Proaspăt reales în funcția de primar interimar, Dragoș Chitic, a dat o declarație care confirmă întru totul anchetele Mesagerul de Neamț, care atrăgea atenția asupra problemelelor de la Perla Invest și de la Urban. Cel care a fost ales, indirect, primar la Piatra Neamț a declarat: „La momentul iunie 2016 eu îmi doresc ca primăria Piatra Neamț să fie o instituție perfect sănătoasă, funcțională și utilă cetățenilor acestui oraș dar, totodată va trebui să ducem mai departe lucrurile bune făcute de primarul Gheorghe Ștefan și să intervenim în zonele care funcționează mai puțin bine. Cele mai grav „bolnave” cred că sunt societățile Perla Invest și Urban SA. În acest moment, primăria este stabilă din punct de vedere financiar, dar există două riscuri financiare majore. Primul este datoria față de societatea EON și chiar astăzi am stabilit ca, după Paște, să ne mai întâlnim încă o dată cu președintele consiliului de administrație EON, pentru a ajunge la o concluzie privind restituirea sumelor de bani. Al doilea risc major îl reprezintă venirea creditelor de la Perla spre primărie. Dacă vom reuși să negociem foarte bine cu banca, să returnăm creditul în termenul de maturitate care este 2027, nu va fi nicio problemă pentru primărie. Dacă nu vom reuși, într-adevăr s-ar putea să avem o problemă”, a declarat Dragoș Chitic.
Pentru conformitate, republicăm pasajul scris cu câteva săptămâni în urmă și care a fost criticat la acea vreme, mai mult chiar, s-au găsit oficiali să susțină că cea ce scriam nu este adevărat:
*******
” Perla Invest și telegondola care omoară orașul
Societatea Perla Invest este condamnată la moarte anul acesta. În luna mai, expiră contractul de asociere – deși este greu să-l numești așa – dintre societate și Primărie, adică instituția care-l reprezintă pe cel mai mare acționar al acesteia, Consiliul Local Piatra Neamț. Aberația aberaților: Primăria se asociază cu ea însăși să facă ceva, adică o telegondolă, totul ca să ascundă tot felul de mișculații și ca să se poată accesa un împrumut salvator, de 9 milioane de euro. Pentru că așa s-a construit telegondola – pe bani împrumutați, nu pe vreun proiect european!
Alpha Bank nu s-a sinchisit prea mult să pună gaj pe ceva anume, dar a obținut ”mărul de aur”, concretizat în garanția Primăriei, care a garantat cu… veniturile de la buget. O asemenea garanție i-a făcut pe bancheri să-i doară în cot de bunuri gajate, dovadă că, acum, cei de la Perla se chinuie să facă ceva în acest sens.
Scenariu: banca așteaptă cuminte, până ce Perla Invest nu mai are contract cu Primăria pentru administrarea telegondolei, ștrandului etc. În acel moment, ea va face ce a făcut E-On-ul și va introduce titlu executoriu pentru împrumutul garantat de Primărie. O sumă modică, de peste 36.000.000 lei. În momentul acela, cealaltă bancă – BCR – la care primăria are un împrumut, face, obligatoriu, același lucru. Ce urmează din acel moment? Evident, nota de plată, căci e puțin probabil că Guvernul va mai da bani – cu încălcarea legii – cum a făcut în cazul E-On!
Perla Invest ar fi trebuit, dacă afacerea s-ar fi făcut într-o societate normală, să aibă gajată telegondola și clădirile de plecare și sosire de la telegondolă. Sau altceva. Numai că banca a fost mulțumită că exista bugetul orașului, care oferea alte perspective. Dacă ar fi existat gaj, în cel mai rău caz s-ar fi executat gajul, numai că banca nu ar mai fi recuperat nici 50% din datorie. De aceea nici nu vrea să discute despre acest subiect. La ultimele discuții, subiectul a fost evitat cu pricepere.
Clădirea de la plecare a fost plină de contracte păguboase pentru Perla Invest, făcute pe bază de compensări. Încheiate pe bază de alianțe politice și interese pe termen lung. Dacă Șeful zicea să se facă contract și să nu se încaseze chirie, nu se încasa. Punct. Dacă șeful rupea alianța, cum s-a întâmplat la un moment dat, se rupea și prietenia economico-financiară.
Clădirea de pe munte a revenit denunțătorului din dosarul Microsoft, pe numele său Decebal Draghiș, care, la un moment dat, a avut Piatra Neamț la picioare, cum o avea într-un timp Marius Gavrilă de la Mix Music sau Axinte de la Vacanța Mare. A vrut Draghiș restaurant, l-a primit, chiar dacă, la început, a cedat un pic din el pentru alte două sau trei persoane. A vrut hard enduro în centrul orașului, a primit. A vrut cazare la ștrand? A primit.
Modelul de investiție de pe munte era deja brevetat, cu rețeta Muraru de la Gatsby: se ia un spațiu, se face o investiție cât se poate de umflată în el, se semnează un contract cu despăgubire substanțială și se pornește treaba. În acest moment, oamenii lui Draghiș părăsesc spațiul, ce mai au datorii se compensează cu o parte din lucrări, iar surprizele vor veni mai târziu. La nivel de despăgubiri, când șacalii se vor bate pe ce a mai rămas de pe urma Perla Invest.”