Ultimul răcnet în materie de dotare medicală pe ce înseamnă intervenție chirurgicală se va găsi la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț odată cu intrarea ”în pâine” a noului bloc operator. Începută cu hopuri și continuată cu sughițuri, cunoscută drept ”Proiectul Nefromed”, investiția de la spitalul județean a ajuns la 90% stadiu de realizare, după cum a anunțat astăzi, 30 octombrie, conducerea spitalului și reprezentantul furnizorului. Toate aceste lucruri au fost spuse presei într-o conferință de presă susținută de Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean, împreună cu Ioan Lazăr, directorul spitalului și echipa acestuia.
Florin Tudor, directorul Relații Furnizori din cadrul Medicare Tehnics SA, a precizat că blocul operator nou va intra în probe funcționale pe 30 noiembrie, până atunci urmând a fi încheiate ultimele aspecte, care țin de instalațiile electrice, respectiv conexiunea cu punctul de transformare al spitalului, și de montarea PVC. Din descrierea făcută de dl. Tudor, s-au desprins câteva cuvinte de bază, cel mai important fiind, de departe, ”asepsie”, acesta garantând că, odată intrate în circuit, noile săli de operație vor scădea cu 60-70% riscul infecțiilor intraspitalicești. Cel de-al doilea cuvânt foarte important este ”modern”.
Practic, noul bloc operator înseamnă 5 săli de operație noi, moderne, făcute, amenajate și dotate cu ultimele noutăți în materie medicală și legislativă, o ”îmbunătățire reală și vizibilă”, după cum a spus Florin Tudor. ”Au fost privite ca un sistem integrat”, a precizat acesta, adăugând că ”fiecare sală este modulară și pretabilă pentru orice fel de intervenție chirurgicală, iar actualele dotări, care vin să le înlocuiască pe cele din anii ’70-’80, se mai pot întâlni doar la Spitalul de Neurochirugie din Iași”.
Ca exemple, Florin Tudor a prezentat trei piese de rezistență: echipamentele de ablație tumorală cu ultrasunete, un adevărat ”aspirator de tumori”, care asigură intervenții fără sângerări masive și recuperarea rapidă a pacientului, dar, în același timp, asigură și eficiența în timp și lipsa costurilor asociate pentru spitalul care le deține. Alte pièces de résistance sunt aparatele de radiologie mobilă, din care se remarcă angiograful – ”Unic la ora actuală în Moldova” – și care va avea o largă aplicabilitate, de la politraumatisme până la accidente vasculare. Nu în ultimul rând, au fost pomenite echipamentele de videoendoscopie, cu accent pe microscoapele chirurgicale, ”un câștig pentru chirurgi”, folosite mai ales în intervențiile oftalmologice, neurochirurgice și de chirurgie plastică reparatorie.
După finalizarea lucrărilor la blocul operator din clădirea Nefromed, proiectul continuă în aceeași linie, de modernizare și reabilitare a Spitalului Județean, cu pasarela de trecere în clădirea spitalului și, ca ultimă etapă, modernizarea actualelor săli de operație. La final, SJU Piatra Neamț va avea opt săli de operație ca la carte, aparatură cât să-și dorească medicii chirurgi să vină la Piatra Neamț și, potrivit dr. Silviu Verzea, directorul medical, ”o serie de îmbunătățiri care vin în sprijinul Spitalului Județean pentru creșterea calității serviciilor medicale oferite, fiindcă principalul obiectiv al Spitalului Județean este să vină în întâmpinarea nevoilor populației în privința asistenței medicale asigurate”. (D. OSTAHIE)