La puțin timp după interviul din luna iulie «Andrei Ignat „pune” de-un proiect liberal pentru Piatra Neamț», copreședinții Mugur Cozmanciuc și Alexandru Drăgan i-au anunțat pe ceilalți șapte aspiranți la funcția de primar înscriși în competiția internă din PNL. Fiecare își prezintă intențiile cum crede de cuviință, cum știe mai bine.
Consilierul județean Andrei Ignat revine acum cu amănunte despre proiectul său. Insistă să sublieze că nu încearcă să „ia fața” colegilor de competiție, dar nici nu vrea ca gândurile și intențiile sale să fie cunoscute parțial sau preluate de cineva de-a gata. Dincolo de orizontul acestei etape de prezentare, ține să adauge: „Eu am convingerea că programul cel mai bun pentru viitorul Pietrei este acela pregătit împreună cu oamenii care trăiesc în oraș și care iubesc orașul. Pentru că Piatra Neamț nu înseamnă numai străzi, clădiri sau spații verzi, ci oamenii care trăiesc aici”. (Viorel COSMA)
■ Pietrean și mai degrabă constructor, decât politician
– De fapt și de drept, sincer vorbind, ce te mână în luptă?
Mai înainte de a fi om de afaceri, candidat la primărie sau membru al Partidului Național Liberal, sunt locuitor al acestui oraș și tată de copii, pe care îi vreau alături de mine, acasă.
Vreau ca băieții mei, Robert și Ștefan, să-și poată face un rost aici, la noi, în Piatra Neamț. Vreau să aibă unde munci, potrivit capacității și pregătirii lor, pe propriile picioare, fără să se bazeze pe „banii lui tata”. Vreau ca băieții mei să trăiască aici, într-un oraș dezvoltat și civilizat. Viitorul copiilor noștri, în orașul nostru, depinde de noi.
– Ai menționat din nou copiii. La precedenta discuție l-ai menționat pe băiatul cel mare, care lucrează în Olanda, cu regretul că nu a găsit spațiu profesional de afirmare acasă.
E visul meu și cred că e visul nostru: copiii să vină acasă. Robert al meu are 24 de ani și lucrează în Olanda, în domeniul soft-ului. Ștefan are 10 ani și e în clasa a patra, la o școală de cartier din Dărmănești. Pe amândoi îi învăț să muncească și să reușească prin forțe proprii. Îi învăț să nu trăiască în schema „stau pe banii lui tata”. Visul meu este ca Robert să se întoarcă, iar Ștefan să nu plece.
– Ești inginer constructor, specializat în construcții hidrotehnice. Pe vremuri, studenții de la facultățile unde se intra mai greu obișnuiau, ca zic așa, să vă trateze de sus. Cum vezi astăzi specializarea ta?
Toată viața mi-a plăcut să construiesc, să repar, să șurubăresc. Am ales domeniul hidro, pentru că reprezintă zona cea mai grea, dar și cea mai frumoasă, a construcțiilor. Este cea mai grea, pentru că fiecare lucrare hidro este unicat, și este cea mai frumoasă, pentru că are ca scop final îmblânzirea apei în folosul omului.
– Și, mai departe de specializare?
Am reușit prin muncă cinstită. Am reușit să pun pe picioare o firmă de construcții, la care lucrează câteva zeci de oameni. E o întreprindere mai degrabă mică, construită în ani de zile. Muncim din greu pentru a ne asigura traiul, dar eu sunt mândru de acest lucru. Sunt mândru, mai ales, pentru că reușim să câștigăm prin muncă cinstită, și nu prin furtul banilor publici, ca marii constructori afiliați unor mafii politice.
– Vrând-nevrând, n-ai cum ocoli politica dacă vrei să ajungi primar. Încotro înclină balanța ta?
De când mă știu, sunt un om cu inițiativă, un liberal. În PNL m-am înscris în anul 2000, dar nu mă consider un politician. Nu am plecat niciodată capul în fața minciunii, nedreptății și hoției. De asta, am avut multe probleme cu politrucii din toate partidele. Sunt, mai degrabă, un constructor, decât un politician.
„Datoria de căpătâi a viitorului primar al orașului nostru este să facă tot ceea ce depinde de el pentru ca Piatra Neamț să crească economic, astfel încât copiii noștri să rămână ori să se întoarcă acasă.”
Prioritățile lui Ignat ca primar la Piatra Neamț
Parcurile industriale, prioritate de grad zero pentru viitorul primar
„Parcurile industriale sunt singura soluție reală de relansare economică a orașului nostru, după modelul de succes aplicat la Cluj, sau la Timișoara. Atât în perimetrul orașului, cât și în imediata apropiere, avem terenuri care permit amenajarea de parcuri industriale, în concesiune sau în parteneriat public-privat, primăriei revenindu-i obligația de a pune la dispoziția investitorilor rețelele de utilități și căile de acces.”
O primărie fără clientelism politic, fără nepotism și cu respect față de cetățean
„Oamenii din primărie, inclusiv primarul, au o boală: uită că ei sunt slujbașii cetățenilor, și nu invers. De aici, clientelismul politic, nepotismul și disprețul față de cetățean.
Lucrurile trebuie schimbate. Ești muncitor și corect, rămâi în funcție, indiferent de culoarea ta politică. Ești leneș și hoț, zbori, chiar dacă ești frate cu primarul! Și, mai ales, funcționarii trebuie să aibă grijă cum se comportă cu cetățeanul. Respectul este obligatoriu fiindcă cetățeanul este adevăratul patron.”
Un oraș mai sigur
„Cu toții ne rușinăm de faptul că Piatra Neamț a ajuns să fie cunoscut ca orașul în care interlopii și-au făcut academie de infractori. Cu toții ne temem pentru siguranța personală în fața micilor infractori care ne buzunăresc ziua în amiaza mare. De aceea, întărirea și eficientizarea poliției locale va fi o prioritate a viitorului primar.”
De la margine, spre centru
„Timp de zece ani, prioritatea primăriei a fost dezvoltarea zonei centrale a orașului. Eu cred că această abordare trebuie schimbată. Viitorul primar are obligația de a se concentra asupra dezvoltării cartierelor mărginașe – cu străzi asflatate, utilități, parcuri și spații verzi amenajate – pentru că numai așa putem vorbi de creșterea calității vieții în Piatra Neamț. Un oraș bogat înseamnă un oraș în care cartierele de periferie sunt transformate în locuri mai bune de trăit.”
Soluții la problema costului apei
„Pe nedrept, plătim metrul cub de apă mult mai scump decât locuitorii altor orașe din Moldova. Ca inginer constructor hidrothenist, am mai multe soluții la această problemă.
Municipiul Piatra Neamț este consumator preferențial pentru Compania Județeană Apa Serv și nu este normal ca pietrenii să suporte pierderile companiei din întreg județul. De asemenea, investițiile făcute pe bani europeni au fost supraevaluate, ceea ce a dus la o cotă ridicată a amortizărilor în prețul apei. Acestea ar trebui revizuite în sensul scăderii lor în acord cu prețurile reale de execuție. În al treilea rând, așa cum s-a scris deseori în presă, cheltuielile cu aparatul birocratic al companiei sunt imense. Nu în ultimul rând, lucrările de întreținere și reparații făcute din fondurile proprii sunt încredințate la suprapreț firmelor de casă.
Dar cel mai important lucru este ca acestei companii să i se impună contorizarea individuală, la punctul de consum, pentru ca cetățenii să plătească direct companiei apa ce o consumă.”
2 comentarii
Felicitari, Domnule Ignat!
Va adresez aceste felicitari pentru modul de abordare a realitatilor municipiului Piatra Neamt.
Succes in demersul dumneavoastra.
Am ceva de completat la mesajul anterior. Nu stiu daca dl. Ignat s-a gandit la gestionarea sistemului de colectare a deseurilor menajere/punctelor de colectare din municipiului Piatra-Neamt. La vremea respectiva a fost un proiect finantat din bani europeni considerat ca fiind un proiect de succes in Romania si nu numai. Intre timp, aproape ca s-a ales praful..
Cu stima,
Gheorghe OCNEANU
PS1. Poate ar trebui initiat un dialog cu Dl. subprefect Neculae care,la vremea respectiva, a fost sufletul proiectului.
PS 2 In functie de un eventual raspuns poate as putea sa-i raspund credibil nepotului meu canandian (4 ani si jumatate) care, la un moment dat m-a intrebat: Gran’ Pa, why is dirty in Piatra-Neamt?
Inca nu i-am dat un raspuns plauzibil. Atunci I-am spus ca va fi curat maine/in viitor (tomorrow). Ce credeti ca mi-a raspuns copilasul? Gran’ Pa, remeber there is no tomorrow. Today is tomorrow….