Ce-ar putea să facă un guvern de tehnocrați pentru județul Neamț? Multe, mai ales că acum se presupune că stăm de vorbă cu un executiv care nu controlează carnetele de partid la intrarea în sediul ministerului și care va lua în serios lucrurile esențiale pentru un județ.
Primul lucru pe care-l așteaptă nemțenii îl reprezintă o declarație clară privind infrastructura rutieră și nu numai. Practic, capitala de județ, Piatra Neamț este izolată. drumul spre Bacău este o catastrofă, la fel și ceș spre Ardeal, iar porțiunea dintre Bicaz și Poiana Teiului o rușine. Ca să nu mai vorbim despre mult-discutata autostradă spre Târgu Mureș.
Al doilea lucru așteptat de oameni, chiar dacă nimeni nu are curajul să o spună, în Neamț societatea civilă fiind un fel de asociații abonate doar la proiecte neramburasbile via Consiliul Județean sau primării, este o deparazitare politică a administrației, măcar la nivel de portar, femei de serviciu și șoferi. Pentru că orice numire s-a făcut pe intereotul s-a făcut pe interes politic sau al unor politicieni personal. S-a demonstrat clar că personal contractul din prefectură a acționat în calitate de postac de partid și totul a rămas la fel.
Oamenii așteaptă ca șefii instituțiilor descentralizate să fie analizați după munca depusă nu după hârtiile trimise la minister plus cadourile aferente. Situația unui asemenea șef care se plângea mai ieri că așa nu se mai poate trăi, tocmai i s-a schimbat șeful acum câteva luni și acum trebuie să plece iar cu pachete la capitală. După care să se facă publice aceste evaluări. Iar cei care au îngrășat doar conturile de la partid sau ale șefilor să fie dați de-a dura.
Se așteaptă o analiză a schemelor de personal de la nivelul descentralizatelor, încărcate cu fini, neveste, amante, prieteni de partid, dar și al angajărilor de funcționari publici făcute în ultimii ani, cu concursuri respectând litera legii dar la care au participat doar cei care trebuiau să câștige. După această analiză o minimă informare ar fi foarte bine primită.
Nemțenii mai așteaptă vești bune și în privința egalității în fața legii, adică micul contribuabil să fie egal cu firmele șefilor de partid atunci când este vorba de contracte publice sau de aplicarea legii. Adică, ceea ce cerea și președintele Iohannis, impunerea legii și pentru cei care până acum beneficiau de imunități speciale, generate de privilegii locale.
Valentin Bălănescu
Un comentariu
Sunt citeva asteptari pertinente as spune eu,referitor la articolul publicat,dar ramine de vazut daca vor avea o finalitate practica.Trebuie sa recunoastem ca noi, moldovenii am fost si suntem discriminati constant,de unde si nivelul de trai si rata somajului diametral opuse.Deocamdata noul guvern,as spune o echipa incropita in graba cu persoane de profesii si ocupatii diferite probabil vor incerca sa faca ceva,sau macar sa mentina ceeace afost bun in guvernarea anterioara.