Pe 24 mai, comisarul șef Paul Tablan împlinește 3 ani de „mandat” la conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Neamț. A preluat funcția într-o perioadă în care imaginea instituției era avariată grav după gafele lui Aurelian Șoric și după stilul „apucat” al comisarului șef Dorel Manole. Paul Tablan a schimbat radical relațiile dintre șefi și subordonați, a adoptat un stil deschis de conducere și, mai ales, a scăpat județul de șefii de clanuri interlope.
– Cum de s-au „ofilit” Mararii și Mironescu, după ani de „domnie” înfloritoare tocmai acum? Este vreo legătură între persoana care conduce poliția și faptul că, în sfârșit, au ajuns după gratii?
Păi eu zic că este o legătură. Am constituit un compartiment care nu se ocupă cu altceva decât cu monitorizarea grupurilor infracționale organizate. Acolo lucrează oameni care sunt într-adevăr pe felie, știu ce au de făcut și cea mai bună dovadă că așa stau lucrurile este faptul că un singur lider mai este în libertate – Adrian Marin Botez (Țâță) – dar este fugar și nu-și poate exercita „atribuțiile” în așa fel încât gruparea lui să mai constituie un pericol.
– Au rămas, însă, liberi locotenenții din eșaloanele 2 și 3. Nu pot „naște” alți lideri?
Eșalonul 2 deja nu mai este periculos fără lider, iar treaba acestui compartiment de care am vorbit este să taie aripile unui viitor lider. Se fac o mulțime de activități în sensul ăsta, dar evident că nu pot să le detaliez, pentru că multe dintre ele sunt secrete. În orice caz, dacă există indicii că locotenenții pun la cale o infracțiune, li se face imediat dosar penal și abia atunci află și ei că au fost monitorizați tot timpul. Ca să spun așa, acum este lejeră lupta cu interlopii. Nu mai este nici activitatea economică din perioada 2009-2011, nu mai sunt nici lucrătorii noștri aceiași… Nu am reușit să probăm implicarea polițiștilor în clanurile interlope, dar am încercat să-i schimbăm pe cei care se ocupă direct cu supravegherea acestor indivizi.
Eu sunt în stare să jur, cu mâna pe inimă, că în acest moment nu există polițiști care să fie mână în mână cu interlopii, cu găinarii sau cu orice altfel de infractori. E doar delăsare acolo unde se dă impresia că polițiștii nu s-au implicat suficient, nu e altceva.
– Grupări de interlopi care să incendieze mașini nu mai avem, dar la grupările specializate în evaziune cum stăm?
Evaziunea fiscală este în legătură directă cu activitatea economică, iar cum economia e în regres de câțiva ani încoace, nici evaziunea nu mai e ce-a fost. Și m-am convins cu ochii mei. Înainte de Paște, s-au făcut controale tematice și am fost în teren cu colegii mei. În piață nu erau decât cantități mici din produsele care ar fi trebuit să aibă căutare în acea perioadă: alcool, ouă și carne de miel. Serviciul de Investigare a Fraudelor se ocupă mai curând cu delictele silvice, acolo sunt probleme și n-o să se termine niciodată, pentru că ăsta e specificul zonei. Avem mai mult de jumătate din suprafața județului acoperită cu păduri și acolo e polul de tentație. Acum s-au schimbat lucrurile. Tot ce se taie, se taie cu acte. Legea este cum este și le dă termen de 24 de ore celor prinși cu avize de însoțire în neregulă să prezinte documentele. Și atunci se folosesc două metode. Oprești șoferul, iar el are bonul de însoțire în alb, îl completează atunci și are termenul de partea lui sau spune că actele sunt la patron și le aduce el. Este evident că, în 24 de ore, oricine are timp să-și facă rost de documente. Noi ne plângem că așa se face evaziune, exploatatorii se plâng că poliția stă cu piciorul pe grumazul lor, dar eu zic că legea ar trebui schimbată, pentru că acel termen de 24 de ore încurajează delictele silvice. Însă evaziunea fiscală, în ansamblu, se află în atenția unui grup de lucru operațional, din care fac parte reprezentanți ai SIPI, SRI, Parchetului Neamț și ai altor instituții care au legătură cu activitatea economică.
– Trecând de la infracționalitatea de tradiție la cea măruntă de zi cu zi, care sunt punctele negre la capitolul siguranța cetățeanului?
Principalul punct slab este lipsa resurselor umane. Trebuie mai mulți polițiști în stradă și nu avem de unde-i lua. Trimestrial am făcut analize, iar lunar facem un bilanț să vedem cum stăm. Și avem două mari probleme. Pe Piatra Neamț – tâlhăriile și furturile comise de minori, iar pe Roman spargerile de mașini. Din analizele noastre a rezultat clar în ce perioadă a săptămânii și în ce interval orar se comit cele mai multe infracțiuni stradale și, pe acele intervale, vom suplimenta patrulele, cu oameni care lucrează în serviciile neoperative. Este o soluție de „plombare” ca să spun așa, dar nu avem alți oameni. Numai în mediul rural, la cele 78 de posturi, este un deficit de 70 de agenți. Școlile au scos puține locuri la concurs, că așa s-a făcut politica de cadre în 2010-2011, iar anul acesta vor fi doar 50 de absolvenți în toată țara. Noi nu vom prinde niciunul. Poate la anul.Tocmai pentru că stăm foarte prost cu personalul, mi-am asumat riscul de a fi înjurat de colegii mei mai tineri și nu am aprobat decât foarte puține transferuri. Săptămânal am rapoarte din partea celor care vor să plece mai aproape de casă și săptămânal îi refuz. Nu știu dacă în 3 ani au plecat 20. S-a încercat și soluția de a-i aduce din alte părți, dar, drept să spun, când aud de soluția asta, cu un ochi râd când îi primesc și cu celălalt plâng pentru că trebuie să le asigur chiria și naveta.
– Șefii de secție de la țară spun că agenții învață în școală că polițistul este respectat și are un anumit statut în societate, după care ajung în stradă, unde sunt înjurați și bătuți, și se trezesc la realitate. Este pregătit un tânăr absolvent să facă față muncii reale de poliție?
Eu am primit vreo 3 promoții de agenți și 3 de ofițeri, polițiști care au învățat foarte bine și au ajuns la Neamț, pentru că județele din care provin nu au scos locuri. La școală se învață teorie, din punct de vedere practic niciun absolvent nu este pregătit. Tocmai de aceea tinerii muncesc pe lângă tutorii lor, lucrători cu experiență, care îi pregătesc ca, în 6 luni sau un an, să fie pe picioarele lor. Ca nivel, eu zic că în școlile de poliție se face carte serioasă, pentru că, iată, avem tineri și foarte tineri care au ocupat prin concurs funcții de conducere, atât la nivelul secțiilor, cât și al Poliției Roznov și Poliției Târgu Neamț. Cine a învățat și a luat examenul a ajuns șef, nu au existat alte criterii și nu poate spune nimeni că s-au făcut promovări pe pile în Poliția Neamț.
”Există viață după Tablan”
– Rezumând, în 3 ani ați reușit să rezolvați câteva probleme importante în IPJ Neamț, începând cu organizarea, cu înființarea secțiilor, cu ocuparea unor posturi care erau de mult timp vacante și cu inaugurarea Poliției Bicaz, dacă ar fi să ne referim doar la câteva aspecte. Aveți, totuși, și vreo neîmplinire?
Mă nemulțumește un singur aspect: nu am reușit să fac o familie din cei 1.000 de oameni cu care lucrez. Nici măcar una cu părinți vitregi. Suntem o echipă, dar nu o familie. Și acesta este oful cu care cred că am să plec de pe funcția asta. Sunt vreo 10 care trag la altă căruță și, deși am vorbit cu ei, individual, nu am reușit să le schimb comportamentul. Eu am vorbit deschis cu toată lumea de la prima ședință. Am spus că nu am să mint niciodată și că prefer să fiu împușcat în față decât înjunghiat pe la spate. E adevărat, sunt printre puținii inspectori șefi care au scăpat de anonime. Dar asta pentru că am aceeași casă pe care o avem când am venit pe funcție, aceeași mașină și aceeași soție. N-au avut ce să reclame. Dar faptul că nu m-au reclamat nu înseamnă că nu au, în ochii mei, și în ochii colegilor lor, eticheta de „dăunători”. Sunt niște frustrați foarte vehemenți, care nu se duc niciodată să concureze pe o funcție liberă, dar îi dau unuia la temelie numai ca să-l dea jos.
– Bateți cumva spre cazul Cezar Filip?
Cezar a ajuns șef după mine. Eu am fost în comisia de examen, mi-a plăcut cum s-a prezentat la concurs și este un om în care am avut încredere că va face treabă. Cezar a avut sprijinul meu total și nu mi-a înșelat așteptările până la evenimentul din data de 8 martie. Ceea ce a făcut el nu e admis într-o unitate de poliție. Pe de altă parte, există viață și după Tablan, există viață și după Filip. Eu garantez că, dacă acei „dăunători” veneau cu filmulețul la mine sau se duceau la SIPI sau la IGPR sau unde voiau ei, Cezar demisiona oricum. Cu timpul, oamenii uită și de Tablan, și de Filip, și de alții, dar țin minte că un polițist de la Piatra Neamț a făcut praf imaginea instituției că a lovit o minoră. Au vrut capul lui și au reușit. Dar, din răutate, au vrut și un scandal imens, care să le garanteze că nu mai este cale de întors. Funcția de la Poliția Piatra Neamț va fi scoasă la concurs. Sunt în stare să pariez de pe acum că niciunul din cei care și-au dat mâna să provoace scandalul nu se va înscrie la concurs. Așa fac „dăunătorii”.
A consemnat Cristina MIRCEA