Calendaristic vorbind, vara începe la 1 iunie și se termină la 1 septembrie. Pe Ceahlău, primele frunze îngălbenite prin fagi au anunțat venirea toamnei chiar mai înainte de septembrie.
Pentru cei de la Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău, perioada aceasta are o semnificație care depășește simplul calcul numeric. Este perioada din an cea mai bogată în evenimente. Este prilej de bilanț pentru slujitorii muntelui, prilej de rememorat realizările și împlinirile.
Mai mulți turiști ca niciodată
Într-un început, se cuvine amintit numărul mare al turiștilor care au urcat pe Ceahlău, ceea ce este un indicator al atracției pe care o exercită acest munte. ”În vara acestui an, au fost mai mulți ca niciodată: 24.227 de turiști, veniți din toate județele României, dar și de departe, din țări de pe aproape toate continentele”, precizează Cătălin Gavrilescu, directorul PNC. ”Firește că prezența atâtor vizitatori, goniți de canicula verii către răcoarea și aerul proaspăt al muntelui sau veniți de foarte departe pentru a-i cunoaște frumusețile și misterele, ne-a bucurat, dar ne-a și obligat, în egală măsură. Trebuie să fim gazde primitoare și atente, pentru ca, încă de la intrarea în parcul național, călătoria să se desfășoare în bune condiții și în siguranță”, adaugă acesta.
Turiști și falși turiști
Cum vara aceasta au fost mult mai mulți turiști, cei de la administrarea Parcului Național Ceahlău au avut mult de lucru. Asta și pentru că nu mereu cei care urcă pe munte respectă regulile. ”Din fericire, aceștia sunt foarte puțini acum, comparativ cu ce era în urmă cu vreo zece ani. Dar, chiar și așa, dacă din 100 de călători sunt 2-3 care aruncă gunoaiele pe unde vor, pe cărare, deși au fost atenționați că este interzis, e clar că pentru ceilalți, care vor să vadă natura la ea acasă și vor s-o vadă curată, este mai mult decât neplăcut să se împiedice de gunoaiele altora. Tocmai de aceea, noi am căutat, prin operațiuni de ecologizare permanente, să păstrăm traseele cât mai curate. Am avut și trei-patru acțiuni de curățenie într-o săptămână. Ne cerem scuze față de adevărații iubitori de natură, dacă, după ce am trecut noi și am strâns urmele lăsate de așa-ziși turiști, au mai trecut câțiva, din aceeași categorie, care au avut «grijă» să păteze din nou muntele. Eu zic că ne-am făcut datoria și, per ansamblu, am făcut tot posibilul pentru ca vizitatorii Parcului Național Ceahlău să-i găsească toate cărările curate. Mărturiile celor care au urcat și, la întoarcere, ne-au mărturisit că au găsit muntele curat sunt dovada că, măcar în această privință, roadele muncii noastre au fost vizibile”, mai spune Cătălin Gavrilescu.
Directorul parcului a ținut neapărat să mulțumească tuturor celor care au respectat – și respectă – cu adevărat natura și muntele și au demonstrat asta respectând traseele și păstrând curățenia. De asemenea, mulțumirile celor care administrează PN Ceahlău se îndreaptă și spre voluntari, în special cei de la Clubul de Ecoturism Montan ”Dr. Gheorghe Iacomi”, care i-au sprijinit prin acțiunile lor de ecologizare.
Parcul Național Ceahlău – bază de cercetare a biodiversității
Pentru administratorii muntelui, vara care a trecut a însemnat nu doar mulți vizitatori contemplativi la adresa frumuseții peisajelor, ci și un aflux de specialiști, veniți să studieze biodiversitatea. ”Acțiunile lor au avut loc în cadrul unor proiecte în derulare, desfășurate în colaborare cu specialiștii de la Parcul Național, fie în cadrul unor schimburi de experiență, fie, pur și simplu, pentru a explora tezaurul impresionant al biodiversității parcului”, spune același director, Cătălin Gavrilescu.
În luna iunie, a fost un schimb de experiență cu un grup de 12 specialiști în fitoterapie, interesați de studierea unor specii de plante medicinale din flora spontană a parcului. În august, 16 botaniști de la Grădina Botanică Regală din Oslo au cercetat, în cadrul unui studiu comparativ, specii de plante care se regăsesc în flora din Norvegia și din România, inclusiv din Parcul Național Ceahlău. Totodată, studenții au constituit o prezență constantă, mai ales pentru cercetarea pentru lucrările lor de licență, de la studenți veniți de la Facultatea de Biologie a Universitatii „Al.I. Cuza” din Iași, de la Farmacie, tot din Iași, dar și de la Cluj, Constanța și București.
August – luna evenimentelor
Începutul lui Gustar a fost, de departe, cel mai bogat în evenimente pe munte. După ce, pe 31 iulie, a fost inaugurat Centrul de Vizitare al Parcului Național Ceahlău – obiectiv care, de la bun început, a fost un mare succes -, a urmat ”Festivalul Muntelui Ceahlău”, eveniment în cadrul căruia Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău, în colaborare cu Consiliul Județean Neamț și Primăria comunei Ceahlău au desfășurat de acum tradiționalul simpozion dedicat Muntelui Ceahlău. Cea de a treia ediție a simpozionului științific ”Turism în Ceahlău – Prezent și perspective” a avut loc pe 3 august, la Durău, fiind prezenți peste 80 de invitați, de la universități din Iași, București, Cluj Napoca, Constanța, dar și din cadrul Universităților din Chișinău și Sadbbury (Ontario, Canada), precum și de la instituții și centre de cercetare din Piatra Neamț, București, Rădăuți și Roznov. Au participat, de asemenea, specialiști de la Muzeul Național de Științe Naturale ”Grigore Antipa” din București, de la Grădina Botanică Regală din Oslo (Norvegia), iar din partea Academiei Române au fost prezenți academicianul Dan Munteanu (președintele Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din România) și Constantin Toma (secretarul științific al Filialei Iași a Academiei Române). Lucrările prezentate în cadrul simpozionului urmează să fie reunite într-un al treilea volum consacrat evenimentului științific, care va fi editat la începutul anului 2016.
”Cam astfel a trecut peste noi această lungă vară, fierbinte nu numai prin gradele ridicate înregistrate de termometre, ci și prin gradul de implicare, cu devotament și fără răgaz, din partea tuturor celor care lucrează în cadrul Direcției de Administrare a Parcului Național Ceahlău. Pentru noi a fost o vară lungă, dar credem că am fructificat-o la maximum, cu succes, spre satisfacția miilor de turiști care ne-au vizitat parcul și a tuturor celor care iubesc cu adevărat Ceahlăul”, a conchis Cătălin Gavrilescu.
Legendele Ceahlăului
În afara grijii pentru curățenia și întreținerea traseelor, în luna iunie, ca parte a unui proiect derulat de Asociația ”Pro Grințieș”, sub ”comenduirea” inimosului profesor doctor Daniel Dieaconu, împreună cu administrația parcului, au fost amplasate panouri cu ”Legendele stâncilor din Ceahlău”. Acum, turistul se poate opri și citi câteva din legendele muntelui. Disponibile în română și engleză, istoriile sunt prezentate pe panouri amplasate în fața câtorva din multele formațiuni stâncoase din Parcul Național, cele care, prin farmecul lor, au inspirat aceste legende.
Mesagerul de Neamț; sursa foto: D.A. Parcul Național Ceahlău