Noul consilier al județului cu atribuții de supraveghere în instituțiile subordonate CJ Neamț, Dumitru Crăescu, și-a intrat în pâine și la conferința de presă de vineri, 4 septembrie, a scos la iveală situații tolerate până acum. Existența barurilor din apropierea centrelor cu copii cu probleme, documente incomplete sau obiective păzite de șoferi sau bucătari au fost printre subiectele discutate.
„La centrele unde sunt cazați copii cu probleme, existența unor societăți comerciale (n.r. care vând băuturi alocoolice), nu-și are locul. Aici nu aș vrea să arunc vina pe nicio altă instituție publică, adică primăria. Aceste societăți, când și-au cerut autorizarea, au cerut-o ca societate comercială, privind comercializarea de alimente. Între timp, s-au transformat în niște mici crâșmulițe, baruri. Sunt amplasate la o distanță mai mică decât prevede legea față de aceste instituții și sunt un loc ideal pentru unii copii mai mari de 14 ani care-și mai iau «bomboane». Am vorbit cu doamna Păvăluță, director la DGASPC Neamț, am făcut sesizare la Poliția Municipală și Locală, pentru a se verifica în ce măsură acele societăți își desfășoară activitatea și văzut ce măsuri pot fi luate pentru a opri aceste mici activități de comerț care sunt amplasate fără a avea autorizație”, a spus Dumitru Crăescu.
De asemenea, acesta a mai spus că s-au găsit documente superficial completate legate de protecția muncii, incomplete sau necompletate de 10 ani. În urma unui control efectuat de compartimentul de specialitate al CJ, în instituțiile subordonate, au fost găsite „Mijloace de semnalizare și atenționare la obiective în proporție de 50%, aici mă refer la tehnica aflată sub tensiune, vorbim de curent electric. În aceste centre care aparțin de Direcția pentru Protecția Copilului, acolo unde sunt copii, ei sunt dispuși să pună mâna. Același lucru referitor la stingerea incendiilor, instruirea angajaților și personalului. Paza și siguranța obiectivelor: la majoritatea obiectivelor paza nu există sau este asigurată cu personal angajat în instituție, de exemplu, șofer sau bucătar. Legea spune clar că agentul de pază și securitate este o categorie aparte de salariați”, a declarat Dumitru Crăescu.
Ca să completeze lista cu „nereguli”, Constantin Iacoban a declarat că nu există niciun responsabil în CJ pe protecția muncii și stingerea incendiilor.
„Când am preluat mandatul de președinte interimar, am observat că la protecția muncii și stingerea incendiilor nu există nici o persoană responsabilă pe aceste segmente. M-am întrebat, dacă în Consiliul Județean este așa, cum o fi în alte unități?”. (Oana IOSUB-TOMA)