interviu cu deputatul Ștefan Burlacu, secretar general adjunct al MP
– V-ați declarat rădăcinile din Neamț. Sunteți la curent cu evoluția județului Neamț în tot acest timp cât ați fost la București? Ce credeți că ar trebui schimbat, pentru ca județul Neamț să fie așa cum reiese el din promisiunile electorale?
Eu consider că, dimpotrivă, naveta București – Piatra Neamț este folositoare. Te ajută, de exemplu, să ai o abordare mai obiectivă și mai calificată a întregii situații, fiindcă poți observa cum este și în altă parte și ai un termen de comparație. Vezi, de exemplu, că în alte județe se pot și se fac multe și la noi nu. Județul nostru și Piatra Neamț, ca reședință de județ, au nevoie de un restart. De un nou început, care să faciliteze accesul capitalului și al investițiilor, astfel încât oamenii să aibă un loc de muncă, o sursă sigură de venit.
– Ați fost ofițer SPP, ați stat lângă umărul președintelui Traian Băsescu. Cum este Traian Băsescu în postura de ”obiectiv” de păzit? V-ați servit patria sau l-ați servit pe Traian Băsescu?
V-ar intriga un răspuns de genul: ”Patria era Traian Băsescu!”? Probabil că da, așa că nu o să o spun direct. Dacă, totuși, credem în democrație și în valorile sale, atunci trebuie să respectăm instituția Președintelui României, întrucât este funcția cu cea mai mare legitimitate oferită în mod direct de poporul român. Am fost pregătit și am jurat să îmi apăr patria, România. Președintele României era Traian Băsescu.
– Acum, în Mișcarea Populară fiind, vă serviți patria sau partidul?
Sunt lucruri profund diferite. Legătura dintre un ofițer și patria sa este directă, puternică și mistică. Nu există termen de comparație cu politica și cu nimic altceva. Partidul nu este altceva decât o sumă de oameni cu idei similare și același crez. Îmi doresc să pot să-mi servesc patria prin intermediul Mișcării Populare.
– Practica demonstrează că mediul privat renunță la ”privat” pentru a se încadra ”la stat”. Dvs. ați făcut invers, ați părăsit SPP pentru a intra în politică. De ce?
Pentru că mă simt prea tânăr pentru pensie și perspectiva unui job la o firmă de pază, chiar și în conducere, mi-ar fi creat un uriaș sentiment de inutilitate față de comunitate.
– De ce Mișcarea Populară?
După toate întrebările legate de Traian Băsescu, SPP și patrie?!
– Cum vedeți încadrarea Mișcării Populare pe scena politică românească? Are loc? Nu sunt prea multe partide pentru un popor care, după cum s-a demonstrat în ultimii ani, se declară sătul de politică și politicieni?
Poporul este sătul de acești politicieni și de această politică. Nu cred că vrea cineva partidul unic. Vi se pare că sunt multe partide, pentru că mai sunt câteva foste mari formațiuni, care încă nu au dispărut, dar ele au intrat deja în disoluție și vor dispărea. E o chestiune de timp.
– Poate face MP ceva pentru a schimba percepția publicului în privința politicii și a politicienilor?
Mișcarea Populare poate și va face. Va scoate oameni noi în față, va invita în politică oameni care au succes în alte domenii, domeniile în care activează și în care foarte mulți din ei au făcut deja performanță. Și, automat, se va schimba și percepția despre modul cum se face politică.
– Sunt multe figuri noi în rândul MP. Credeți că aceasta poate fi un atu al partidului?
În mod sigur, nu este un dezavantaj. Între un tânăr de treizeci de ani, manager la o companie privată, și Marian Vanghelie, dvs. ce ați alege?
– N-o să vă răspund la asta. Vă întreb, în schimb, cum vedeți echipa MP de la Neamț?
Încă prea mică pentru ambițiile noastre. Dar, buturuga mică…
– Considerați că lista candidaților cu care a anunțat MP Neamț că se va prezenta în orașe și municipii, în vara lui 2016, va fi suficient de atractivă pentru alegătorii din Neamț? Va fi convingătoare?
Nu are cum să fie atractivă acum, pentru că nu îi punem pe listă nici pe Leo de la Strehaia și nici pe Simona Halep. Candidații vor trebui să meargă pe stradă, să cunoască oamenii, să discute, să-i convingă. Altfel, suntem artificiali și aroganți, ca actualii politicieni, și mai bine ne lăsăm de politică.
– Dacă ar fi să îi cereți lui Moș Crăciun ceva pentru membrii și simpatizanții Mișcării Populare, ce ar fi?
25%.
– Dar dacă ar fi să-i cereți ceva pentru dvs.?
50%+1.
– Vă propun un exercițiu de imaginație: să spunem că ne aflăm în iunie 2016, noaptea alegerilor locale. Unde vă vedeți? Iar, ca o continuare, unde vă vedeți în ziua anunțării rezultatelor finale ale alegerilor locale?
La partid, cu pizza pe mese și bere la doză, sărbătorind o campanie epuizantă și un rezultat înspăimântător. Pentru ceilalți. După locale, vin parlamentarele.
– Îndrăzniți un pronostic în privința scorurilor alegerilor locale în Neamț, în 2016?
E prea devreme.
Ștefan Burlacu: ”Sper să începem din 2016 cu altfel de politicieni, care, într-adevăr, ne reprezintă pe toți”
”Mă bucură invitația domnului președinte, de a fi prezent la Piatra Neamț, la lansarea candidaților Mișcării Populare pentru primăriile municipiilor și orașelor din Neamț. Sunt și eu nemțean, sunt născut la Bălțătești; am plecat de mic de acasă, așa a fost situația anilor ’80, fiecare își vedea de drumul lui… Sunt colonel în rezervă, fost ofițer SPP. Din 2010, am intrat în zona politică. Eu ziceam că n-o să intru niciodată, mai ales după 18 ani de stat lângă politicieni. Am zis că nu-mi mai trebuie politică, nu mai vreau s-aud, dar iată că în politică niciodată să nu spui niciodată. Am venit în Mișcarea Populară de scurt timp și datorită unui personaj drag mie – am avut onoarea să lucrez cu dumnealui vreo patru ani de zile și să îi asigur protecția, ca ofițer de protecție -, cel care este inegalabilul Traian Băsescu, care mai are multe de spus în politica românească. Reîntoarcerea dumnealui m-a făcut să vin și să pun osul la treabă, ca să facem o politică sănătoasă, în sprijinul cetățenilor. Asta mi-am dorit eu. După trei ani în Camera Deputaților, pot să spun mai multe. Eu credeam că politica românească poate și trebuie să fie pentru cetățeni, iar cei care sunt trimiși acolo pot să ne reprezinte. Dar, de fapt, s-a demonstrat, în 25 de ani, că au făcut cu totul altceva decât să-i reprezinte pe cei care i-au trimis acolo. N-aș vrea să intru în detalii, că știți dvs. mai bine ca mine care e situația și ce se întâmplă în momentul de față, când unii dau cu subsemnatul pe la DNA, alții au alte probleme… Eu sper să se facă o curățenie cât mai rapid în zona asta și să începem, din 2016, cu o altfel de politică, altfel de politicieni, care, într-adevăr, vă reprezintă și ne reprezintă pe toți. Nu vreau să vă spun cuvinte mari, dar acesta e mesajul meu. Vin la Neamț, pentru că vreau să ajut echipa de la Neamț, mai ales că sunt născut aici, am copilărit aici și-mi doresc, din tot sufletul, să schimbăm imaginea acestui județ, și așa șifonată de-a lungul celor 25 de ani de politică postdecembristă. Ca secretar general adjunct, eu o să-i dau tot sprijinul domnului președinte. Veți avea în mine un sprijin indiferent unde mă voi afla. Sunt alături de voi. Mare parte de aici mă cunosc, o să mă vedeți în comunele dvs., în casele dvs., în următoarea perioadă. Îndemnul meu pentru dvs. este să facem în așa fel încât să fim deschiși și oricine vrea să vină lângă noi să o facă. Știți că este o vorbă – e loc pentru toată lumea sub soare. Haideți să încercăm să aducem tineri, să facem ceva să creștem această organizație frumoasă care este deja creată, să o dezvoltăm și, în iunie 2016, să putem avea un mesaj pentru nemțeni, iar noi să fim mulțumiți de munca pe care am făcut-o în această perioadă. Aș vrea ca, după iunie 2016, să fim acolo unde merităm, să putem face ceea ce trebuie și, după patru ani, să se vadă că Mișcarea Populară chiar face ceva pentru nemțeni”. (Dana OSTAHIE)