În iulie 1934, ministrul Muncii, Sănătății și Ocrotirilor Sociale, dr. Ioan E. Costinescu a venit la Piatra Neamt să pună piatra fundamentală la noul spital, cunoscut astăzi sub denumirea de spitalul vechi sau ”Dr. Costinescu”.
Lucrările s-au încheiat în anul 1935 și au costat 30.000.000 lei. De altfel, pe basorelieful sculptat de Iosif Fekete Negrulea pe spitalul vechi stă scris: ”Acest spital s-a clădit în anul 1935 sub domnia MS Regelui Carol al II-lea, fiind prim-ministru Gh. Tătărescu, iar ministrul al sănătății I.E. Costinescu”.
În prezent, cea mai veche unitate spitalicească din județ prezintă risc seismic în exploatare, fiindu-i afectată structura de rezistență. ”La ora 9, domnul ministru urmat de autorități și un foarte numeros public a plecat spre locul unde se clădește spitalul. După sfințire, domnul ministru I. Costinescu a pus piatra de temelie. Preot I. Manoilescu, protoiereu, spune că asistăm la un moment fericit: punerea pietrei fundamentale a monumentalului spital, care va alina suferințele unei întregi regiuni a Moldovei. Dl. Al. Gheorghiu, primarul orașului, spune că bucuria pietrenilor este mare, când se gândesc că au printre ei pe dl. dr. Costinescu, ministrul muncii, sănătății și ocrotirilor sociale. Se pune astăzi piatra fundamentală a unui spital, care, prin proporțiile lui, va fi o podoabă nu numai pentru orașul nostru, ci pentru întreaga Moldovă. Dl. L. Mrejeriu, prefect, spune că nu poate fi realizare mai profund omenească, decât aceea care alină durerea și suferința, decât aceea care însănătoșind fizic, însănătoșește moral. Dl. dr. C. Petrescu, medic primar, spune să ne gândim că primele spitale, au fost instituțiuni creștine.
Construirea noului așezământ din Piatra Neamț se poate realiza datorită grijii și dragostei pe care domnul ministru al sănătății publice, dr. Ioan Costinescu, a arătat-o acestui județ. Cel din urmă ia cuvântul domnul ministru doctor Ioan Costinescu, care spune: «Am început activitatea noastră guvernamentală în acest județ, cu clădirea unui spital, pentru simplu motiv, că sănătatea este cel mai de preț bun pământesc. Statul are față de populația sa multe și mari datorii. Unii guvernanți cred că și le îndeplininesc dacă îi procură poporului localuri de petrecere, de distracție. Noi credem că-i folosim mai mult și mai bine poporului, dacă-i dăm instituții pentru ridicarea intelectuală și morală, adică: spitale, școli și biserici. În județul Neamț mor 25-30% din noii născuți. Cum vrem noi să rezolvăm problema sanitară? Mai întâi vom înființa în capitala fiecărui județ, câte un spital complect, cu toate serviciile, având medici specialiști, instrumente și medicamente. Spitalele din județ le vom înzestra cu tot ce le trebue, pentru a putea face față nevoilor sanitare mai ușoare. Vom căuta să avem un medic la 10.000 locuitori și de se va putea chiar la 6.000, după cum e în țările civilizate»”. (Avântul, 3 iulie 1934)
-
Pavilion destinat locuințelor de serviciu
Peste cinci ani, spitalul a fost completat cu un pavilion de toată frumusețea, destinat locuințelor personalului administrativ și sanitar auxiliar. În 1939, ministrul al sănătății era generalul dr. Nicolae Marinescu, în guvernul Constantin Argetoianu.
”Clădirea este izolată de spital, are etaj, mansardă și e formată din 40 de camere, construite după toate regulile moderne. Localul a fost terminat grație străduințelor domnului dr. Ungureanu, directorul spitalului și a fost vizitat și de domnul ministru g-ral Marinescu cu ocazia inspecției inopinate de zilele trecute.
Inaugurarea acestui pavilion s-a făcut cu fastul cuvenit, din partea ministerului fiind de față dl. arh. Slătineanu și dl. ing. Gh. Lupu, conducătorul lucrărilor. Sfințirea a fost oficiată de pr. V. Constantinescu, parohul bisericii Sf. Ioan – Mărăței care a evidențiat această operă de maximă importanță pentru personalul acesta devotat, a cărui muncă și abnegație pot fi constatate zi și noapte.
Dr. Ungureanu, directorul spitalului, a adus mulțumiri d-lui general dr. Marinescu, ministrul sănătății, prin grija căruia s-a putut înfăptui acest pavilion, cerând totodată și mai departe concurs din partea colegilor și subalternilor pentru bunul mers al instituției. După ce a vorbit domnul dr. Corneleac, medic secundar al spitalului, care a arătat importanța acestei realizări, a luat cuvântul dl. N. Radu, administratorul spitalului, care a scos în evidență buna armonie din această instituție, legătura dintre șef și subalterni, recomandând și pe mai departe același devotament de muncă pentru îndeplinirea frumoasei și grelei misiuni, aceea a carității sociale. A urmat o mică gustare, după care asistența a vizitat spitalul, ocazie cu care n-a lipsit cuvântul de îmbărbătare și blândețe pentru bieții suferinzi. La solemnitate au mai participat domnii dr. Enăchescu, medic primar la interne și C. Mudreac, medic primar radiolog, farmacistul I. Florescu și întreg personalul auxiliar”. (Avântul, 21 mai 1939)
* Accidentul avocatului Grigoraș
Încheiem această evocare cu o știre, în care un cunoscut avocat din Piatra Neamț a avut nevoie de o intervenție chirurgicală la Spitalul din Piatra Neamț.
”În timp ce se întorcea dintr-o excursie, făcută cu mai mulți viligiaturiști la Mănăstirea Neamțului, domnul avocat Grigoraș și-a perdut echilibrul la o curbă și a căzut din mașina deschisă în care călătorea, rupându-și clavicula stângă și două coaste.
În stare gravă a fost transportat la spitalul «Dr. Costinescu» din Piatra Neamț, unde domnul doctor Valeriu Ungureanu a procedat la o intervenție chirurgicală și i-a cusut clavicula. Accidentatul se află acum în afară de orice pericol”. (Avântul, 29 iulie 1939)
Ana MOISE