De fațadă, la ultima ședință din anul acesta a consiliului local Târgu- Neamț, aleșii locali s-au dat în stambă cu grija față de viitorul unui teren mult râvnit din urbe. Este vorba despre parcul Cetate, locul unde s-a creat un vad pentru manifestări publice și pe care toți oamenii cu posibilități financiare l-ar vrea în portofoliu. PSD-știi insistă pentru concesionarea unei suprafețe foarte rapid și a construcțiilor existente, cât timp se mai pot întocmi sigur documentațiile de către actuala administrație. Peneliștii vorbesc despre necesitatea de a mai aștepta, de a mai analiza, cu gândul că vor câștiga alegerile și vor putea ei hotărî destinul zonei. Evident că și unii și alții se gândesc doar la binele cetățenilor din oraș, așteptați să-și cheltuie banii la clienții unui partid sau al altuia, în funcție de conjunctură.
Acesta este cadrul în care s-a mai jucat un act din această piesă. Aleșii locali de la PNL, cu o majoritate în legislativul târgnemțean, nu au aprobat scoaterea la licitație publică a terenului din Parcul Cetate. Primarul Daniel Harpa inițiase un proiect de hotărâre prin se prevedea scoaterea la licitație publică deschisă în vederea concesionării unei suprafețe de 3969 mp și coonstrucții existente în Parcul Cetate de pe strada 1 Decembrie 1918 nr. 48.
„Nu dorim fracționarea acelei suprafețe de teren din Parcul Cetate pentru că vor fi probleme în ceea ce privește calea de acces. De aceea, este mai bine să căutăm un investitor puternic, cu potențial financiar”, a spus Aurel Aciocârlănoae de la PNL.
Vasile Dron de la PSD: „Să se specifice în caietul de sarcini interzicerea construcției de hotel pe acea suprafață de teren din parc. Cel mai important este să se construiască ștrandul, nu numai terasă”.
Mihaela Marian, tot de la PSD: „Care este motivul pentru care nu se dorește a se dezvolta acea zonă din parc? Orașul are nevoie de un ștrand, de o terasă”.
Dincolo de dispute, la nivel de dorințe, lucrurile stăteau cam așa: terenul face parte din domeniul public al orașului și se dorea a fi concesionat pe o perioadă de 25 de ani, iar prețul de pornire a licitației era de 10 lei/mp/an, adică 39.690 lei pe an. Prin concesionarea terenului se dorea a se realiza atragerea la bugetul local de noi venituri; crearea de noi locuri de muncă atât pe perioada executării lucrărilor de amenajare a zonei de agrement, cât și locuri de muncă permanente, după finalizarea obiectivului; dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic. La data de 31.12.2013 existau următoarele valori de inventar pentru teren: clădire parc cetate C1 – 61 mp – 25.200 lei; terasă betonată C2-442 mp – 58.300 lei ; bazin de înot C3 – 1104 mp – 52900 lei; teren propus spre concesionare 3969 mp – 264.935 lei. Parcul Cetate are următoarele utilități și dotări, după cum urmează: apă, canalizare, curent electric, gaze naturale, rețea telefon, internet, fiind necesare numai lucrări de racordare la rețelele existente sau prelungirea celor existente în apropierea amplasamentului.
V.B.
Un comentariu
Foarte bine! Sa se concesioneze si sa atragem repede un investitor cu potential, e o idee foarte buna sa se dea parcul cuiva care poate investi in el si sa-l aduca la adevarata lui valoare, ma gandesc la cati turisti vin anual sa viziteze Cetatea Neamtului, daca ar fi un complex turistic complet terasa+piscina+hotel de 4 sau 5 stele probabil 50% din vizitatori s-ar opri cu siguranta in parc. Speram sa vina cineva si sa ne lumineze orasul cu o investitie mare, chiar avem nevoie!