Zilele europene ale patrimoniului vor fi marcate și la Piatra-Neamț, cu trei manifestări.
Direcția pentru Cultură Neamț a trimis invitații instituțiilor din domeniu și a primit răspuns de la Centrul “Carmen Saeculare”, de la Biblioteca Județeană și de la Forumul Montan.
„Centrul de cultură va organiza o șezătoare tradițională la Liceul Ion Creangă din Pipirig, chiar în ziua de 19 septembrie, iar Biblioteca Județeană o expoziție cu tema: De la meșteșuguri la industrie – patrimoniul tehnic și industrial din România”, a declarat Rocsana Josanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț.
„Pentru că ambele instituții aveau deja un buget stabilit pentru aceste manifestăr, m-am gândit ca, din puținii bani pe care îi avem, să sprijinim GASTROFEST, o manifestarea care va avea loc în Ștrandul Piatra-Neamț, sub patronajul Fomului Montan Român, în parteneriat cu Asociația Valea Ozanei și Asociația CICIA. Felicit toți organizatorii și mai ales ONG-urile, care în ultimul timp se implică din ce în ce mai mult în activități culturale. Nu pot să nu remarc că în Târgu Neamț și în întreaga zonă s-au desfășurat manifestări cu impact deosebit din luna iulie încoace, și sper că același lucru se va întâmpla și la Piatra-Neamț, și la Roman”.
GASTROFEST se va desfășura în perioada 18-20 septembrie și își propune să pună în valoare gastronomia, parte a patrimoniului nostru imaterial, care trebuie tratată cu importanța cuvenită. Organizatorii – care au reușit să adune peste 20 de invitați – au pregătit expoziții culinare, dar și de produse meșteșugărești și de artizanat.
„Sunt invitați participe ca expozanți unitățile administrativ teritoriale (comune, orașe, municipiu) din zona de munte a județului Neamț și a județelor învecinate, fermieri, producători (singuri sau în asociații), proprietari și administratori de unități de cazare (pensiuni, moteluri, hoteluri) și unități de alimentație publică, artizani și meșteșugari într-o manifestare complexă : Zilele culturii montane nemțene”, se arată în prezentarea evenimentului.
„Dorim să dăm o amprentă particulară acestui eveniment pentru a face să reverbereze din nou și mai amplificat spiritul muntelui, bucuria dărniciei lui, hărnicia locuitorilor și să punem în valoare acumulările de cultură, civilizație și spiritualitate”. (C. MIRCEA)