În ședința de pe 27 mai, Consiliul Județean Neamț dă dovadă de o mare deschidere și larghețe financiară și continuă seria de asocieri de pe urma cărora asociații iau banii și consiliul se alege cu multă imagine de care are foarte mare nevoie. Singurul care a predicat, în pustiu, împotriva asocierilor pe bandă rulantă și a făcut trimitere la sesiunea de proiecte nerambursabile, a fost Mircea Pintilie, este drept cu multă jenă, dar și cu multă dreptate.
În ordine, CJ se asociază cu comuna Doljești cu un total de 30.000 de lei, în vederea organizării ”Sărbătorii Copiilor”, pe 6 iunie, în satul Rotunda. Apoi, urmează asocierea cu comuna Ștefan cel Mare, pentru acțiunea de interes public județean Festivalul Județean Cultural-Artistic, Sportiv și de Evocare Istorică ”Ștefan, Ștefan Domn cel Mare”, ediția I, pentru care se propun 50.000 de lei.
Orașul Târgu Neamț vine, firesc, în listă, cu 25.000 de lei pentru ”realizarea în comun” a evenimentului ”Zilele Cetății Neamț”, programate la începutul lunii iulie. Plus încă 15.000 la propunerea domnului Nica, că este mare foame de bani la Târg și mai trebuie să rămână și acolo ceva bani pentru asocieri. După cum se vede, morișca e perfect pusă la punct.
Asociația Children Forever Piatra Neamț, o abonată la banii publici, organizează ”Schimbul Cultural România – Italia – Spania – Franța”, pentru care trebuia să primească inițial 15.000 de lei. Pentru că există un lobby puternic și asta ne face să vedem ai cui copii vor pleca în excursia pe banii județului, suma a fost suplimentată cu încă 5.000 de lei, că e scump la Disneyland. Pentru un schimb de mail-uri și completarea unui proiect suma este chiar prea mică, dar cu puțin efort ea poate fi mărită.
Pentru Asociația Future Piatra Neamț, se propun și se aprobă 35.000 de lei pentru finanțarea proiectului ”Există Județul Neamț”, ”în vederea promovării la nivel regional, național și internațional a imaginii, valorilor și potențialului turistic și cultural al județului Neamț, prin crearea unui Catalog al monumentelor istorice din județul Neamț”.
Municipiul Roman primește iar, pe bază de asociere deja făcută, 200.000 de lei în plus de la Consiliul Județean Neamț pentru restaurarea și conservarea picturii interioare plus mobilierul bibliotecii ”George Radu Melidon”. Care, de atâta restaurat pe banii județului, va ajunge să fie declarată bancă de investiții.
Este o dovadă că se poate și că perceptul biblic ”cere și ți se va da” funcționează, cu adăugirea că musai trebuie și un proiect serios.
Valentin Bălănescu