Cele două proiecte de hotărâri aflate pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului local de azi (25 mai) au trecut repede, cu numai 19 voturi din simplul motiv că au lipsit 4 consilieri: conservatorul Viorel Ilisei și independenții Ana Monda, Luminița Vîrlan și Ghiocel Tonco.
Primul proiect a însemnat transmiterea dreptului de proprietate de la CMI URBAN la municipiu asupra rămășițelor halei din piață. Noua valoare expertizată este 201.280 lei (fără TVA) și compensează o parte din datoria URBAN în valoare de… 16.386.859 lei, care la rândul ei se compune din redevența restantă propriu-zisă și majorările ce-o întrec. Al doilea proiect a fost cel cu predarea către Compania Națională de Investiții a terenului (suprafață 13.753 mp), materialelor de construcții rămase (298.720 lei) și ruinei din hotărârea anterioară (201.280) lei. Este completată cu articole legate de acoperirea din sursă locală a costurilor racordurilor la utilități (660.540 lei) și alte servicii și lucrări (288.640 lei).
Consilierul Aurelia Simionică a reafirmat că, fără predarea amplasamentului, CNI nu poate demara procedura de achiziție publică pentru lucrări. Nici de această dată nu au fost oferite informații despre aprobarea finanțării investiției, pas premergător predării amplasamentului în termenii OG 16/2014 (anexele fac parte din ordonanță!).
La puțin timp după ședință, deputatul Cătălin Drăgușanu ne-a transmis textul unei întrebări adresate oficial ministrului din fruntea MDRAP pe 31 martie a.c. Iată conținutul de interes:
„Domnule ministru, vă rugăm să dați răspunsuri la următoarele întrebări:
– Este posibilă finanțarea unui astfel de obiectiv prin Programul derulat de CNI?
– În ce fază se află solicitarea de finanțare de către CNI a construcției pieței din Piatra-Neamț?
– De cât timp are nevoie CNI pentru a delibera dacă finanțează sau nu un obiectiv?
– Ce valoare are proiectul depus de Primăria Piatra-Neamț?
– Ce suprafață construită reiese din documentația depusă de Primaria Piatra-Neamt?
– Ce sumă poate fi alocată prin Programul CNI în vederea executării acestui obiectiv și pe câți ani se va întinde această finanțare?
– Ce sumă ar trebui să pună municipiul Piatra-Neamț în acest proiect?
– După finalizarea investiției, există o perioadă de monitorizare din partea CNI, în care Municipiul Piatra-Neamț sau societatea care va administra noul obiectiv trebuie să îndeplinească niște indicatori?”
În ciuda apartenenței la coaliția de guvernare nu a primit răspuns în termenul legal și de aceea nu a făcut caz de inițiativa sa. (Viorel COSMA)