Preluat de la Stokholm, Suedia, unde a fost prins de polițiști, Andrei Părpăuță a fost adus în țară, în noaptea de 16 spre 17 iunie, și cazat, în primă fază, la Penitenciarul Rahova, unde va fi ținut în carantină și va fi supus unor teste medicale și abia după aceea să fie transferat într-un alt penitenciar, pentru ispășirea pedepsei. Pe toată durata călătoriei spre țară, Părpăuță n-a fost deloc vorbăreț și n-a povestit nimic despre împrejurările în care a fost prins, după un an de ședere în Suedia, unde a fugit în speranța că va scăpa de executarea celor 6 ani de închisoare la care a fost condamnat. El a fost judecat pentru constituire de grup infracțional organizat, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, anchetatorii stabilind că a prejudiciat bugetul de stat cu 7,5 milioane de lei, prin folosirea mai multor firme fantomă, prin care a derulat operațiuni comerciale fictive.
Mâine, 18 iunie, Părpăuță ar trebui să fie prezent în sala Tribunalului Neamț, unde, tot teoretic, se va pronunța soluția într-un alt dosar, în care a fost judecat, împreună cu Marius Pleșca, pentru o afacere cu fonduri europene. În mare, este vorba despre un proiect pentru spații de depozitare și procesare semințe, pentru care firma Agral Star SRL a primit bani europeni. Anchetatorii au stabilit că, de fapt, Pleșca a achiziționat o instalație din Suedia și apoi a falsificat niște acte din care să rezulte că achiziția s-a făcut de la o firmă controlată de Părpăuță – Normandia Agricola SRL, al cărei administrator era, cel puțin în acte, Ovidiu Lupu cel Mare. Conform procurorilor, scopul a fost, pe de o parte, creșterea artificială a prețului instalației, iar pe de alta eludarea plății TVA. Ovidiu Lupu cel Mare a avut doar calitatea de martor în anchetă și a susținut că firma Normandia era de fapt a lui Andrei Părpăuță, care a pus la cale întreaga afacere. În timpul procesului, Părpăuță s-a apărat trimițând mail-uri Tribunalului Neamț: „Domnule președinte, vă rog ca în cazul meu să dispuneți o soluție de achitare, eu nefăcându-mă vinovat în niciun fel de fraudarea unor fonduri europene. Este adevărat că mă fac vinovat de infracțiunea de evaziune fiscală și spălare de bani, dar pentru aceste infracțiuni am fost deja condamnat de către Tribunalul Neamț”.
Judecarea dosarului s-a terminat încă de pe 4 iunie, când s-a amânat pronunțarea. Având în vedere că Părpăuță a fost adus în țară și ar trebui să fie în sală când instanța dă verdictul, este posibil ca magistrații să amâne din nou pronunțarea, pentru că timpul este prea scurt pentru ca Părpăuță să fie citat, procedural, la locul de detenție.
C. MIRCEA