămas.
A făcut practică în timpul facultății pe ambulanțe. {i-a dat seama astfel că lucrează cel mai bine în condiții de stres. Dar nu mioritic. Vrea să se specializeze în Anglia pe Medicină de Urgență. A început deja demersurile pentru a pleca, dar înainte de toate trebuie să-și dea examenul de licență. Ce va urma rămîne sub semnul întrebării. Totul depinde de cum se va adapta la regimul britanic. Recunoaște nonșalant că aproape trei mii de lire nu sînt deloc de neglijat pentru un medic rezident. Peste ani speră să se întoarcă în țară, să profeseze în Spitalul Județean Neamț, dar totul depinde de cum se vor schimba lucrurile între timp în sistemul de aici.
Loredana P. a terminat facultatea de medicină în Timișoara acum doi ani. A ales Bucureștiul pentru rezidențiat și între timp s-a angajat la un cabinet particular din capitală. Chiar dacă și-a găsit un loc de muncă stabil și cîștigă în momentul de față 1.700 de lei, anul viitor va pleca în Franța. Ar fi vrut să plece încă de anul trecut dar toate actele și hîrtiile care trebuiau puse la punct și acceptate au ținut-o pe loc pînă acum. Ȋn septembrie are bilet pentru Toulouse-Blagnac. Doar dus!
Toți cei de mai sus pe care vi i-am prezentat sînt tineri nemțeni. Atît județul nostru cît și țara îi va pierde. De ce îi va pierde este lesne de înțeles! După ani de sacrificii în facultate, sistemul sanitar din România îi dezamăgește. Sînt oameni pentru care Jurămîntul lui Hippocrate înseamnă mai mult decît niște cuvinte. Nici unul nu regretă alegerea făcută, dar recunosc faptul că satisfacția financiară și dorința de performanță îi duce departe de meleagurile natale. ”{tii care vor rămîne aici?”, mă întreabă. ”Cei care n-au curaj să plece sau cei care provin din familii cu tradiție în medicină”! Atît!
Am produs pentru Europa. Gratis
“Am ajuns în situația periculoasă ca, din 2007 și pînă în prezent, să avem peste 9.000 de medici care au plecat. Nu mă refer la cei care au solicitat adeverințe pentru conformitate și al cărui număr este mai mare. Iar din rezidentiat, pe piața muncii sînt aproximativ 7.000. Deja avem un deficit de medici. Pentru fiecare medic care a plecat, statul român a cheltuit 80 de milioane lei vechi, pe an, pentru șase ani de zile, și 210 milioane lei vechi pe an la rezidențiat. Am produs pentru Europa și nu am primit nimic în schimb. România era oricum pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește media numărului de medici la mia de locuitori: 1,9 medici la mia de locuitori, dacă ne raportăm doar la cei care au terminat facultatea de medicină generală, sau 2,2 dacă punem la socoteală și medicii dentiști. Pericolul pentru spitalele românești este că acest sistem sanitar, încet, încet se depopulează. Nu ai cum să repopulezi spitalele. Ȋn plus, medicii vor trebui să lucreze mai mult, vor fi tot mai obosiți și, implicit, riscul de a greși crește”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România.
– 2.779 de medici au solicitat în 2010 Colegiilor Medicilor Județene certificate profesionale curente (good standing) pentru a putea lucra în străinătate.
Numărul cel mai mare a fost înregistrat în București (947), urmat de Cluj (403), Iași (253) și Timiș (202).
– cele mai frecvente destinații declarate de medici sînt Franța, Marea Britanie și Germania.
– cei mai mulți medici care au solicitat certificate profesionale au specializare pe Medicină Generală/ Medicină de Familie, Chirurgie Generală și Anestezie Terapie Intensivă.
– în județul Neamț au fost solicitate 20 de certificate.
– în primele trei luni ale acestui an au plecat deja 800 de medici specialiști (deja înseamnă foarte mult, iar pînă la sfîrșitul anului numărul va crește).
– numărul medicilor rezidenți care optează pentru un post peste hotare, Colegiul Medicilor din România nu are o statistică limpede, pentru că asta există doar la nivel de Ministerul Sănătății. Medicii rezidenți nu sînt obligați să se înscrie în baza de date a CMR.
(Oana IOSUB-TOMA)