Anchetat de DNA pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, premierul Victor Ponta a fost trimis astăzi, 17 septembrie, în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Conform legilor în vigoare, Victor Ponta nu poate fi suspendat de președintele Klaus Iohannis, pentru că este judecat pentru fapte care nu au fost comise în timpul mandatului de premier, relevă gandul.info.
Premierul a fost trimis în judecată pentru 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor, alături de alte 4 persoane, între care senatorul Dan Șova și directorul Complexului Rovinari, conform comunicatului dat publicității de DNA.
Senatorul Dan Șova, fost ministru al Transporturilor, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați „Șova și Asociații”, a fost trimis în judecată sub controil judiciar pentru 3 infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani.
Celalalte persoane care au mai fost trimise în judecată sunt: Laurențiu Dan Ciurel, fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (C.E.R), pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată; Dumitru Cristea, fost director general al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), pentru cinci infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată; Laurențiu Octavian Graure, fost director economic al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru altul.
Comunicatul DNA – http://www.pna.ro/faces/comunicat.xhtml?id=6675.
CE URMEAZĂ?
Trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta nu atrage după sine suspendarea sa din funcție, apreciază gandul.info. Fiind vorba de fapte pe care le-a săvârșit înainte de a ocupa funcția de demnitate publică, președintele Klaus Iohannis nu are pârghiile constituționale pentru a lua vreo decizie. Legea fundamentală prevede că un membru al guvernului poate fi suspendat dacă e trimis în judecată pentru fapte care au legătură cu funcția. În cazul lui Ponta, acuzațiile se referă la perioada în care era avocat, nu premier.
În Legea Fundamentală aprobată în 2003 la ”răspunderea membrilor guvernului”, articolul 109 precizează că ”numai Camera Deputaților, Senatul și Președintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Președintele României poate dispune suspendarea acestora din funcție. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcție. Competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție”.
Premierul Victor Ponta a declarat în mai multe rânduri că președintele nu îl poate suspenda, deoarece faptele pentru care a fost trimis în judecată nu au fost realizate în timpul mandatului său de premier, ci în calitate de avocat.