Alegerile locale din iunie anul viitor au intrat în al unsprezecelea ceas, partidele fiind puse în situația, de voie, de nevoie, să înceapă selecția candidaților. Deși nu ar recunoaște unul, în interiorul organizațiilor au loc frământări, oamenii care-și doresc demnități locale se agită, fac planuri, își fac echipe, se pregătesc de sondajele interne, anunțate de liderii de filiale etc. În Neamț, ca peste tot în țară, se vorbește foarte mult despre reformarea clasei politice, despre apariția unor oameni noi, cu o altă viziune, cu un alt suflu, care să (re)aducă în administrațiile locale cinstea, onestitatea și munca în folosul cetățenilor și al comunității. Mesagerul de Neamț, așa cum v-a obișnuit, încearcă să vă prezinte cine sunt cei care, în acest moment, ar putea emite pretenții în lupta pentru un loc de președinte de județ, primar, consilier local sau consilier județean. Desigur, aspectul care interesează este în ce măsură acești pretendenți se încadrează în portretul de om politic clamat de toată lumea. Mai ales că e greu de crezut că partidele, așa cum sunt ele (dez)organizate în Neamț, au oameni de acest calibru pregătiți pentru lupta electorală și, după toate aparențele, vor apela tot la oameni deja implicați în politică.
Traian Humulescu – un politician bun la toate
La Târgu Neamț, oraș mic cu orgolii mari, se știe un singur lucru: că nimeni nu știe exact cine, unde și pentru ce va candida. Daniel Harpa este în diferite scenarii – ba primar, ba deputat, ba consilier județean -, în cazul său, candidatura fiind certă, doar funcția vizată nefiind clară încă. Avantaj PSD, că poate miza pe cartea continuității și are omul pe care să pună mâna la nevoie.
În tabăra adversă, la PNL, cel mai vehiculat nume, ba chiar anunțat cu emfază în manifestări publice, ca fiind candidat, este al lui Traian Humulescu, actualul viceprimar de Târgu Neamț. Asta deși cel mai vocal penelist este fostul pedelist Mihai Stoica, erijat și afirmat ca un adevărat lider al opoziției din oraș, secondat îndeaproape de Maria Vrînceanu, și ea penelistă de factură pedelistă. Cam aceasta este ecuația în care se caută soluția care să rezolve necunoscuta candidatului care să se opună PSD.
În acest context, Traian Humulescu apare cu o frecvență suspectă. Humulescu, studiat atent, este un fel de mic boier moldovean, cu apucături revoluționare de tip 1848 din Iași, când unii nu s-au dus la luptă că nu aveau birjă.
Cât timp a trăit Neculai Andone, la Târgu Neamț, PNL a făcut opoziție. După pricepere și posibilități, dar a făcut. Traian Humulescu a venit pe valul USL și a ajuns viceprimar, fără alt efort decât cel de a ține trena tandemului Arsene – Harpa, duo care s-a luptat pe viață și pe dosare penale cu Decebal Arnăutu, fostul primar. Pe Traian Humulescu l-a aranjat de minune acest lucru, câtă vreme alianța a funcționat. În Primărie, lucrurile erau molcome, banii – mulți, puțini, câți erau – se împărțeau între prieteni și fiecare căuta să mulțumească și să fie mulțumit. Când frăția s-a spart și, mai ales, după ce Ponta a pierdut alegerile prezidențiale, oamenii cu aspirații liberale de pe malul Ozanei au așteptat o poziție fermă și public exprimată din partea viceprimarului șef de organizație. Singurul lucru public pe care acesta l-a făcut a fost să-i critice pe cei care i-au călcat pragul biroului după ce Iohannis a ajuns președinte de țară, nu și înainte, în ideea de a arăta cum sunt aceștia niște oportuniști, care au încercat să se pună bine cu omul PNL-ului. Despre oportunismul celor care au continuat coabitarea cu PSD-ul nu se spune nicio vorbă. Nici chiar atunci când s-a încercat – foarte palid și parcă fără acceptul viceprimarului – o lovitură în Consiliul Local, unde PNL se laudă că are majoritate, vicele Humulescu nu a părut să fi ieșit din zodia USL-ului local.
Traian Humulescu – văzut prin declarațiile de avere
La prima vedere, viceprimarul liberal al Târgului este un om fără grija zilei de mâine, mai ales că vine dintr-o zonă de activitate despre care se spune că te îmbogățea chiar și dacă stăteai acasă și semnai acte. Este vorba despre activitatea sa în domeniul silvic. Traian Humulescu a fost inclusiv șef de ocol, poziție periculoasă pentru viitorul său politic, dacă ne luăm după Corpul de Control al Primului-ministru. În acest moment, potrivit celei mai recente declarații de avere, expusă public, Traian Humulescu are 5 terenuri intravilane și unul extravilan, trei case și un apartament. O mică avere, acumulată în cea mai mare parte pe bază de cumpărare.
Dacă niște cârcotași ar avea ceva de obiectat despre declarațiile de avere postate pe site-ul primăriei, ar fi neglijența, deja consacrată și nesancționată la nivelul celor mai mulți dintre consilierii locali. Ajuns viceprimar în 2012, Humulescu declară venituri salariale de 50.159 lei, fără a preciza însă sursa acestora; de aici, fiecare poate înțelege că e vorba de leafa de viceprimar.
Lucrurile se reglează un an mai târziu, când se dezvăluie sacrificiul făcut de politicianul Humulescu, care a lăsat un salariu mai mare în Direcția Silvică pentru a veni la un salariu mai mic, la Primărie, ca să se pună în slujba comunității. Diferența în minus la salariu este de 20.000 de lei anual, substanțială pentru cineva cu statut de lefegiu: 1.666,66 lei lunar! Aproape două salarii minime pe economie.
Se mai remarcă faptul că viceprimarul liberal nu a avut salturi substanțiale în acumulările financiare declarate. De exemplu, primul depozit bancar declarat e din 2012, anul în care ajunge viceprimar, și este de 23.000 de euro, semn că intrarea pe funcție a sporit și grijile pentru conservarea unor resuse pentru viitor. În anul următor, chiar dacă veniturile salariale au scăzut semnificativ, cum spuneam, Traian Humulescu mai declară 36.150 lei, bani depuși într-un fond de investiții. Dacă nu au existat bani la saltea – lucru greu de crezut pentru un om cu principii liberale, la care banii circulă pentru a se înmulți -, familia viceprimarului a trăit cu un salariu și jumătate, restul banilor fiind economisiți. Încă un semn că ”prin noi înșine” poate deveni ușor ”pentru noi înșine”, mai ales în condițiile de viață de la Târg, care, se vede treaba, e mult prea ieftină chiar și pentru un om cu pretenții sociale precum Traian Humulescu.
Candidatura: puncte slabe, puncte forte
Singurul atu pentru Traian Humulescu este că ar putea candida din partea unui partid aflat pe val. Calități de luptător în arena politică nu a arătat până acum și, dacă există, au fost foarte bine ascunse.
La capitolul ”Probleme”, în afară de episodul de la Ocolul Silvic Târgu Neamț, unde trebuie să i se acorde prezumția de nevinovăție, mai există un aspect, nesubliniat de nimeni. Este vorba despre banii pe care Consiliul Local i-a dat către Spitalul orășenesc, unde doamna Humulescu, soția viceprimarului Humulescu, este director financiar-contabil. Poziție de pe care are responsabilități importante în cheltuirea și supravegherea banului public. Cum viceprimarul Humulescu a participat la votarea hotărârilor de consiliu local prin care s-au alocat bani către spital, este surprinzător că nimeni nu a semnalat un posibil conflict de interese. Dacă el a fost evitat, anunțând respectivul interes la începutul ședințelor și prin abținerea de la vot, atunci lucrurile sunt în ordine. În caz contrar, ele ar putea genera o temă de campnie cel puțin asemănătoare celei promovate și de Traian Humulescu în trecutele alegeri locale, cu cap de afiș Arnăutu sr. – primar & Arnăutu jr. -director de club sportiv.
Valentin BĂLĂNESCU