Consiliul Județean – lipsă de răspundere și birocratism feroce
Nu mai există niciun fel de îndoială. Funcționari din Consiliul Județean fac tot ce este posibil pentru a amâna un deznodământ în cazul deturnării unor bani publici. Totul cu un singur scop: să ascundă adevărul care ar arăta, pe de o parte, sistemul șmecherit prin care justificau banii cei de la FC Ceahlăul SA și, pe de altă parte, incompetența sau modul obedient prin care funcționarii au răspuns la comenzile șefilor, chiar dacă știau că încalcă un contract. Este vorba despre cei 735 de milioane de lei vechi, bani alocați pentru sprijinirea clubului de fotbal Ceahlăul, care au fost dați, prin intermediul firmei care administrează clubul, pentru paza la un meci internațional de fotbal, spre o firmă favorită la tot felul de contracte pe bani publici, Grup Est Security. Mesagerul de Neamț a deschis această anchetă de mai bine de 3 luni. După ce am demonstrat tentativa, încununată de succes, de inducere în eroare a Consiliului Județean, de către firma privată FC Ceahlăul SA, am cerut explicații celor de la Consiliul Județean Neamț. După un prim răspuns jalnic, cum că mai au nevoie de timp, am primit zilele trecute cea mai penibilă mostră de funcționărism și de aruncare a răspunderii în curtea altora.
Scurt istoric al unei fraude cu aparență legală
În octombrie 2010, avea loc la Piatra Neamț un meci internațional de fotbal, în care România întâlnea Insulele Feroe. La puțin timp după, Consiliul Județean primea spre decontare dosarul cu cheltuielile efectuate de FC Ceahlăul SA, pentru clubul de fotbal cu același nume. Surpriză, la decont era trecută și factura pentru paza meciului internațional, emisă de Grup Est Security, în valoare de 73.582 lei. Cum paza unui meci internațional nu are nicio legătură cu contractul de asociere cu Consiliul Județean, ne-am întrebat în sinea noastră și am mai întrebat și pe alții cum a fost posibilă decontarea. Răspunsurile primite au fost aiuritoare.
Ce am întrebat noi?
”Vă rugăm să ne comunicați un punct de vedere cu privire la plata sumei de 73.528 lei către FC Ceahlăul SA, în cadrul contractului de asociere dintre instituția pe care o conduceți și această societate comercială. Potrivit contractului, plățile în cadrul acestei asocieri se puteau deconta doar pentru sprijinirea echipei de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț. Factura GES nr. 9490/ 15.10.2009 se referă la servicii de pază pentru un meci internațional de fotbal, nu la un meci al echipei de fotbal Ceahlăul. În actele trimise spre decontare, în opisul de la dosar se menționează că este vorba despre un meci din Cupa României.
Având în vedere aceste lucruri, vă rugăm să ne comunicați dacă plata se încadrează în prevederile contractului. Dacă da, care sunt acestea exact? Dacă nu, cine sunt persoanele care au autorizat această plată și cum explică ele introducerea facturii respective în decontul aprobat la plată?”
Pe scurt, deci, noi am întrebat dacă plata se încadrează în prevederile contractului cu Consiliul Județean, lucru obligatoriu dacă plătești o asemenea sumă și faci trimitere la contract. Și cine sunt persoanele care au autorizat o asemenea plată.
Ce răspunsuri am primit?
Primul răspuns funcționăresc a fost că mai este nevoie de timp pentru a analiza. Și, pentru a vedea dacă au făcut o plată legală, funcționarii de la Consiliul Județean nu s-au uitat în contract, ci au cerut ajutorul celor de la Ceahlăul SA, adică celor care au mințit și au trecut factura la decont! Profesionalismul a dat pe de lături și de data aceasta. Răspunsul celor de la Ceahlăul, semnat de Viorel Măstăcăneanu, consemnează o nouă minciună, cum că ei au păstrat reclamele de la Consiliul Județean în timpul meciului, dar nu răspunde la chestiunea de fond, se încadra sau nu plata în prevederile contractului de asociere.
Al doilea răspuns este frate geamăn cu nesimțirea/ prostia/ incompetența, fiecare cititor fiind liber să aleagă termenul care-l consideră potrivit. El a venit după mai mult de 30 de zile și sună așa: ”La solicitarea dumneavoastră cu privire la plata sumei de 73.582 lei efectuată de către F.C. Ceahlăul SA la o firmă de pază în baza contractului de asociere încheiat cu instituția noastră, vă facem cunoscut următoarele:
În perioada 05.05 – 27.06.20014 Curtea de Conturi Județeană Neamț efectuează o misiune de audit financiar care vizează activitatea instituției noastre, ocazie cu care vom reanaliza aspectele precizate de dumneavoastră.
Funcție de această reanalizare a întregii situații, vă asigurăm că vom lua măsurile legale care se vor impune.”
Sub semnătura directorului economic Neculai Cojocariu, ni se spune că, după o lună și ceva, nimeni nu a fost în stare să citească un contract și să vadă că s-au dat bani pentru ceva ce nu exista în contract. Mai mult, suntem anunțați că la Consiliul Județean se face un audit de către Curtea de Conturi și că cei de acolo vor analiza crerea noastră de informații către Consiliul Județean!!!???
Răspunsul, aiuritor și lipsit de obiect, nu face decât să demonstreze, încă o dată, că lucrurile sunt putrede la nivelul Consiliului Județean în acest domeniu. Degeaba se tot vorbește despre furturi din bani publici dacă nu se poate răspunde simplu la o problemă clară: există un contract și o plată către o societate comercială – se încadrează plata în contract?
Vinovații fără vină?
Deoarece NIMENI de la Consiliul Județean nu vrea să ia taurul de coarne și să demareze cele necesare pentru recuperarea banilor, vom nominaliza noi persoanele care trebuie să răspundă, într-un fel sau altul, de deturnarea banilor publici spre o firmă privată, dar și de recuperarea banilor.
1.Vasile Pruteanu, președinte al Consiliului Județean Neamț la acea vreme, locotenent credincios al PDL-ului, care a făcut tot ceea ce i s-a cerut în legătură cu clubul de fotbal Ceahlăul SA. El a semnat contractul de asociere, cu voia lui s-au dat bani în avans și el era ordonator principal de credite. Era de datoria lui să controleze și să verifice dacă o plată este legală sau nu.
2. Compartimentul economic de la Consiliul Județean, în frunte cu cei care se ocupau direct de relația cu FC Ceahlăul SA, societatea comercială, nu clubul de fotbal. Ei ar fi trebuit să cunoască prevederile contractului și să verifice dacă facturile respective aduse la plată corespund scopului contractului. Nu au verificat, nu au făcut niciun referat, au luat de bun ce li s-a adus la decont și, în acest moment, par singurii buni de plată, deoarece din 2010 a trecut ceva timp și, odată cu el, și termenul de prescriere.
3. Viorel Măstăcăneanu, președintele clubului, și Răruță Dăscălescu, responsabilul financiar, cei care au semnat actele duse la Consiliul Județean și care își asumă în felul acesta toate consecințele. Ei se fac vinovați de premedidare, deoarece actele depuse la dosar au fost întocmite în așa fel încât să poată induce în eroare un eventual control. Sub semnăturile lor s-a făcut un opis, unde se vorbea despre un meci de Cupa României, pentru a avea acoperire în contract, în timp ce, la interior, apărea factura pentru un meci internațional. Măstăcăneanu a fost cel care a mințit apoi, spunând că la meci au fost păstrate bannerele publicitare cu Consiliul Județean, minciună demontată de Mesagerul de Neamț, care a publicat imagini din timpul meciului, unde aceste bannere nu existau.
4. Culiță Tărâță, care trebuie doar să ceară compartimentului juridic o opinie clară: plata s-a făcut sau nu în litera contractului de asociere respectiv? Este greu de crezut că vreun jurist din Consiliul Județean, după ce citește contractul, va spune că lucrurile sunt în ordine. Iar în acel moment, ca să cităm din adresa de la județ, vom crede în asigurarea că se vor ”lua măsurile legale care se vor impune”.
În toată această tevatură, singurii nevinovați par a fi, dincolo de mărimea facturii și justificarea ei, cei de la Grup Est Security. Ei au facturat un serviciu unui club, au primit banii și nu-i interesează de unde a primit clubul finanțare. Cum a ajuns GES să facă pază la acest meci, de ce această firmă și nu alta, este cu totul alt joc, mai interesant și care nu face obiectul materialului de astăzi.
Valentin BĂLĂNESCU