A absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității ”Al. I. Cuza” din Iași, cu două specializări economice și un master în administrarea afacerilor, tot la ”Al.I.Cuza”, iar de la terminarea facultății s-a angajat ca economist în domeniul privat. Mihaela Murariu a fost aleasă recent președinte al Organizației Femeilor Social-Democrate Piatra Neamț. A ajuns aici pășind, pas cu pas, pe toate treptele ascensiunii politice. De la lipit afișe, în adolescență, la secretar al OFSD Piatra Neamț și, acum, președinte la municipiu. Mama unui băiețel de 5 ani, plină de energie și optimism, consideră că armonia interioară este foarte importantă, iar faptele bune făcute din inimă dau o stare de bine neprețuită. Până acum o prezență discretă, a venit momentul să iasă din spatele butoanelor și, alături de femeile-lider din PSD Neamț, să lupte pentru egalitatea de șanse și să facă auzite vocea și dorințele femeilor.
„Intrarea în PSD a fost ca o retrăire a copilăriei”
Adolescența și-a petrecut-o auzind discuții politice în casă, despre ședințe de consiliu local, despre ce se întâmplă în localitate, tatăl său, Constantin Pleșca, fiind pasionat de politică, consilier local în mandatul 1996-2000. „Când a venit propunerea de a intra în PSD, la sfârșitul lui 2011, a fost ca o retrăire a copilăriei. Se spune că, atunci când ajungem adulți, facem ceea ce ne-ar fi plăcut să facem în adolescență. Am parcurs treaptă cu treaptă până aici. Am lipit afișe, puneam fluturași electorali, vorbeam cu oamenii, lucruri care se fac la baza piramidei de partid. Apoi am fost aleasă vicepreședinte la tineret, vicepreședinte la județ OFSD, secretar în organizația de femei în timpul mandatului doamnei Doinița Ciocan. Toate acestea m-au făcut să înțeleg mersul activității politice, pentru că din afară nu se vede totul. Nu m-aș fi gândit acum 3 ani că aș putea să ajung președintele OFSD Piatra Neamț, dar pot să spun că nu sunt un președinte doar cu funcția”, afirmă Mihaela Murariu.
A candidat pentru această funcție gândindu-se că poate duce mai departe planurile începute, că poate coordona și mobiliza femeile PSD-iste și că e momentul să aplice tot ce a învățat de la ”doamnele politicii nemțene: Emilia Arcan și Aurelia Simionică”: „Membrii OFSD știau toată activitatea mea, tot ce am făcut și ce pot să fac mai departe, de aceea am candidat. Ca și construcție, zic eu că mi se potrivește. Experiența pe care am căpătat-o le-o datorez doamnelor Emilia Arcan și Aurelia Simionică, persoane cu modalități diferite de a face politică. Fiecare are formula ei de a reuși și am norocul să le am ca model pe amândouă”, spune Mihaela Murariu.
„Dacă îți place un lucru cu adevărat, găsești timp pentru toate”
Pentru a face auzită vocea femeilor, președintele OFSD Piatra Neamț își propune să facă organizația vizibilă și s-o întinerească: „Femeile sunt angrenate în atâtea activități – serviciu, casă, copii – și nu mai au timp să se gândească la cum ar putea să își dezvolte alte pasiuni. Rămân într-o rutină zilnică și-și dau seama că trec șansele pe lângă ele și nu reușesc să le fructifice, pentru că sunt foarte ancorate în ceea ce fac. Iar noi, femeile, de foarte multe ori cedăm în fața bărbaților, ca ei să-și facă o carieră, să fie bine plătiți. Prea puține femei reușesc să îmbine cele două componente, iar cele care o fac, de cele mai multe ori, sunt trecute de prima tinerețe, când copiii sunt deja mari. Eu am ieșit puțin din tipare. Dacă îți place un lucru cu adevărat, găsești timp pentru toate. Consider că puterea de muncă e mai mare la femei. Chiar dacă petrec mai puțin timp la partid, în intervalul acela, femeile au capacitatea de a face lucruri mai multe și mai bine decât bărbații. Nu generalizez, dar femeile care fac politică o fac mai bine decât bărbații. Ca un exemplu, eram în timpul campaniei electorale, lucram până la 5, mă duceam acasă la copil, după care mă duceam la partid până la ora 9. Timp de o lună, n-am lipsit o zi de la serviciu. Pe când un bărbat face ori una, ori alta. Noi, femeile, putem să le facem pe toate, pentru că avem atenție distributivă și putere de concentrare mai mare”, spune președintele OFSD Piatra Neamț.
„Acțiunile umanitare te fac să te simți bine, ca om”
Mihaela Murariu consideră că, pentru a ține oamenii uniți în organizație, un lider trebuie să aibă calități umane, să simtă omul: „Trebuie să ne ținem unit nucleul de doamne, să-l întinerim, să coborâm sub vârsta de 40 de ani și să ne pregătim pentru campania electorală din 2016, fiindcă va fi un an foarte greu. E nevoie de doamne pregătite, cu experiență. Lumea trebuie să știe că există Organizația Femeilor Social-Democrate, că face lucruri bune, că ajută semenii. OFSD Piatra Neamț face multe lucruri pentru copii, bătrâni, oameni aflați în suferință, dar nu batem toba pe ele. Le facem pentru că așa simțim. Acțiunile umanitare te fac să te simți bine, ca om, îți dau o stare de bine”.
„Politica te învață și cu înfrângerea, și cu reușita”
Pentru viitor, Mihaela Murariu își propune ca, împreună cu femeile din organizația județeană, să întărească, să consolideze și să extindă ”puterea feminină în politică”: „Având mai multe femei aproape de noi, putem să le mobilizăm și pe celelalte. Ne dorim o prezență activă a femeilor social-democrate în zona on line, pentru că sunt multe acțiuni pe care le facem și nu le mediatizăm suficient. Trebuie să schimbăm puțin modul de a face cunoscute activitățile noastre. Vom continua toate proiectele pentru familiile defavorizate, bătrâni, copiii de la Pediatrie, toate acestea sunt deja rutină în activitățile noastre. Am mai vrea foarte mult ca femeile să nu mai fie discriminate în societate, de la interviul de angajare până la modul de salarizare. Trebuie să arătăm tuturor că femeile sunt puternice, lucrează mai repede și mai bine și doar ele știu nevoile semenelor și copiilor lor”.
Mihaela Murariu consideră că funcția deținută acum îi va fi de folos pentru a schimba lucruri: „Cine vrea să facă administrație cu adevărat, își asumă aceste roluri și merge numai înainte. Dacă nu ne implicăm, ce facem? Cineva trebuie să facă ceva! Trebuie să gândim diferit. Politica te învață și cu înfrângerea, și cu reușita. Citeam undeva că în război mori o dată, pe când în politică poți să mori de mai multe ori și tot să supraviețuiești. Așa e! Pentru toate există o soluție, o a doua abordare. Nimic nu e bătut în cuie, iar, prin politică, femeile pot schimba lumea!”.
”Femeia trebuie să fie în funcții de conducere și de decizie”
Emilia Arcan, președintele OFSD Neamț, consideră că organizația are numai de câștigat din venirea Mihaelei Murariu la Piatra Neamț și și-ar dori mai multe ca ea.
”Mă bucur că am reușit să aduc în Organizația Femeilor Social Democrate din Piatra Neamț o femeie ca Mihaela Murariu. Adeziunea ei este făcută cu recomandarea mea și îmi aduc aminte cu plăcere când îmi spunea că e dornică să muncească, că își dorește să se implice în activitatea politică, dar nu știa despre ce este vorba. M-am bucurat că a avut deschidere să pornească pe acest drum. Și-a dorit să facă politică, am canalizat-o pe drumul cel bun și, zic eu, nu m-am înșelat în acest sens. A făcut progrese uriașe în activitatea politică. Am luat-o și în organizația de la județ, am mers împreună în campanii electorale, la activități politice în comunele și orașele din județ. Și-a pus amprenta peste tot pe unde a mers și s-a implicat. Este o fată dornică să muncească, să se afirme, să se implice… Interesant este că nu a cerut nimic, doar s-a implicat și a muncit. Toate lucrurile acestea m-au determinat să o promovez mai departe. O voi susține, sunt alături de ea și îmi doresc să se alăture partidului nostru cât mai multe femei din Neamț și să ajungă la nivelul ei.
Îmi aduc aminte că, în 2010, când am venit eu în partid, era o organizație mai mică. Nu era activitate foarte mare și am bănuit că nu evoluau deloc din cauză că erau în opoziție. La acel moment, din partid aveam doar două doamne primar și trei femei consilier local. La nivel de județ!
În 2012 – pentru că arta negocierii este cheia succesului -, am negociat foarte bine cu președinții de organizații din județ, cu primarii – acolo unde aveam. Am susținut femeia și am spus că ea trebuie să fie pe un loc eligibil în consiliul local, în funcții de conducere și de decizie. Drept pentru care, în 2012, în alegerile locale, am obținut 69 de doamne consilier local din tot județul, o viceprimăriță la Piatra Neamț, mandatul meu de vicepreședinte la Consiliul Județean și două primărițe: la Vânători – Maria Petraru și la Săbăoani – Valeria Dascălu. Mai nou, primărițelor PSD li s-au alăturat încă două doamne – Aurora Bălan de la Gârcina și Geta Blaj de la Botești, dar și viceprimărița de la Poiana Teiului, Anișoara Ancuța. Îmi doresc ca, la alegerile din 2016, să atingem pragul de 100 de doamne cu mandat de consilier local și femeia să fie prezentă în structuri de decizie, atât la nivel de comună și județ, cât și la nivel național”, declară Emilia Arcan, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț și președinte al Organizației Județene a Femeilor Social-Democrate Neamț.
Oana IOSUB-TOMA