Motto: Din bube, mucegaiuri și noroi, iscat-am frumuseți și… reguli noi
În această vară, învățământul nemțean și-a arătat fața lui hâdă, așa cum io cunoaște toată lumea din sistem, dar nimeni nu vorbește despre ea, ca să nu tulbure liniștea personală și de partid. Practic, în învățământul nemțean, toată vara au fost scandaluri. Ministerul a intervenit cu anchete, a propus sancțiuni și directive, pe fondul examenelor desfășurate la toate nivelurile, de la cel pentru ocuparea postului de inspector general, trecând prin examenul de bacalaureat și apoi cel de admitere la liceu. Toate au fost discutate, analizate, comentate și, într-o societate normală, în care fenomenul educațional nu promovează frauda și aranjamentele, demisiile și demiterile ar fi venit firesc.
În Neamț, unde, taman în timpul verii, am avut inspectorat fără inspector general atestat de un concurs, am avut fraudă dovedită la examenul de bacalaureat, am avut fraudă după repartizarea computerizată la admiterea în liceu, am avut un o sesiune de acordare a gradațiilor de merit cu câteva dosare strigătoare la cer. Dacă nu ar fi fost o apariție în media națională, probabil că nimeni nu s-ar fi deranjat să facă verificări, mai ales că, în Neamț, competența inspectoratului avea (și are) cel mai important gir: al partidului de guvernământ. Acum, după ce a început noul an școlar, aflăm că, în Neamț, totul este roz bombon, fără picățele, că avem un inspectorat credibil, performant și bine intenționat. Asta chiar dacă a fost nevoit/ obligat să mai ocolească legea, pe ici, pe colo, prin părțile esențiale.
Lunga vară a interimatului strategic și teoria conspirației
Înainte de examenul de bacalaureat, ISJ Neamț nu defila decât cu Elena Laiu ca șef cu patalama – a se citi concurs câștigat -, așa că numirea ei drept conducător județean peste bacalaureat a venit oarecum firesc. Mai ales că dorința de mărire a fostei profesoare de la Seminarului Teologic ”Veniamin Costachi” a fost alimentată și de interese de partid de la Târgu Neamț. Plasarea unei profesoare/ inspectoare într-o asemenea poziție, fără experiența unor examene de această anvergură, a alimentat o terie a conspirației: scandalul fraudei de la bacalaureat a fost plasat la Târgu Neamț, tocmai pentru a fi în curtea noii inspectoare, ca răspuns pentru lipsa de eleganță politică a gestului de a o elimina pe fosta inspectoare Gabriela Banu, omul pe care Viorel Stan se baza în asemenea ocazii. Dacă se adaugă aici și faptul că pe toate drumurile se vorbea că vor fi probleme la Colegiul ”Ion Creangă”, teoria își întărea conturul. Decizia de a nu se mai organiza acolo examen și mutarea centrului de examinare la Liceul ”Vasile Conta” a accentuat și mai tare aceeași idee. Directorul de la Creangă este văzut ca un protejat al lui Viorel Stan, iar directoarea de la Conta este fina primarului de la Târgu Neamț.
În momentul când a izbucnit scandalul, pe mâna unui profesor de la ”Ion Creangă”, și zeci de elevi, din Târgu Neamț și împrejurimi, au pierdut dreptul de a da examen de admitere la facultate, evident că deficitul de imagine a fost transferat în curtea PSD-ului, despre care se spunea că nu-l mai susține pe Stan pentru funcția de inspector general.
Trebuie să recunoaștem că, în țara teoriilor conspirative de tot felul, sună interesant acest scenariu și parte din elementele sale se susțin în realitate. Adevărul este însă altul: sistemul plin de fraude de la bacalaureat a clacat într-un moment când unii și-au dorit să arate că treburile nu funcționează bine fără ei. Numai că nu se așteptau la dimensiunile dezastrului. Iar dacă adăugăm aici și nepriceperea evidentă a Elenei Laiu, în a gestiona acest gen de crize, cumulată cu noncombatul strategic al lui Viorel Stan (plecat în concediu de studii pentru concurs), tabloul este complet.
Gestionarea dezastrului, un dezastru la pătrat!
Ce a făcut Inspectoratul când s-a trezit cu plăcintele fierbinți de la bacalaureat și admitere în brațe? A tergiversat, a mințit prin omisiune, i-a executat de-a valma pe elevii implicați (vinovați, mai puțin vinovați și chiar nevinovați) și a făcut tot posibilul să-i acopere pe inspectorii și profesorii răspunzători de corecta desfășurare a lucrurilor.
La bacalaureat, au fost sancționați câtiva profesori mai slabi de înger, de la țară, și gata. Elevii – cei prinși, nu toți, pentru că, de pe lista inițială, au dispărut mulți -, au fost pedepsiți exemplar. Nimeni nu a făcut nimic pentru cei care au înlesnit frauda. Și-a făcut cu adevărat treaba comisia județeană? În câte locuri au mers membrii ei, ca să vizioneze casete prin sondaj?
Ca să ne întoarcem la locul faptei, la Târgu Neamț, am întrebat Inspectoratul dacă este adevărat că direcțiunea liceului ”Vasile Conta” a anunțat că nu are condițiile necesare pentru organizarea examenului. Răspunsul este antologic: comisia județeană a rezolvat totul și erau condiții. Răspunsul a fost evitat cu stupiditate, pe modelul birocratic al unei instituții de tip comunist.
Nu am auzit ca Inspectoratul să facă o conferință de presă și să răspundă la o întrebare simplă: cum a fost posibil ca elevii din toate liceele dintr-un oraș să fie bănuiți de blat? Nu cumva era un sistem care dăinuie de mult timp, așa cum vorbesc legendele urbane? Elevi, copii de VIP-uri locale, cu note la limita corigenței în tot liceul, au luat bacalaureatul cu 10, fără ca asta să mire pe cineva, nici măcar pe profesorii de la clasă, care știau foarte bine cu cine au de-a face. Au mirat pe cineva aceste performanțe specifice? I-a tras cineva de mânecă pe cei care au organizat examenele? Nu! Și sigur că-i găsim pe lista celor cu salarii de merit.
Acesta este sistemul, așa funcționează, iar cei aflați la vârf s-au pliat fără probleme. Aranjamentele se fac pe față, iar dacă, din întâmplare, sunt descoperite, mușamalizarea se face prin ascunderea rahatului sub preș. Se evită orice discuție reală, iar autoritățile nu se implică, pentru că au, la rândul lor, copii, nepoți și… nu se știe niciodată.
Ce s-a întâmplat în Neamț după repartizarea computerizată la licee frizează absurdul. 139 de elevi, zice Ministerul, au fost ajutați să se mute în alte licee sau în alte clase decât le dădea dreptul media de la examen. Nu unul, nu doi, este vorba despre 139 de cazuri! Încălcarea regulilor a fost recunoscută prin readucerea elevilor acolo unde meritau după examen, cu promisiunea făcută multor părinți că lucrurile ”se vor rezolva” după primul semestru sau, cel târziu, după un an. Când oamenii vor uita.
Cine a aprobat toate aceste transferuri ilegale? O comisie formată din inspectori parte a echipei de la IȘJ. Oameni care trebuie să vegheze la corectitudinea actului de învățământ din Neamț, în frunte cu aceeași Elena Laiu. În cazul lor, pentru a verifica dacă au greșit, s-a ales o altă comisie, formată din colegi ai acestora, în frunte cu bătăiosul inspector Gheorghe Brânzei. Iar comisia și-a făcut datoria: a constatat că, deși au aprobat ilegalitățile, inspectorii sunt nevinovați, fiindcă nu există urmări! Logica este specifică învățământului nemțean: elevii care au copiat și nu au fost prinși pot fi felicitați, profesorii care i-au ajutat pot fi premiați, iar inspectorii promovați.
Motivarea unei ilegalități
Cheia absolvirii de vină o reprezintă un document inedit, numit ”Procedură operațională nr. 64/14.07.2015”, care devine, brusc, mai important și mai legal decât metodologia de examen! În singurul comunicat de presă transmis de ISJ Neamț, se spune clar: ”Prevederile procedurii au fost asumate de toți membrii Comisiei de admitere, iar aplicarea acestora s-a realizat, unitar, în cadrul comisiei”.
Practic, ni se spune că, la nivelul Inspectoratului Școlar, s-a constituit un grup, ca să pună la cale încălcarea metodologiei de examen! Au acționat unitar, au scris o metodologie, pe care au pus-o în aplicare încălcând regulile examenului. Și acest lucru, vizibil din cer, nu interesează pe nimeni, pentru că nu au existat urmări.
Firește că o asemenea procedură, mai importantă decât metodologia, e de așteptat să poată fi găsită, publicată undeva, pe site-ul inspectoratului măcar, PENTRU CA TOȚI ELEVII ȘI PĂRINȚII INTERESAȚI SĂ CUNOASCĂ REGULILE JOCULUI. Ei bine, noi n-am găsit-o, nici măcar la secțiunea admitere, unde i-ar fi fost locul. Am găsit, în schimb, un model de cerere, publicat la data emiterii procedurii.
De fapt, procedura este un act intern, menit să fie un ghid, cu norme și responsabilități ale fiecărui membru al comisiei, dar ea nu poate depăși cadrul legal al metodologiei naționale. Șmecheria cu procedura poate păcăli pe cineva care nu cunoaște sistemul, dar nu și pe oamenii care lucrează în Inspectorat. (Valentin BĂLĂNESCU)
2 comentarii
Celor din Minister, cand au facut controlul, nu li s-a ararat procedura cu pricina, de au considerat transferurile ilegale? Sau aceasta procedura este facuta dupa? Sau paoate Ministerul le-a sugerat?………….. Sau…
Felicitari pentru articol! Amplu, obiectiv, arata realitatile din ISJ. Asteptam cu interes(…). si, poate se vor sesiza cei care trebuie sa o faca……
Doamne ajuta!