Gheorghe Ocneanu, fost primar al municipiului Piatra Neamț și, în continuare, un fin observator al modului cum se face administrația locală acum, atrage atenția asupra unei chestiuni dureroase pentru toți locuitorii orașului și cu implicații chiar și asupra celor care, temporar, ajung prin dulcele târg al Pietrei, cu titlu de turiști. Chestiunea este clară: gunoaiele. Care sunt, există și nu dau semne că ar ”prinde” ceva puncte în plus la capitolul bune practici. Într-un mesaj adresat redacției noastre, Gheorghe Ocneanu atinge tema Sistemului integrat de colectare selectivă a deșeurilor menajere în Piatra Neamț, temă care a făcut obiectul unor proiecte finanțate (cu bani mulți) inclusiv de guvernul danez și care, în acest moment, în oraș, înseamnă niște platforme betonate, pe care sunt niște pubele, în care toată lumea aruncă gunoiul după cum îi tună și, în același timp, de care toată lumea se declară nemulțumită.
În opinia lui Ocneanu, lucrurile s-ar putea rezolva mult mai simplu decât pare la prima vedere, dacă primăria, în principal, apoi locuitorii, în secundar, s-ar strădui puțin.
„În curtea magazinelor Lidl, s-a constituit un sistem civilizat de colectare selectivă a deșeurilor menajere. În Piatra-Neamț, acum câțiva ani, pe bani proveniți din fonduri europene, s-a edificat un sistem centralizat de colectare selectivă a deșeurilor menajere. Din care s-a ales praful. În jurul acelor puncte de colectare, roiesc muște, câini vagabonzi și oameni, căutători prin pubele. Păcat de banii cetățenilor europeni. Nu vreau să fiu considerat expert în domeniu, dar cred că orice meseriaș care va fi lucrat pe fostele platforme industriale Dumbrava sau Săvinești, ar putea oferi soluții raționale de securizare a punctelor de colectare.
Dacă municipalitatea nu va medita asupra subiectului, va irosi în continuare fondurile publice pentru promovarea, în van, a municipiului ca fiind Perla Moldovei. Știți ceva? Cea mai bună promovare, pe gratis, o poate face cetățenii municipiului care, având toate străzile bune și spații verzi curate, nu vor pregeta să fie mandri de urbea în care locuiesc. Și, fără doar și poate, aceasta stare de spirit poate fi transmisă celor care ne vizitează. Când comunitatea va fi trăit civilizat, nu trebuie să ne facem probleme/ să cheltuim bani pentru promovarea orașului.
Toate cele bune.
Gheorghe Ocneanu”
Astfel de luări de poziție, pertinente, sunt de dorit din partea cât mai multor cetățeni și poate n-ar fi rău ca, odată aduse la cunoștința oficialilor din primărie, să fie și luate în seamă. Că sunt mai palpabile decât subscrierile online la o piață publică din care lipsește tocmai publicul sau decât niște chestionare seci care se distribuie la camera 20 celor care vin după hârtii la primărie.
(D.C.)