Marian Enache, deputat de Neamț, pe colegiul 8 Valea Muntelui, a susținut o declarație la tribuna Parlamentului, atrăgând atenția, prin expunerea sa, asupra principalelor probleme cu care se confruntă mediul rural. Parlamentarul a adus în atenția colegilor săi exemple multiple de pe Valea Muntelui, atenționând asupra faptului că, în lipsa unei infrastructuri adecvate în mediul rural, devine și mai evidentă lipsa investițiilor. Deputatul de Neamț a insistat asupra creșterii nivelului de trai, pledând pentru realizarea unei strategii naționale și pentru o finanțare consistentă.
Edilitatea rurală în colegiul 8 de pe Valea Muntelui, așa cum se numește declarația politică a deputatului Marian Enache, aduce în prim-planul opiniei publice și metehne românești din administrația publică, arhicunoscute de acum – birocrația și politizarea instituțiilor locale.
Edilitatea rurală în Colegiul nr. 8 Valea Muntelui, Județul Neamț
Decalaje între sat și oraș
«Declarația politică se referă la o problemă a edilității rurale, care trebuie considerată determinantă pentru evoluția și progresul României, un indicator esențial al modului și gradului de integrare europeană.
Edilitatea rurală are o importanță socială și economică majoră, dacă ne gândim la populația care locuiește în mediul rural și la crearea condițiilor de viață și de muncă în acest mediu.
Starea sanitară depinde de condițiile igienice existente. Alimentarea cu apă potabilă, scurgerea apelor uzate, drumuri și case mai bune, iluminatul public, toate aceste elemente vor îmbunătăți condițiile pentru cei din mediul rural, dar vor putea atrage și populația de la oraș, specialiști în diverse domenii pentru a se stabili în aceste localități.
Fără existența unei infrastructuri adecvate și fără crearea unor obiective de utilitate publică în mediul rural, nu vom putea micșora decalajele dintre sat și oraș, dintre civilizația noastră și gradul de civilizație europeană. Problema infrastructurii nu este una nouă, dar, din păcate, a rămas nerezolvată în ultimii 25 de ani. În comuna Hangu, aparținând Colegiului nr. 8 Neamț, de exemplu, sunt probleme cu finanțările pentru modernizarea drumurilor comunale DC 146 și DC 149. Fondurile necesare de cofinanțare sunt în valoare de 134.000 RON, dar nu au fost acordate integral și la timp. De asemenea, există probleme importante cu finanțarea sistemului de alimentare cu apă în localitatea Grozăvești și sistemul de canalizare ape uzate în localitatea Hangu. Sursa de finanțare a fost Administrația Fondului pentru Mediu, iar necesarul de cofinanțare a fost de aproximativ 1 milion RON. Comuna Farcașa se confruntă cu probleme similare. Astfel, un proiect important este modernizarea drumului comunal, suma necesară pentru 2015 fiind de 800.000 RON. Un alt proiect al comunei Farcașa este înființarea unei rețele de canalizare și a unei stații de epurare ape uzate în satele Farcașa și Frumosu, cu un necesar de finanțare de un milion RON. Comuna Farcașa își propune și finalizarea unei Case de Cultură și întâmpină dificultăți în obținerea finanțării. Situații asemănătoare se regăsesc în comunele Borca, Poiana Teiului, Ceahlău, Grințieș, Pipirig, Vânători-Neamț, Pângărați, Tarcău, Tașca, Bicazu-Ardelean, Bicaz-Chei, Dămuc și orașul Bicaz. Aceste probleme reflectă dificultățile cu care se confruntă administrațiile locale din mediul rural pentru finanțarea proiectelor», susține deputatul Marian Enache.
Strategie pentru dezvoltarea zonei de munte
Parlamentarul de Neamț mai insistă și pe regândirea strategiilor de dezvoltare a turismului, a produselor tradiționale, a tradițiilor și a creșterii animalelor.
«Crearea unor noi activități și a locurilor de muncă în mediul rural impune și atragerea unor investitori pentru activitățile tradiționale și specifice zonei Muntelui. Artele meșteșugarilor și reînvierea tradițiilor cu identificarea unor piețe sunt o necesitate. Valoarea produselor alimentare și obținerea unor branduri pentru acestea, creșterea animalelor și prelucrarea lor, internaționalizarea turismului pentru dezvoltarea zonei, devin vitale pentru relansarea economică și socială a acestei zone montane din Județul Neamț.
Pentru realizarea acestor obiective, este necesară o strategie pentru grăbirea finalizării infrastructurii din comunele din zona de munte și finanțarea neîntârziată a unor proiecte de sprijinire a eforturilor locale.
Există cazuri în care primăriile au proiecte bune și aplică un management corect, dar proiectele și cererile lor pentru dezvoltarea și modernizarea acestor localități sunt îngreunate de întârzierea ratelor de finanțare din fondurile europene din partea unor instituții specializate.
Oricât de mult se zbat primarii, consiliile locale și cetățenii din aceste localități, dacă instituțiile abilitate de stat nu-și reduc birocrația și neglijențele în urgentarea tranșelor de plată pentru finalizarea unor proiecte, lucrurile trenează nejustificat. În acest sens, putem aminti că toate administrațiile din Colegiul nr. 8 Neamț, și nu numai, se confruntă cu astfel de probleme. Sunt multe lucruri în așteptare și multe clarificări de făcut, dar ritmul rezolvării problemelor acestor localități din partea unor instituții obligate prin lege să o facă este prea lent, implicarea acestor structuri administrative și a unor ministere este prea palidă. Parlamentarii preiau aceste probleme și sesizează ministerele prin intermediul întrebărilor, interpelărilor, adreselor de sesizare, dar nu avem competențe executive să le rezolvăm».
Trebuie schimbată viziunea despre administrație
«O altă problemă des invocată este cea a banilor, la toate nivelurile. Este adevărat, trebuie stopate risipa, corupția și, în același timp, stabilite în mod corect, obiectiv și în concordanță cu o strategie clară și coerentă prioritățile și finanțările, plățile trebuie să fie făcute la timp și trebuie îmbunătățit managementul și responsabilitățile la toate nivelele. Administrația trebuie depolitizată, iar repartizarea fondurilor bănești să fie stabilită conform unor criterii corecte de necesitate și oportunitate și nu după influența politică partizană în administrație. Interfața întregii noastre activități este competența și performanța administrației publice locale. Toate interesele generale și abstracte, însăși identitatea și interesul nostru național, depind de rezultatele concrete obținute pentru oamenii care trăiesc și muncesc în aceste localități. Este nevoie de mai mult respect și sprijin prin toate formele legale pentru administrația locală. Trebuie să scoatem administrația locală din statutul de „Cenușăreasă” pe care îl mai atribuie uneori aroganța și ignoranța unor edili superiori ierarhic.
Consider că este necesară modificarea legii administrației publice, prin care să schimbăm viziunea despre administrație, în general, și despre administrația publică locală în mod special. Soluțiile regionalizării și descentralizării administrației trebuie regândite cu chibzuință, astfel încât să nu complicăm problema administrației locale și, mai mult chiar, să nu creăm inegalități și inechități în modul de organizare și conducere a acestor entități.
Reformele în administrație, prin anvergura și efectele lor, pot transforma o societate, dar o pot face să și regreseze, dacă nu există o viziune politică obiectivă și o legislație potrivită pentru realizarea acestui obiectiv», conchide deputatul Marian Enache.
Ciprian Traian STURZU