Cea mai mare unitate spitalicească din județ, Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a fost și este sursa a numeroase controverse legate de subfinanțare, de lipsa personalului calificat, de investiții care trebuie făcute și medici care trebuie aduși (sau îndepărtați). Controversele probabil vor continua, câtă vreme, prin statutul și impactul pe care le are, SJU Piatra Neamț stârnește un real interes, mai cu seamă în rândul celor care doresc să acumuleze capital de imagine. Deși poate fi și o țintă, Spitalul Județean rămâne mai degrabă un mijloc de a atinge scopuri, fie ele administrative, politice și, în ultimă instanță, sociale. Care este situația reală a unității spitalicești la momentul mai 2015? Reiese din analiza ”la rece”, făcută de conducere, asumată, în care spitalul e prezentat așa cum este el, cu bune, cu rele, cu posibilități are și cu ce îl amenință.
Istorie și structură
Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț a fost inaugurat pe 14 octombrie 1935. La vremea aceea, purta numele lui Emil Costinescu și avea 110 paturi. Pe perioada celui de-al Doilea Război Mondial, transformat în spital militar, asigura paturi pentru 1.270 răniți și bolnavi. În 1973, s-a dat în folosință spitalul nou, care dispune de toate secțiile chirurgicale. În momentul de față, SJU Piatra Neamț este ”unitatea cu cel mai mare grad de competență din județ și are gama cea mai largă de specialități medicale. Cuprinde 14 secții și 17 compartimente, cu 883 de paturi pentru persoanele internate și 32 de paturi pentru spitalizările de zi”. Este de menționat și că numărul de paturi a scăzut din 2010, când spitalul avea 1.039. Acum sunt 883, din care doar 857 sunt în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Neamț, în anul 2015.
Spitalul mai are și alte structuri, printre care farmacia, blocul operator, laboratorul de analize, Serviciul județean de medicină legală, Centrul de sănătate mintală sau Ambulatoriul Integrat al spitalului, cu cabinete în diferite specialități. Unitatea spitalicească este organizată și funcționează ca un spital de urgență, având o structură complexă de specialiști, inclusiv Unitate de Primiri Urgențe. La 31 martie, 1.457 de persoane figurează, ca activitate, în cadrul spitalului: 183 de medici, 37 – personal sanitar superior, 412 – personal auxiliar, 49 – TESA și 776 – personal mediu sanitar și de deservire.
Spitalul și bugetul
Începând cu anul 2010, spitalul a trecut în subordinea Consiliului Județean Neamț, fiind ordonator terțiar de credite al CJ. Sursa principală de finanțare rămâne Casa de Asigurări de Sănătate Neamț, care acoperă cea mai mare parte a bugetului: 80,36 milioane de lei noi, conform contractului pe 2015. Bani mai vin și de la Direcția de Sănătate Publică Neamț (19.868.000 lei), Institutul de Medicină Legală (3,08 milioane), donații, sponsorizări, plus venituri proprii.
Bugetul de venituri și cheltuieli pentru acest an însumează 120.117.000 lei. Banii, cum vin, se și duc: cheltuieli personal – 57.515.000 lei, cheltuieli cu bunuri și servicii – 51.105.000 lei (din care, 29,39 milioane pentru medicamente și materiale sanitare) și cheltuieli de capital – 11.497.000 lei.
Datorii și lipsa banilor
La momentul 31 martie a.c., Spitalul Județean are de achitat exact 7.187.150 de lei, din care aproximativ 400.000 sunt peste termenul de plată; în scadență, sunt 6,75 milioane de lei. Plățile consistente sunt de făcut la medicamente, aproape 4,5 milioane de lei.
În primele patru luni ale anului 2015, pentru serviciile medicale spitalicești, unitatea a încasat din contractul cu Casa cam 4,88 de milioane lunar, din care salariile și tichetele de masă înseamnă 4 milioane, iar 885.000 de lei acoperă medicamente, materiale sanitare, reactivi, dezinfectanți, etc. „O sumă insuficientă pentru desfășurarea în condiții normale a activității medicale spitalicești, având în vedere că doar medicamentele, pe lună, necesare tratamentului bolnavilor internați, sunt de aproximativ 550.000 lei, alimentele de 90.000 lei, reactivi de 300.000 lei, materiale sanitare de 200.000 lei, alte prestări servicii de 350.000 lei. Prin urmare, din această sumă obținută lunar nu mai putem suporta toate cheltuielile spitalului, cu atât mai puțin cheltuielile cu utilitățile, obiecte de inventar sau prestările de servicii. Dacă, până la această dată, spitalul a reușit să asigure o cursivitate în aprovizionarea cu cele necesare în limite normale, estimăm că în perioada următoare banii vor fi insuficienți pentru desfășurarea activității medicale, ajungându-se chiar în situația ca pacienții să își achiziționeze, din resurse proprii, diverse materiale. Toate acestea, în condițiile în care finanțarea de la Consiliul Județean nu va fi suplimentată la secțiunea funcționare și în condițiile în care contractul cu CAS Neamț nu va fi negociat în sensul obținerii finanțării unui număr mai mare de cazuri pentru spitalizarea continuă”, susține dr. Ioan Lazăr, managerul spitalului.
Anul trecut, contractul impus de CJAS Neamț a fost depășit cu 3.649 de cazuri. Anul acesta, în primele trei luni, sunt deja 1.351 de cazuri la ”depășire”, ”efectuate pe propria răspundere”, susține directorul, iar asta înseamnă o pierdere de peste 2,30 milioane de lei doar până acum.
Prin urmare, Spitalul Județean ”solicită suplimentarea bugetului de către Consiliul Județean, pentru anul curent, până la nivelul sumei de 15.000.000 lei, sumă necesară pentru suportarea cheltuielilor de funcționare. În prezent, suma aprobată este de 5.400.000 de lei”.
Punctele tari și punctele slabe ale spitalului
După cum arată analiza SWAT, Spitalul Județean stă bine la: ”dotarea corespunzătoare a Unității de Primiri Urgențe; existența unui contract pentru efectuarea unei tomografii computerizate și RMN, inclusiv în regim de urgență; reabilitarea și modernizarea maternității, a corpului A din Ambulatoriu; laboratorul de analize certificat RENAR; centrală termică nouă; lipsa arieratelor”.
Punctele slabe sunt ceva mai multe: ”Necesitatea efectuării unor investiții costisitoare în infrastructură, pentru îndeplinirea unor noi standarde de calitate și de mediu, precum și pentru respectarea standardelor de acreditare. Degradarea clădirilor spitalului, canalizarea instalațiile sanitare și electrice foarte vechi, ce duc la pierderi mari și costuri exagerate. Aparatura medicală și instrumentarul existent sunt, în mare parte, uzate fizic și moral. Lipsa unei aparaturi proprii de înaltă performanță (CT și RMN). Reducerea finanțării pentru 25 de paturi în acest an ale secției ATI. Limitarea prin contract a numărului de cazuri de internat și lipsa finanțării pentru pacienții internați peste plafonul din contract, dotări necorespunzătoare în servicii auxiliare (bucătărie, etc.). Costuri mari cu utilitățile. Nivelul scăzut de salarizare al personalului medical și nemedical. Veniturile proprii reduse. Lipsa personalului de specialitate. Personalul insuficient motivat pentru a-și mobiliza și asambla toate resursele intelectuale în interesul spitalului. Slaba capacitate de monitorizare a modului de îndeplinire a sarcinilor, atât la nivel individual, cât și între departamente. Deficiențe în asumarea responsabilităților și lipsa de continuitate în alocarea sarcinilor. Inerția personalului la schimbare. Lipsa condițiilor optime hoteliere. Parcări insuficiente”.
Și, totuși, există speranțe…
Ca oportunități, Spitalul Județean are șansa ”obținerii de fonduri nerambursabile destinate domeniului sanitar, obținerea unor donații și sponsorizări din partea unor agenți economici, atragerea factorilor decizionali de la nivelul Consiliului Județean Neamț și Ministerul Sănătății în procesul de modernizare al spitalului”. ”Trecerea în subordinea CJ Neamț oferă posibilitatea creării unei strategii pe perioade extinse în timp, prin derularea unor proiecte multianuale sau susținerea cu cofinanțare pentru proiecte europene”, susține dr. Lazăr.
Spitalul – încotro?
Pe termen lung, conducerea spitalului dorește să crească ”accesibilitatea și calitatea serviciilor medicale și să îmbunătățească finanțarea spitalului”. După cum au arătat expertizele, se impune reabilitarea secțiilor Pediatrie, Boli Infecțioase și Oncologie. Pediatria a intrat deja pe firul procedural, al achizițiilor de lucrări. ”Trebuie înființat un compartiment de recuperare neurologică, se impune demolarea clădirii Spitalului Vechi, întrucât este cu grad seismic ridicat ce nu permite reconsolidarea, și reorganizarea structurală. Etajele 1, 2 și 3 din clădirea spitalului chirurgical trebuie reabilitate. UPU, ATI, Psihiatria și Laboratorul de Anatomie Patologică necesită reabilitare și modernizare. La fel și curtea spitalului, trebuie reamenajată. Astfel, se impune refacerea structurii curții interioare cu iluminat public, supraveghere video, control acces în funcție de clasificarea zonelor, trecerea de la cablajele aeriene la cele subterane. De asemenea, Ambulatoriul Integrat de Specialitate necesită reabilitare și modernizare și în corpurile B și C. Un alt obiectiv de atins este construirea unui corp nou, cu o capacitate de 350 de paturi pentru spitalizare, care să cuprindă secțiile de Neurologie, Endocrine, Interne, Nefrologie, Oncologie, Paliație și Centrul de Imagistică și Radioterapie. Un alt corp nou va conține blocul alimentar și sala de conferințe. Și, nu în ultimul rând, construirea unei centrale de utilități și reabilitarea secției exterioare Negulești, pentru a mări șansele de supraviețuire a persoanelor afectate de boli cronice, prin reabilitarea, modernizarea și dotarea cu aparatură medicală a acestei secții”, precizează dr. Ioan Lazăr. (Oana IOSUB-TOMA)
Un comentariu
Ce or fi facand cei 412 personal “auxiliar” si cei 49 personal “”TESA””?!Se plang ca nu au bani dar la 183 de medici mai au aproape 500 de functionarime si “auxiliari”!A propos de salarii, dupa bugetul pe primul trimestru reiese un buget de salarii de cca 3.400 lei lunar pe salariat.