Mai sunt două zile și vine 17 mai. Preocupate de trocuri politice mizerabile și alte activități de toată jena, autoritățile pietrene – reunite de această dată – nu dau semne că ar ști semnificația acestei zile. Dacă la inventarea și subvenționarea de aniversări îndoielnice și la promovarea imposturii nu-i întrece nimeni, când vine vorba de lucruri serioase, de simboluri autentice, se fac de tot râsul. Și astăzi e de mirare că ziua meciului de fotbal FC Ceahlăul – Juventus Torino nu a fost declarată sărbătoare publică în rang egal cu Ziua Orașului.
Pe 17 mai se împlinesc 20 de ani de când Ticu Lăcătușu stabilea o premieră românească absolută: cucerirea Everestului, cel mai înalt vârf din lume. A făcut parte atunci dintr-o echipă internațională, condusă de Russell Brice (Noua Zeelandă), cel mai important ghid montan de mare altitudine din istorie. Cetățean de Onoare al municipiului din 1992, după ce urcase pe Broad Peak, primul optmiar din Himalaya cucerit pentru România, a fost singurul din echipă care a ajuns pe vârf. Performanța în sine, lesne comparabilă cu un titlu de campion mondial, este una uluitoare pentru acele vremuri și condiții. Fără încrederea constantă și sprijinul financiar generos din partea RIFIL, Piatra Neamț nu apuca să se laude cu o asemenea pagină de istorie.
Cu cinci ani în urmă, când se afla în plină expediție în Groenlanda, Lăcătușu a fost omagiat în cadru restrâns, la sediul Fundației „Dreptcredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” (condusă de Eugen Urzică), grație inițiativei unui simplu prieten, la acțiune participând și Luigi Bodo de la RIFIL. Autoritățile nu au fost interesate oficial de eveniment.
Lăcătușu este și singurul român care face parte din exclusivistul club „Seven Summits” al cuceritorilor celor mai înalte vârfuri de pe cele șapte continente. Are numărul de ordine 90, după ce pe 10 decembrie 2001 a cucerit Mount Vinson din Antarctica. Clubul a fost deschis de alpinistul Richard Daniel Bass (SUA) pe 30 aprilie 1985, dar de referință rămâne Patrick Morrow (Canada), care a avut ambiția să urce pe cel mai mai înalt vârf din Asutralia și Oceania, nu doar din Australia. Pentru statistici este acceptat în continuare vârful Kosciusko din Australia (2.229 m) datorită dificultății accesului și escaladării Carstensz Pyramid (4.884 m, aflat în Irian Jaya, parte a Indoneziei), considerat cel mai dificil vârf dintre toate din punct de vedere tehnic al escaladei. Lăcătușu l-a urcat.Cele 7 vârfuri înseamnă Kilimanjaro (Africa – 5.895 m), Denali (America de Nord – 6.194 m), Elbrus (Europa – 5.642 m), Aconcagua (America de Sud – 6.962m), Carstensz Pyramid, Vinson (Antarctica – 4.892 m) și Everest (Asia – 8.848/8.8850 m).
În dreptul său, Ticu Lăcătușu a anunțat din luna martie că va organiza în decembrie o manifestare dedicată victoriei din 1995, prilej cu care a promis că va lansa și prima carte despre expedițiile sale montane. Până atunci, sigur va fi îmbrățișat cum se cuvine lângă sediul primăriei din Piatra Neamț, pe 19 iunie, la întâlnirea cu colegii săi de liceu. Se împlinesc 35 de ani de la absolvirea Liceului de matematică-fizică „Petru Rareș”. În aceste zile își vede în continuare liniștit de proiectele sale montane derulate chiar în județ. (Viorel COSMA)