Târgul de carte ”Libris” de la Piatra Neamț din acest an a fost, fără nicio îndoială, o ediție reușită. A contribuit la asta în primul rând schimbarea locației. Mutarea sa în Parcul Tineretului, în niște corturi aerisite, asigurând din start un mare număr de vizitatori și cumpărători. Toți cei care au expus carte s-au declarat mulțumiți de vânzări și de afluența de public. Nu discutăm aici calitatea cărților lansate, nici modul câteodată prea festivist în care s-a făcut, nici selecția invitaților. Pentru pietreanul iubitor de lectură, târgul a fost un prilej de bucurie și de răsfăț. Iar faptul că acolo s-au petrecut și alte lucruri, gen minispectacole de muzică folk, discuții ad-hoc despre cărți și autori, uneori agrementate și de un pahar de vin, nu a făcut decât să întărească ideea că asemenea manifestări sunt necesare cu condiția să fie făcute pentru public.
Pentru inițiații fenomenului, oricum se produc tot felul de evenimente, în care premiile se împart frățește, pe principiul ”anul ăsta eu, apoi tu în anul următor, cu condiția ca să facem parte din jurii pe rând”.
În paralel cu Libris, a avut loc și un nefericit eveniment în ștrandul municipiului, Gastrofest. Într-un loc înghesuit, nefericit ales, niște oameni bine intenționați au venit să prezinte și să vândă produse din care o parte puteau fi considerate tradiționale. Două chioșcuri cu colaci ungurești flancau zona, după care micii și friptura tradițională acopereau alte tentative de prezentare. Niște oameni foarte binevoitori de la Farcașa și de la Liceul Creangă de la Târgu Neamț s-au străduit să țină steagul sus, numai că nu prea aveau pentru cine. Lipsa de informare, programe alcătuite la nivel de cămin cultural, mizeria, fumul, toate coroborate, au dus la un fiasco pe bani publici. Păcat că numele unui academician respectat precum Radu Rey a fost legat de ”eveniment”.
Dincolo de toate acestea, să reținem ideea și să sperăm că autoritățile locale care au dat banii se vor sesiza și vor încerca ca la edițiile următoare să se implice măcar cu idei. Iar primul pas ar fi un decont la sânge al acestei ediții.
V. Bălănescu