Suma a rezultat din centralizarea proiectelor pe care oficialii pietreni le consideră prioritare pentru municipiu de acum până în anul 2020 și pentru care au de gând să acceseze finanțări europene. Primarul Dragoș Chitic a făcut astăzi o prezentare lapidară a celor mai importante proiecte din portofoliul pe care primăria îl pregătește pentru începutul anului 2016, când vor apărea ghidurile de finanțare și vor demara procedurile de depunere a proiectelor spre aprobare. Din lista enumerată de primar, s-au desprins câteva investiții importante: reabilitarea actualului sediu al CMI Urban din coasta primăriei și transformarea acestuia în Casa Căsătoriilor (un milion de euro); extinderea și modernizarea liniilor de troleibuz cu tot cu troleibuze noi (cam 35,16 milioane de euro, proiect la care primăria va iniția un parteneriat cu societatea Troleibuzul și Consiliul Județean Neamț); sistem de monitorizare video a traficului (un milion de euro, 100 de camere video, dispecerat și centru de comandă la Poliția Locală); reabilitarea și modernizarea a 11 licee, 13 grădinițe și creșe și 10 școli generale (aprox. 3,32 milioane de euro); 18 kilometri de piste pentru bicicliști (674.000 de euro, trei trasee care să unească pe două roți cartierele cu centrul municipiului); acoperirea albiei Cuejdiului cu 2-4 platforme în continuarea celei existente, și spre Aurora, și spre Pietricica (aproape 8.7 milioane de euro); construirea de locuințe sociale, locuințe de tip familial și locuințe protejate; pietonal cu pasaj subteran în Piața Ștefan cel Mare, de la Unic la Palatul Telefoanelor (4,13 milioane de euro); reabilitarea centrului social ”Castani” și cantină socială, precum și un nou cămin de bătrâni.
”Însumate, aceste proiecte au o valoare considerabilă, de 62,5 milioane de euro, dar consider că este realistă, fiindcă, dacă ne uităm la perioada 2007-2013, primăria a accesat proiecte în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro. Proiectele au fost centralizate și le prezentăm public, dar fac precizarea că ele pot suferi modificări, în plus sau în minus, în funcție de prevederile finale ale ghidurilor de finanțare, care, la acest moment, nu sunt încă apărute. Lista cuprinde, deci, tot ce ne propunem să facem și le-am menționat doar pe cele care considerăm noi că au șanse la finanțare, bazându-ne pe actualele condiții impuse pe programele operaționale. Sunt și alte proiecte pe care le avem în vedere. Sunt câteva luni de zile de când lucrăm la aceste proiecte, aflate acum în stadii diferite de pregătire, s-au constituit grupuri de lucru care se întâlnesc periodic și dorim să avem pregătite documentele preliminare până la demararea procedurilor de depunere. Consider că avem o experiență, noi, ca instituție, în atragerea fondurilor europene și, personal, consider prioritară atragerea banilor europeni în municipiul Piatra Neamț”, a declarat primarul Dragoș Chitic.
Acesta a precizat că bugetul municipiului Piatra Neamț poate suporta cota de 2% (contribuția proprie a solicitantului), precum și cheltuielile cu documentația, care vor deveni eligibile odată cu aprobarea proiectului. Abia în chestiunea concretă a proiectelor și a contractelor de finanțare apare o problemă, fiindcă ghidurile de finanțare vor apărea cel mai probabil la începutul lui 2016, ceea ce înseamnă că proiectele vor putea fi depuse, probabil, în a doua jumătate a anului viitor și abia prin 2017 dacă se vor semna contractele de finanțare pentru cele aprobate. ”Perioada de implementare depinde de amploarea lucrărilor prevăzute în proiect, care poate fi de la câteva luni până la câțiva ani”, a mai spus primarul Dragoș Chitic.
Lista propunerilor pentru care Primăria Piatra Neamț intenționează atragerea fondurilor europene este următoarea:
http://mesagerulneamt.ro/wp-content/uploads/2015/10/centralizator-proiecte.pdf
(D. OSTAHIE)
Un comentariu
Alveole pentru microbuze ca incurca traficul cand opresc si garduri de protectie a spatiului verde in Darmanesti .