10 luni de când a ars hala mare din Piața Centrală au trecut de parcă n-ar fi fost. O recapitulare în detaliu a întregii istorii ce-a urmat n-ar face decât să răscolească suferința unei comunități lipsite de mijloace directe de intervenție. Autoritățile locale și factorii politici reprezentând guvernarea s-au aflat în fața unui examen pe care nu doar că l-au căzut, dar au dovedit cel puțin nepricepere și neseriozitate în primă instanță.
Publicul larg avea să afle abia la o lună după incendiu, din paginile acestui săptămânal, numele firmei de reasigurare implicate și faptul că reasigurătorul are bunul obicei să plătească într-un interval de timp de la scurt spre rezonabil, pentru a-și apăra bunul renume. În cazul nostru, nu s-a potrivit. Banii au venit greu, după ce autoritățile și specialiștii aferenți s-au încurcat în expertize și acte, de nu mai aveai resurse nici de râs, nici de plâns. De râs cu adevărat este și acum, de cei care au fost suficient de creduli să înghită angajamentul că vom avea o hală nouă până la 1 decembrie 2014.
În paralel, se desfășura operațiunea de „plasare” a pieței la Compania Națională de Investiții (CNI), pentru a asigura finanțarea noului obiectiv. Dacă te uitai în gura vedetelor din administrație și politica trandafirie, mai-mai să zărești la orizont începerea lucrărilor. Realitatea este cea cunoscută, una dureroasă. S-au frecat cu documentațiile între Piatra Neamț și București până ne-au plictisit. De la o zi la alta, ba lipsea o hârtie, ba uitaseră că terenul trebuie transmis la CNI. Într-un târziu s-a obținut un aviz tehnico-economic și-atât.
Cartea PSD
Pe ideea de Partid Piatra Neamț, cu viceprimar PSD (Aurelia Simionică) și primar PDL (Gheorghe Ștefan) susținut ostentativ de PSD, s-a cedat prim-planul demersurilor celor din partidul lider al guvernării. Se miza pe o expunere pozitivă și culegerea rapidă a roadelor. Nici asta nu s-a potrivit. Vrând-nevrând, viceprimarul Aurelia Simionică a ajuns să personifice munca în zadar.
Dacă organizația PSD Neamț ar fi contat cu adevărat la București, iar liderul Ionel Arsene s-ar fi bucurat de poziția de grație atribuită deseori excesiv, treburile erau demult rezolvate. Așa însă, devii mai atent și începi să pui întrebări. Este cu adevărat noua hală centrală prinsă într-un buget? Are CNI, potrivit obiectului de activitate, regulamentului de funcționare și schemelor de finanțare oficială, calitatea de investi într-un asemenea obiectiv? Cel puțin în privința ultimei întrebări, din prezentarea pe bune a activității companiei, făcută în septembrie anul trecut tot în aceste pagini, nu rezulta un răspuns favorabil. S-a trecut cu vederea și s-a băgat gaz la greu în mașinăria de propagandă.
După eșecul primei tentative de a o impune ca primar pe Aurelia Simionică, portavocile locale – asociate mai mult lui Arsene decât partidului – au început a sugera sau a spune direct, dar cu oarece fereală, că nemaipomenit de generosul și prietenosul Guvern Ponta s-ar putea să uite de piață dacă mergem înainte cu un primar PNL. Este cel puțin o eroare politică majoră, dacă nu „suspiciune rezonabilă” de șantaj. A venit repetarea eșecului de a prelua conducerea primăriei și ajungem la zi.
Cartea lui Chitic
Normal ar fi de vorbit despre cartea PNL, dar mai durează până ne obișnuim cu noua apartenență. În plus, cel obligat s-o joace în regim de forțaj, în mai mare măsură decât partidul, este primarul interimar.
În urma primei tentative de înlăturare, același Dragoș Chitic a anunțat ferm că va lăsa PSD & Company fără reprezentanți în AGA și consiliile de administrație unde se ajunge prin votul majorității consilierilor locali, dar nu a apucat încă. Luni însă, după a doua demonstrație de supraviețuire în funcție, provocat fiind și de întrebările puse în conferința de presă, a ales să schimbe foaia în legătură cu piața și CNI.
Concret, a fost întrebat mai întâi dacă va merge în continuare cu parteneriatul cu Aurelia Simionică și dacă are încredere în dânsa și PSD pentru a continua demersurile pe lângă CNI. A răspuns în termeni generos-încurajatori: „Doamna Aurelia Simionică are toată libertatea de care are nevoie să se ocupe de proiectele cu finanțare de la Guvernul României. Guvernul este al Partidului Social Democrat. Este clar că un bun contact poate fi doar cu un membru care e și președinte de organizație a PSD. Va avea din partea noastră tot sprijinul, toată deschiderea. O vom însoți dacă dorește să meargă la Compania Națională de Investiții pentru a ne susține proiectele”. A urmat o întrebare aplicată, exprimând dubiile legate de capacitatea și voința CNI de asigura finanțarea pentru o piață agroalimentară. Iată răspunsul: „Aici nu cred că există dubii dacă poate – dubii există dacă o face. Ea finanțează obiective de investiții publice. Piața Centrală zicem noi că poate fi încadrată în această categorie. Un dubiu există dacă o mai face sau nu. Uitați-vă, sunt deja 8 luni, este aproape incredibil ceea ce se întâmplă: de 8 luni tot se mai cer documente, tot se mai intervine. Mereu se schimbă ceva. Haideți să ne amintim de perioada trecută (n.a. – se referă probabil la guvernările dinainte de Victor Ponta), când un proiect depus la un minister sau una din instituțiile subordonate ministerelor era tranșat imediat: da sau nu. (…) Finanțăm sau nu finanțăm Piața Centrală? Eu mi-aș dori foarte mult să se urgenteze această problemă. Am mai spus-o, dacă până la începutul lunii iunie n-o să avem un răspuns foarte clar – se finanțează sau nu se finanțează piața din Piatra Neamț – vom încerca o altă variantă. Suntem blocați în acest moment, pentru că terenul este transmis Companiei Naționale de Investiții. Și dacă am vrea noi să facem o piață acolo, nu putem acum, pentru că nu avem un răspuns tranșant”. Cele 8 luni pomenite se referă la vechimea demersurilor.
Mai clar de atât nu se poate. Ori-ori înseamnă un „sau tare”, un „sau exclusiv” care, teoretic vorbind, nu admite altă soluție intermediară. Rămâne de văzut ce vine din practica politică.
Reversul cărții PSD
În aceste condiții, PSD e gata condamnat, dar nu pus la zid, ci să meargă la înaintare necondiționată. Și contra-timp. Dacă nu rezolvă problema, vor avea de achitat o factură atât de cumplită la viitoarele alegeri locale, de nu se-adună politician cu activist. Și-așa nu aveau trecere în Piatra Neamț, numai că, acum, având în vedere și acele „suspiciuni rezonabile” îi paște prăbușirea. Nu este un secret, Aurelia Simionică a recunoscut că intrat în „jocul puciurilor” fiindcă n-avea cum să-l refuze pe Arsene. Însă, și dacă rezolvă finanțarea pentru piață, e greu de apreciat ce beneficii vor apuca. Ce era valabil toamna trecută n-are absolut nicio legătură cu ce se întâmplă acum.
Peste toate acestea, nu trebuie uitat un amănunt care ține de coțcării și fente politice. Premierul Ponta avea în program participarea la ceremonia de semnare a contractului de retehnologizare a CHE Stejaru fix în săptămâna următoare primei tentative de preluare a primăriei. Lesne de înțeles ce spectacol politic ieșea. După rușinea îndurată de Arsene și PSD, la ce să mai vină Ponta?… În plus risca oarece întrebări neconvenabile despre angajamentele rostite în ziua de 26 mai 2012 pe scena din fața Casei de Cultură din Piatra Neamț la mitingul electoral al USL (vezi caseta alăturată). Exact PSD nu le-a respectat prin susținerea acordată lui Gheorghe Ștefan, aceasta fiind și motiv de ceartă cu PNL în interiorul USL. Cu Ștefan în frunte, parte din dreapta politică era delicioasă pentru PSD Neamț. Acum, dreapta reunită în noul PNL le pute.
26 mai 2012, Piatra Neamț – remember pentru Victor Ponta
Pasajele sunt extrase din discursul premierului. Selecția nu deturnează fondul discursului. Firește, referirile la Culiță Tărâță, pe atunci aliat cu Gheorghe Ștefan, nu-și mai au rostul.
- „Nu mă pot opri să încep cu un apel: vă rog faceți un apel la 112 să vină Poliția să îl ia pe Pinalti!… Pentru că se pare că el nu vrea să plece altfel. Dar vreau să vă spun de ce nu vrea să plece. Pinalti nu își joacă scaunul de primar acum. Anul trecut, când a comis toate acele abuzuri și infracțiuni pentru alegerile parțiale (n.a. – alegerile din Colegiul 6 pentru deputați, 2011) nu a făcut-o pentru că voia să câștige un loc de deputat domnul Rădulescu, care cred că nici n-a mai apărut pe aici, prin județ. Și anul trecut, și astăzi, Pinalti își joacă libertatea și știe că mai devreme sau mai târziu – cum zicea cineva aici, cât mai devreme – va trebui să răspundă în fața legii și va trebui să răspundă pentru banii pe care i-a furat, pentru legile pe care le-a încălcat.”
- „Știu foarte bine ce se întâmplă aici, nu-i o surpriză pentru mine. N-ai voie să ai un loc de muncă decât dacă vrea Pinalti. N-ai voie să ai o afacere decât dacă vrea Pinalti. N-ai voie să trăiești în Piatra Neamț și în Neamț decât dacă ești prieten cu Pinalti.”
- „Cred că trebuie să aveți curajul și credința că putem să câștigăm și într-adevăr să eliberăm Neamțul și Piatra Neamț de sclavia în care le-au ținut Pinalti și cei ai lui.”
Viorel COSMA