Preluarea copiilor doctoriței Camelia Smicală, acum Jalaskoski, de către autoritățile finlandeze se află în atenția Ambasadei României la Helsinki. Medicul, stabilit în Tampere, are o fată de 16 ani dintr-o căsătorie anterioară, și doi copii de 6 și 7 ani, al căror tată este un om de afaceri finlandez. După divorțul părinților, cei doi copii mici au rămas în îngrijirea mamei, însă tatăl lor a făcut o plângere în instanță și a cerut custodia completă, pe motiv că mama ar avea de gând să-i aducă în România.
” Locuiesc din 2005 in Finlanda si lucrez din 2008 ca medic in Finlanda,Tampere”, a scris Camelia Jalaskoski în mail-ul trimis Mesagerului de Neamț .M-am casatorit cu un cetatean finlandez, Petri Jalaskoski, care m-a agresat incepanad cu 2006 ,atat fizic, cat si psihic. In 2007 a incercat sa ma omoare prin strangulare. Am primit certificat medico-legal care atesta agresiunea si am fost dusi la o casa de siguranta. In 2010 a fost o noua tentativa de omor, in urma careia am divortat si m-am mutat cu copiii in alt oras.
In tot acest timp, politia finlandeza a refuzat sa cerceteze agresiunea, nu am primit translator , fostul meu sot a fost folosit ca traducator . Timp de 8 ani protectia copilului si poliția finlandeza au refuzat sa ne asculte. Tatal copiilor nu a platit niciodata pensie alimentara si toti oficiali finlandezi ne-au agresat psihic,din motive de rasism, aparand tatal care ne-a agresat. Sistemul juridic finlandez a aparat tatal, lui i s-a dat avocat din oficiu. Eu nu am primit avocat si nici copiii.
Copiii au refuzat sa-si vada tatal agresor si ca urmare,sistemul juridic finlandez m-a obligat sa platesc amenzi uriase, chiar daca eu nu m-am opus relatiei tata-copii. Cei trei executori judecatoresti care au venit la noi acasa nu au prezentat nicio hartie oficiala ci ne-au agresat pe mine si pe copii. Copiii au fost dusi la casa de copii, fara nicio hotarare oficiala. Nu ma pot apara pentru ca nu stiu despre ce este vorba, nu am primit nici o hotarare oficiala si nimeni nu mi-a prezentat nici un argument.
Legea finlandeza spune ca si copiii trebuie ascultati, nu ai voie sa obligi in nici un fel copiii. Scoala, psihologul copiilor si alti oficiali au prezentat rapoarte din care reiese cum ca sunt foarte bine ingrijiti, foarte fericiti si bine educati.
Consider ca timp de 10 ani,oficialitatile finlandeze ,din motive rasiste, au incalcat toate drepturile omului in cazul nostru ,precum si legile finlandeze.
Cer ajutorul statului roman
Camelia Jalaskoski”.
Silviu Jipa, responsabil cu Direcția de comunicare din cadrul Ambasadei României la Helsinki,a trimis un răspuns oficial la solicitarea Mesagerului de Neamț: „Ambasada României cunoaște situația femeii cu dublă cetățenie, română și finlandeză, ai cărei copii ar fi fost preluați abuziv de către autoritățile din localitatea Tampere, Finlanda.
Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale competente în domeniul protecției minorilor, inclusiv prin atașatul însărcinat cu probleme de muncă și sociale din cadrul Ambasadei, pentru a obține clarificări în ceea ce privește situația celor doi minori, precum și circumstanțele care au determinat preluarea acestora de către serviciile sociale finlandeze.
Totodată, reprezentanții misiunii diplomatice au comunicat persoanei în cauză faptul că ambasada nu se poate opune executării unei hotărâri judecătorești, competențele misiunilor diplomatice fiind limitate în asemenea situații.
Menționăm că la nivelul misiunii diplomatice române nu există nicio solicitare din partea mamei minorilor privind înregistarea/înscrierea nașterii acestora în registrele de stare civilă românești, minorii nefiind în posesia unor documente de identitate românești, deși prin efectul legii au dobândit cetățenia română la naștere.
În context, trebuie subliniat faptul că reprezentanții misiunilor diplomatice nu au calitatea procesuală de a reprezenta un cetățean român în fața instanțelor de judecată străine și nu se pot substitui avocaților. În acest sens, consulul ambasadei a pus la dispoziția cetățenei române o listă de avocați care au drept de practică pe teritoriul finlandez și care o pot reprezenta în fața instanțelor de judecată ale statului finlandez, inclusiv în ceea ce privește exercitarea căilor de atac împotriva hotărârii judecătorești.
Consulul României la Helsinki a acționat conform competențelor și i-a furnizat persoanei în cauză toate explicațiile necesare în vederea clarificării aspectelor semnalate de către aceasta.
De asemenea, se impune precizarea că, în conformitate cu reglementările comunitare direct aplicabile în toate statele membre UE (Regulamentul CE nr. 2201/2003), competența jurisdicțională în materie de exercitare a răspunderii părintești asupra unui minor aparține instanțelor judecătorești din statul membru pe teritoriul căruia minorul își are reședința obișnuită la momentul sesizării instanței, în speță instanțelor finlandeze”.
Imaginile cele mai semnificative din punctul de vedere al agresării copiilor le puteți viziona aici.