Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât astăzi, 7 aprilie, exact în ziua când la Piatra Neamț se alegea o altă conducere la primăria municipiului, să fie de acord cu înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Gheoghe Ștefan, fostul primar al municipiului Piatra Neamț. Măsura, previzibilă într-un fel, având în vedere perioada în care a stat în arest, campania privind bolile de care suferea și, mai ales, faptul că a demisionat de la primărie, nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în următoarele 48 de ore. Dacă procurorii nu o vor ataca, este posibil ca Gheorghe Ștefan să petreacă Paștele în arest la domiciliu.
Iata și minuta ședinței: ”Admite cererea formulată de inculpatul Ștefan Gheorghe și în consecință: În temeiul art.242 alin.2 C.pr.pen., dispune înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpatului Ștefan Gheorghe cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile, de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri. În temeiul art.221
alin.1 și 2 C.pr.pen., pe durata arestului la domiciliu inculpatul Ștefan Gheorghe are următoarele obligații:
– să nu părăsească imobilul în care locuiește, fără încuviințarea organului judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza;
– să se prezinte în fața judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată ori de câte ori este chemat;
– să nu comunice cu inculpații Cocoș Dorin, Dumitru Nicolae și Sandu Gabriel și cu martorii din cauză, direct sau indirect, respectiv Florică Claudiu Ionuț, Stan Dragoș Șerban, Ujeniuc Adrian, Eftene Sorin Cristian, Bejinariu Eugen, Marin Gabriel, Bercu Manuel, Niculae Maria, Tomi Răzvan, Drăgan Ioana Candida, Mazilu Luminița Cecilia, Colman Aurelian Cristian, Muraru Gabriel, Draghiș Decebal Silviu, Goicea Elena Alexandra, Stoica Laurențiu, Gâdea Clitemnestra, Vlădescu Claudia Diana, Abi Chanine Khalil, Barabaș Horia Cătălin, Besciu Dan, Marin Gabriel, Andrei Vasile, Fortuneanu Adrian, Vasile Viorel.
În temeiul art. 221 alin. 7 C.pr.pen., inculpatul are obligația să informeze autoritatea desemnată cu supravegherea –
respectiv organul de poliție în a cărui rază teritorială locuiește – și organul judiciar care a luat măsura arestului la domiciliu ori în fața căruia se află cauza, în situația în care părăsește imobilul fără permisiunea organului judiciar pe o durată de timp strict necesară, în cazuri urgente și pentru motive întemeiate. În baza art. 221 alin. 4 și 11 C.pr.pen., atrage atenția inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credință a măsurii sau a obligațiilor care îi revin pe durata acesteia sau există suspiciunea rezonabilă că a săvârșit cu intenție o nouă infracțiune pentru care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva sa, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive, în condițiile prevăzute de lege.
Dispune punerea în libertate a inculpatului Ștefan Gheorghe, de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 15/U din 29.10.2014, emis de Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Penală, în dosarul nr.3778/1/2014, dacă nu este reținut sau arestat în altă cauză, la data rămânerii definitive a prezentei încheieri. Cheltuielile judiciare rămân
în sarcina statului, iar onorariul apărătorului din oficiu în suma de 25 lei, până la prezentarea apărătorului ales, se va plăti din fondurile Ministerului Justiției. Dispune efectuarea comunicărilor prevăzute de art.221 alin.8 C.pr.pen.. Cu drept de contestație în 48 de ore de la comunicare.
Pronunțată în ședința din Camera de Consiliu, azi 07 aprilie 2015.
Gheorghe Ștefan, primarul demisionar din Piatra-Neamț, a schimbat tactica pentru a scăpa din arestul preventiv. Cel supranumit Pinalti a turnat tot la DNA, iar acum a primit vestea cea mare. ÎCCJ a anunțat că va fi plasat în arest la domiciliu, după ce magistrații au admis cererea sa.